Резултати от 1 до 8 от общо 8

Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    191
    #1

    Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    въпросът ми е такъв може ли да се изгради 7.2 или 9.2 канална система само от фронтални стоящи тонколони,отпрд отзад отстрани вси4ки да са фронтални?

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #2

    Re:Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    Не виждам какъв е проблема чисто технически. Дали си заслужава вече е друг въпрос. Разполагането им ще доста сложно.
    За 9.2 обикновено се слагат "предни-високи", които няма как да са стоящи. Може и с "предни-широки", които пак обикновено са на стена или стойки.
    За мен по-добрия вариант ако ще се прави нещо повече от 5.1 е да се изгради със 2 големи фронтални, здрав център, букшелфи и би/ди полярни съраунди.
    За целта трябва да имаш обаче подходящо, максимално изпразнено от мебели помещение и поне 30-40 кв.м.
    Двата събуфера също са малко спорен момент. В повечето случаи 2 баса по 1000 лв. не са по-добре от един за 2000 лв.

    Обикновено многоканална система, изградена само от еднакви колони се прави ако се слуша многоканална музика, но тогава 5.1 е напълно достатъчна.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    80
    #3

    Re:Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    Според мен въпросът ти е леко неточен. Какво означава да сложиш колона отзад и пак да е фронтална? В момента, в който я изместиш от фронтална позиция вече престава да бъде фронтална. Ако е в центъра е "център", ако е отзад е "Задна" (съраунд) и т.н. Ако имаш предвид всички озвучителни тела да са еднакви и с по-голям размер (примерно) това е съвсем друг въпрос. По принцип за по-добро акустично изживяване дори е желателно всички ОТ (озвучителни тела) да са еднакви, разбира се с изключение на централния и нискочестотния поради чисто геометрични причини Основното изискване за изграждане на 7.1/9.1 аудиосистема първо да се отдели цяло едно помещение само за Аудио/Видео, т.е. освен телевизор с голям екран или проектор, AV ресивър и тонколони към него, да няма никакво друго обзавеждане (дивана/фотьойлите са също включени ). Което само по себе си не е малко предизвикателство в условия на еднофамилно жилище. Всякакви едрогабаритни мебели като секции, гардероби, шкафове и т.н. са излишни за това помещение. Причините за това не са малко и биха били тема на съвсем друг, отделен пост, за това и няма да ги изреждам. Друго основно изискване е финансовата част на въпроса. Да е жив и здрав Александър Милн (в частност мечо Пух) с прословутата си сентенция "Колкото повече, толкова повече". Хубавото струва пари, а още по-хубавото - много пари. За съжаление! Или за щастие на ценителите. Оставям на теб да решиш кое е по-подходящо в конкретния случай. Обобщено, конкретно на въпроса ти ще кажа - да, начини има, не един, но си има и определени условия това да се направи.

  5. Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    191
    #4

    Re:Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    благодаря за отговорите

  6. Moderator
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    1,180
    #5

    Re:Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    Цитат Първоначално публикувано от danneyTEAM
    Според мен въпросът ти е леко неточен. Какво означава да сложиш колона отзад и пак да е фронтална?
    Иска да каже от еднакви колони . Примерно 7 еднакви флорстендъра и за лява/дясна ,и за център и т.н.

  7. Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    191
    #6

    Re:Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    Цитат Първоначално публикувано от Vanquished
    Иска да каже от еднакви колони . Примерно 7 еднакви флорстендъра и за лява/дясна ,и за център и т.н.
    да то4но това имам в предвид разбира се без централния говорител

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    264
    #7

    Re:Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    всъщност може би поради недостатъчно наложената в нашия език лексика donnuzzo има предвид floorstanders=големи колони (за разлика от малките sattelites), още по-голямо объркване предлага Отговор #5 ...'разбира се без централния говорител'...
    принципно няма проблем 7.1 (.2.3 и пр. са само следствие) да са ЕДНАКВИ по големина, и то ГОЛЕМИ (floorstanders) колони.
    такива се ползват в киносалоните, където водещо е разположението по различните приети стандарти - ITU/THX/Dolby.
    при THX изискването е surround колоните да са dipoles, с разбирането че допринасят за ambient diffusion, докато другите стандарти допускат monopoles за surround колоните. отликата на киносалоните и 'домашното кино' е че в първите предвид обема на залата има speaker arrays, т.е. множество колони изпълняват ролята на една в домашното кино за да постигнат reference level на звуковото налягане (SPL) както е замислено от тон режисьора, и обратно при възпроизвеждане на така мастерирания запис в домашни условия е необходимо затихване на високите честоти (aka Academy curve) с оглед по-малкия обем на помещението в което се възпроивежда записа.
    отново на Отговор #5 ...'разбира се без централния говорител'...когато дисплея е акустично непрозрачен (екран предна пржекция/CRT/plasma/LCD) разбира се централния канал е 'полегнал' и разположен под/над дисплея. не така стоят нещата когато дисплея е акустично ПРОЗРАЧЕН (както се случва в кината, а ДОРИ и в 'домашното кино' при предна прожекция http://www.screenexcellence.com/), когато L/C/R са абсолютно еднакви и като обем и като разположение (зад екрана).
    9.х за отлика от 7.х могат да бъдат разположени в същата равнина на слушателя (wides), или над нея (heights) така че високите честоти да се събират в местото на слушателя (sweet spot). и двете са еднакво валидни.
    heights се предлагат от Yamaha повече от 10 години в техните топ модели, Onkyo/Denon/може би и Marantz предлагат в последните две-три години 9.х избор - или wides, или heights, а от около година дори wides+heights (за сметка на surround back).
    7.х мастерираните филми са доволно малко, 9.х дори няма, но процесиращите звука чипове 'правят' липсващите канали от дискретните налични според избрания формат .
    що се отнася за LFE (.x), дали ще бъде .1/.2 и т.н., вече е малко ирелевантно, защото почти всички процесори/рисийвъри имат .1 изход; почти не се намират пасивни събуфъри в днешно време; сплитъри или Y lead cable дават възможност за закачване на пове1че от един събуфър при желание; по-читавите събуфъри имат вградена система за акустични корекции (room correction).
    темата е пространна, но това като за начало.

  10. Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    191
    #8

    Re:Изграждане на 7.2 или 9.2 канална система

    ехаа предвид 4е съм на4инаещ.....благодаря за обясненията

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 22
    Последно: 10-11-12, 18:00
  2. 7.1 канална система за домашно кино
    От KuriN във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 3
    Последно: 11-03-12, 02:16
  3. Имам проблем с канална Мидеа 48 с ниско-напорен вентилатор :(
    От mildol във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 4
    Последно: 02-02-11, 23:22
  4. Изграждане на пещ
    От Carnivorous.Vulgaris във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 3
    Последно: 15-04-08, 09:49
  5. LAN - изграждане
    От TopBG във форум Мрежи
    Отговори: 6
    Последно: 14-10-04, 10:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе