Здравейте, от известно време се интересувам от покупката на система за домашно кино и след известно проучване се бях спрял на Onkyo HT-S6305. Идеята ми беше да я поръчам от английския амазон, защото цената от 420 паунда, заедно с доставката беше направо супер. Оказа се обаче, че междувременно Onkyo са обявили излизането на новия модел в серията HT-S6405 и явно са преустановили производството на 6305, защото такава вече не може да се намери никъде в Англия и само на едно място в Германия, което не доставя до България. Цената на 6405 е 530 паунда, заедно с доставката. Междувременно обаче прочетох за рисийвъра Onkyo TX-NR 609 и направо ми останаха очите в него. Цената му обаче е повече от това, което бях приготвил за цялата система. Най-евтиният вариант, който намерих в Европа е 480 евро с доставката. В Щатите рисийвъра се продава за 414 долара. Тук идва първият ми технически въпрос. (1.) В описанието на американския модел липсва екстрата upscaling до 4к, което ме навежда на мисълта, че тъй като в Америка телевизията е по-различен стандарт, то явно тази екстричка е неприложима там и не са я сложили в рисийвъра. От друга страна не знам дали изобщо такъв вид upscaling има някакъв смисъл? До колкото знам HD е максимум 1080 и не ми е ясно как така изведнъж технологията направи такъв скок до 4к. От друга страна телевизорът, който съм харесал - LG42LE8500 има макс. Резолюция 1920/1080 и не ми е ясно дали този upscaling изобщо ще се отрази. (2.) На следващо място не мога да разбера ако гледам обикновена SD телевизия с upscaling ще стане ли телевизията HD? (3.) И по какъв начин точно следва да свържа Булсатком приемника с рисийвъра? (4.) Не ми е ясно и интернет стриймингът ще ми свърши ли някаква работа изобщо в България? (5.) А ако сложа рисийвъра в заграден отвор в секцията дали може да прегрее от това, че няма отстояния? (6.) Проблем ли е и това, че кабелите за задните колонки вървят успоредно с един кабел за захранване? (6.) И последно, но не и по важност какви колони (5.1) ще ми препоръчате, които да са в границите на разумното предвид евентуално силно отънелия ми джоб след купуването на рисийвъра?
Забравих да кажа, че за момента нямам нищо освен компютър и рутер, но пък предпочитам да знам какво точно ми трябва и какво искам, за да мога да събирам пари за конкретна покупка, а не просто ей така за нещо неопределено. От друга страна не съм страшния аудиофил или аудиоманиак, но тъй като вече излизам вечер доста по-рядко и прекарвам повече време вкъщи, искам да направя една система, която няколко години ще радва слуха ми. Основно ще я изполвам за гейминг, гледане на телевизия (най-вече спорт и мачове) и филми (но не повече от 1-2 седмично). Обичам да слушам и музика просто така, без да правя нищо друго, но за съжаление ми остава все по-малко време за това. Съжалявам за многословието и благодаря педварително за отговорите.