Колеги има ли вариант да се премери с мултицет кое ми е + и кое - на усилвателя ...
Колеги има ли вариант да се премери с мултицет кое ми е + и кое - на усилвателя ...
Би трябвало дза е изписано на задният капак с конекторите.
Ако става въпрос за изхода за озвучителните тела - щипки или винтове, цветът определя полюса
червен +
черен -
Има само щипка с два цветни кабела едниния е червено-черен а другия е само червен . Но нямам достъп до самия говорител за да видя с точност кое е + и - .
gi2l.jpg
На 1 е буксичката която е фабрична и си е от субуфера за басовия говорител,но нямам достъп до другия край да видя как е закачена за говорителя а аз с др буксичка(2) съм си вързал нова бас туба, не не става ясно кое точно е + и кое - . Буксите се щракват само по един възможен начин.
А виждаш ли мембраната на говорителя? Има прост начин за проверка на + и - на говорител, взимаш батерийка волт и половина, с жички подаваш ток на говорителя и наблюдаваш мембраната, когато мръдне навън извода кабела свързан към плюса на батерията е + на говорителя. От снимката бих предположил че червен е плюс, червено/черен е минус.
Благодаря ! Оправих се, наистина с батерииката се получи . Напъхах в буксичката две кабелчета за да вържа към батерииката и гледах говорителя . Оказа се както каза колегата grischa. Червенният е плюс, червено/черения е минус.![]()