Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 30

Технически въпрос?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #1

    Технически въпрос?

    Здравейте. Отправям въпрос към специалистите в областта. Изпаднах в дискусия с колега и искам да видя и мнението на тези от Вас които са се занимавали и имат познанията.
    Как ще изтълкувате информацията която ми попадна на снимката по долу?

    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #2

    Re:Технически въпрос?

    [img width=600 height=450]http://img406.imageshack.us/img406/8181/tr7q.jpg[/img]
    На цялата снимка и таблица се обяснява какви трябва да са диаметрите на свързващите двете тела тръби и как се отразява ползването на различни диаметри. Моделът климатик е с хладилна мощност 10-ка. Оригинално е предвиден за тръби с диаметри ø6 mm и ø12 mm, като алтернативно за течната линия може да се ползва и ø10 mm, а за газовата ø16 mm.

    Вариант първи от таблицата по вертикал: Ако газовата тръба е с по-малък диаметър от стандартният, а именно е посочено ø10 mm отдаваната хладилна мощност спада с 1% на метър тръбен път.

    Вариант втори от таблицата по вертикал: Това са стандартните диаметри, но има възможност тръбата на течната линия да бъде с различен диаметър, например ø10 mm.

    Вариант трети от таблицата по вертикал: За течната линия може да се ползват тръби с диаметри ø6 mm или ø10 mm, а за газовата ø16 mm. По-надолу в текста е обяснено до колко метра тръбен път не се налага дозареждане с фреон, колко допълнително се добавя на метър и каква трябва да е максималната дължина на тръбният път. Колкото диаметъра на тръбите е по-голям толкова максималната дължина на тръбният път намаля, а също намалят и метрите до които не трябва да се дозарежда с фреон.

    Вариант първи от таблицата по хоризонтал: При ползване на тръби с малки диаметри. Ако за течната линия се ползва тръба с диаметър ø6 mm, а за газовата ø10 mm хладилната мощност на машината няма да надхвърли 5,6kW.

    Вариант втори от таблицата по хоризонтал: При ползване на тръби с големи диаметри. Ако за течната линия се ползва тръба с диаметър ø10 mm, а за газовата ø16 mm хладилната мощност на машината може да надхвърли 6,3kW.

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #3

    Re:Технически въпрос?

    Мерси valen1, за подробната информация, и аз допусках че тук е обяснено точно това което си написал и че машината вероятно няма да осигури големи мощности ако тръбите са с по малък диаметър. Мой колега и приятел който се занимава в момента с монтажи на климатични системи за предприятия когато го видя забеляза и каза същото още като погледна тръбите без да е виждал тази информация. Климатика не е 10-ка а около 18-ка, AN56MRP на Daikin.

    Имайки в предвид информацията че машината е с отдаваща 7 KW по номинал и 11 KW максимална мощност за отопление, с тръбен път до 4 метра, какви тръби според теб трябва да се използват следвайки данните по горната схема, и изобщо как би трябвало да се изпълни свързването за да работи оптимално и да няма ограничение в параметрите.

  5. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #4

    Re:Технически въпрос?

    В текста от снимката се дава пример с машина 2,8kW и предположих, че инструкцията е за такава машина. Може пък хардуерно климатика да е един и същ за няколко модела с разлики само с софтуера и от там инструкцията за монтаж да е обща.

    В интернет гледах, че конкретно този модел го дават да е с тръби ø6 mm и ø10 mm. Обаче по тази инструкция за монтаж стандартните диаметри са ø6 mm и ø12 mm. За климатик 18-ка особено този японски модел, който на отопление отива към 34-ка стандартните диаметри по инструкция са минимума, който трябва да се следва. Ако беше за мен да си го монтирам бих сложил максималните по тази инструкция диаметри, но трябва да се има в предвид и разстоянието между двете тела. При максималните диаметри ø10 mm и ø16 mm разстоянието не трябва да надхвърля 8 метра и над 3 метра тръбен път трябва да се добавя по 50 gr. фреон на метър.

  6. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #5

    Re:Технически въпрос?

    Инструкцията е точно за този климатик, оказа се че е била измежду документите му и никой не е обърнал внимание, от което и съпоставено с това което пишеш следва че размера е желателно да е минимум 12,7 мм за газта за да работи оптимално. Такава информация получих от няколко места. Техник от Атаро клима казаха че на модела 60-ка за Еврозоната който е с по слаби параметри от тази 56-ца слагат 12,7 мм. Тръбният път е около 3,5-4 метра и фреона няма да е някакъв разход на фона на това да вкараме машината в оптимален режим. И погледнато от друга страна защо е трябвало да се взима такава машина ако ще се ограничи по някаква причина до такава която е по евтино решение.

  7. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #6

    Re:Технически въпрос?

    Интересен въпрос наистина, защо са необходими толкова обяснения и разяснения от страна на производителя относно диаметрите на тръбите. До сега не бях виждал подобна таблица и обяснения. Във всички инструкции за монтаж се казва точно и ясно какви трябва да са диаметрите на тръбите и точка, не се разрешават отклонения. Докато тук се обяснява, какъв ще е ефекта върху мощността при ползването на: по-малки, стандартни за съответният модел и по-големи диаметри.

    Всичко идва от ползването на инверторен компресор с голям дебит имащ много нисък минимум и висок максимум при регулирането на оборотите, което води до голям диапазон на регулируема мощност. Компресора позволява, а софтуера не ограничава неговата работа и от там идва големият диапазон на отдавана мощност в режим отопление (0.6 - 10.2)kW.

    При ползване на максималните диаметри на тръбите СОР-а на системата малко ще спадне от официално обявения, защото компресора ще върши повече работа при същите топлообменници, докато по-малкият диаметър на газовата тръба го ограничава от към мощност.

  8.  
     
  9. Member Аватара на turboie
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    495
    #7

    Re:Технически въпрос?

    При фреон 410а се ползват тръби с по малък диаметър на всякаде в системата Също и компресорите са с по малък работен обем спрямо компресорите на фреон р22 В първите модели на 410А слагаха ф12 на високото но спокоино може дасе сложи и ф10 тръба и пак ще си работи даже и по добре работи пробвано е Какво толкова чудене има като се вижда с какви кранове и и се слага такава тръба Виждал сам даже и на р22 да работят с по малка тръба от предписаната и няма проблеми макар че не е редно.

  10. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #8

    Re:Технически въпрос?

    При първоначалното навлизане на R410a, компресорите все още бяха със старите по-високи мощности, после им свалиха мощностите и диаметрите на тръбите намаля.

    По какво съдим, че с по-малък диаметър тръба климатика работи по-добре. Ако съдим по това, че осезаемо издухва по-топъл въздух на отопление е така, но това добре ли е?

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #9

    Re:Технически въпрос?

    turboie, То е ясно че машината ще работи и с по тънките тръби, но както се вижда и самия производител дава разяснения какъв ще е ефекта при различните варианти.

    Вероятно най точния начин за определяне на диаметъра ще е ако за достигане на дадена мощност се избере определен диаметър тръба който ще позволи това.

    Странно е това че решението какви тръби да ти се поставят го взема който го монтира, ако изобщо се сети за това, и едва ли има клиент който да е попитан "абе я кажи какви тръби да ти сложа защото производителя така и така?"

    При условие че климатика го взимаш с максимално големи възможности за отопление е направо нередно да се поставят тръби по малки от такива които ще дадат необходимия ефект.

    Сега се колебая между 12,7 и 15,9 за голямата. Ще сондирам още мнения въпреки че valen1 даде точен отговор.

    Някой може ли да даде някаква информация за компресор DA128A1FA-22N

  12. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #10

    Re:Технически въпрос?

    Компресор на ТОШИБА.Работен обем 12,8 куб см, двойноротационен.1000 ватов.

  13. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #11

    Re:Технически въпрос?

    Това е добра информация. Такъв е на Sharp-а

    А какво мислите ако махна прекалено многото вата около него, шума не ми е проблем, завит е като бебе от всякъде с 1 см вата увита два пъти. В смисъл че първо тая вата като се навлажни ще държи влагата и второ ще го топли яко в горещините което мисля е по големия проблем. Компресора вентилатора не го обдухва.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #12

    Re:Технически въпрос?

    Една от функциите на материята увиваща компресора е намаляване на шума докато другата и по-важна е да държи компресора топъл в големите студове, когато изпарението на фреона намалява. На входа на компресора постъпват все по-студени пари, вероятността на входа да навлезе течност се увеличава, компресора се преохлажда и се влошава смазването на триещите се части.

  16. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #13

    Re:Технически въпрос?

