Ха-ха-ха-ха много се изкефих. Системата е супер. Не бях я чувал досега обяснена толкова научно, но всеки я ползва в началото.
Ха-ха-ха-ха много се изкефих. Системата е супер. Не бях я чувал досега обяснена толкова научно, но всеки я ползва в началото.
:-) Това ми хареса!
Значи 5 - 8 QWERTY и Phonetic. По БДС и аз съм по системата Adler-Shmidt. :-)
Иначе си бях слжил някакъв Typing Master ама така и не намерих време да си поиграя с него. :-(
Пиша със среден пръст на всякакви клавиатури(може би защото е по дълъг от останалите).Когато съм в настроение вкарвам и някой показалец.Очаквам мига в който РС-то научи български,за да свършат мъките...
И аз на фонетика и на US си пиша по осем-или-десетопръстова система - "собствена разработка", а на БДС... майко мила... там съм на Adler-Shmidt [8D] ама не виждам смисъл да уча тепърва БДС... едва ли някога ще ми се наложи да пиша на пишеща машина [:D] Добре съм си с фонетиката, даже и на лаптопа, където няма гравирана кирилица, си пиша на български без проблем.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">И аз на фонетика и на US си пиша по осем-или-десетопръстова система - "собствена разработка", а на БДС... майко мила... там съм на Adler-Shmidt [8D] ама не виждам смисъл да уча тепърва БДС... едва ли някога ще ми се наложи да пиша на пишеща машина [:D] Добре съм си с фонетиката, даже и на лаптопа, където няма гравирана кирилица, си пиша на български без проблем.
<div align="right">Originally posted by Slero*-*05/03/2004*:* 18:38:33</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Е как така, нали на клавиатурата кирилицата си е БДС, а ти не пишеш на БДС? Значи няма значение дали я има или не - фонетичната няма нищо общо с БДС като разположение на буквите на клавишите[}]
За Sunny. Profita ти предложи една програма- аз я ползвам нея и ми харесва- "Stamina".
http://www.download.bg/prg_browse.php?q=stamina
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">За Sunny. Profita ти предложи една програма- аз я ползвам нея и ми харесва- "Stamina".
http://www.download.bg/prg_browse.php?q=stamina
<div align="right">Originally posted by ogimag*-*05/03/2004*:* 20:53:38</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Благодаря, точно се чудех коя от всичките да сваля[]
Десет пръста използвам на БДС, но ги редуцирам до осем, а може би и до шест. Превеждам дъъълги текстове и работата ми е писане... ща не ща... Имам обаче следното наблюдение. Когато използваш повече пръсти, ръката повече се уморява. Говоря за китката. Понеже човек инстинктивно иска да си спести умората, прави едни леки движения в китката - и това е пропорционално на повечето пръсти. Опитайте се да пишете когато ъгъла на китката и дланта е фиксиран. Боли, нали? Десетте пръста не са най-важното - важното е да си flexible. Важна е свободата в китката. Най-важно е кутрето на цигуларя- по същата причина.
Само ще добавя, че едно време като бях в казармата бях телеграфист, но не на "Морз", а на "Телекс". И се бях научил да пиша на 10 пръста с безумна скорост. Иначе няма отпуска. Ама сега съм го забравил. Така, че не е проблем да се научи. Въпрос на време и тренировки.
P.S. Да не мислите, че сега щракам на 10 пръста[:D][:D]- чукам си на 3- два показалеца и палците за "интервал".[!][
!][
!]
Такива неща не се забравят!!!!
все едно да забравиш да говориш на български.
Уваженията ми към всички програми, но мисля, Съни, избрала си най-добрата от тях.
Колкото до по-горе споменатото неподвижно положение на китката, при мен това е закон божии.
<font color="blue">Малко пред история: Докато свирих на пиано преди години (еееех, когато бяхме млади [:D], имах една учителка, която беше се запасила с дузина моливи, с ясното предназначение да ми пише забележки по нотната тетрадка. Да, ама не. Винаги когато понечих да изкривя положението на ръката си, тя, нежната ми кожа [:D] на секундата беше наранявана от въпросния дървен бич на непокорството. Така че, искам не искам, или може би да се изразя от "професионално изкривяване" и до ден днешен пиша с фиксирано положение на китката. Не боли. Просто трябва да се свикне. </font id="blue">[]
Aз пиша с 2 пръста , но само когато пиша бързо , иначе само един . И аз като Profita трябваше да не си мърдам китката но заради предаването на морз (казармата ме караха да предавам на нерв щото е по бързо за да не ме засичали - абе пълни глупости ама... ) .
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
<font color="blue"> Не боли. Просто трябва да се свикне. </font id="blue">[]
<div align="right">Originally posted by Profita*-*06/03/2004*:* 11:09:20</div id="right">
Може и да не боли, но по предмишницата - от лакътя по китката - се намират всички мускулчета, които движат пръстите. Това е частта от тялото с най-фини и най-много муслули, все малки. Та те се изморяват много бързо.
На фонетична и qwerty пиша с 9 пръста ( щото палеца на лявата ръка не го ползвам) , на BDS пиша като летящ пиян Гарван чудещ се къде да кацне [:P]