    Ако е до шума го елиминираме. Другото по важно е да не се получи проблем в студа. Иначе през лятото в големите горещини ефекта е обратния - прекалено затопляне. Тук нещата са от двете злини да изберем по малката. Разбира се не ми е проблем да му отделям по 15 мин. на всеки сезон, няма да го усетя. Забелязвам че около тръбите ватата е била влажна, личи си защото е залепнала за металните части и ги е подготвила за корозия. Сега съм любопитен как е положението с Тошибите които ползват същият компресор.

    Моя колега дава идея. Да вкарам вентилацията /ако ще я ползвам/ вътре в пространството където е компресора. Така за това малко пространство при тоя дебит тая вентилация ще държи компресора при най големите студове с околна температура над 15*, а лятото под 30*. Сече му пипето бих казал. За минуси не се сещам.

    Подсеща ме и че пада вероятността да се обледи.

  17. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #14

    Re:Технически въпрос?

    Относно моето питане за тълкуване техническата схема на свързване на Дайкин AN 56 за което valen1 даде обяснение, аз също чрез познат който има приятел в Япония направихме запитване направо в сервиз за климатична техника в Япония точно за конкретния модел и отговора който получихме макар и елементарен буквално предаден е следният:

    - при монтаж с тръби 6 и 10 мм, климатика ще работи добре но не ще развие големи мощности. Ако ще се използва в помещение по малко от необходимото му не е проблем. Интересно е че там са казали че този климатик е за помещение до 30 м2 а аз го монтирах в общо с коридора 45 м2.
    - при монтаж с тръби 6 и 13 мм, ще достига по голяма топлоотдаваща мощност което е желателно ако помещението е до рамките за които е предназначен.
    - ако помещението е по голямо от предписаното или пък е неизолирано се препооръчва при монтаж да се използват тръби 10 и 16 мм.

    Японците са погледнали някаква документация за модела и са направили някакво пресмятане като са умножили мощността в киловати по 1,7 и са получили минималната необходима тръба на газта. Човека не е разбрал подробности защо и как го правят, той не е в тази материя, само е видял че правят това пресмятане. Но пак се е коментирало че зависело от помещението.

    Там стандартно за този модел поставяли 6 и 13 мм.

    Били са много оскъдни с информацията, аз имах още въпроси но човека пише че малко трудно я е получил, наблягат на квадратурата и от там преценка на използваните ръби но все пак тя съвпада с тълкуванията тук.

  18. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #15

    Re:Технически въпрос?



    Това са данните от производителя. При 6.4мм и 9.5мм съответни диаметри, няма никакъв проблем машината да поддържа каталожните си мошности, които са 5.6kW номинал и 6kW максимална на охлаждане и 6.7kW номинал и 10.2kW максимална на отопление.

    Диаметъра на тръбопровода се определя от мощността, фреона, температурата на кондензация или изпарение, скоростта на фреоновите пари и дали при скорост по ниска от определена, маслото успява да се върне в компресора.

    Таблицата, която си дал, трябва да се тълкува по следния начин:
    в режим охлаждане, при работа под номинал и диаметър на тръбите 6.4мм и 9.5мм режима на работа е оптимален,
    при 6.4мм и 12.7мм е допустим,
    при 6.4 - 9.5мм и 15.9мм трябва да се внимава, при работа под 2.8kW маслото не може да се върне в компресора, при работа над 2.8kW трябва да се добави по 20g масло на всеки метър дължина на тръбопровода.
    в режим отопление, при работа над номинал и диаметър на тръбите 6.4мм и 9.5мм режима на работа е допустим, като на всеки метър тръбопровод се губи по 1% от мощността,
    при 6.4мм и 12.7мм режима на работа е оптимален,
    при 6.4 - 9.5мм и 15.9мм трябва да се добави по 20g масло на всеки метър дължина на тръбопровода.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Технически въпрос свързан с право на рекламация
    От valdim във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 27
    Последно: 15-07-12, 18:36
  2. Fujitsu ASY12USB - технически проблем
    От dandy72 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 17
    Последно: 08-12-10, 20:39
  3. Технически речник
    От pettiofi във форум Общ - софтуер
    Отговори: 10
    Последно: 13-04-09, 21:46
  4. Пловдивски Технически Панаир
    От antonfx във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 27-09-07, 23:25
  5. Технически речник
    От tannoy във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 05-04-07, 17:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе