Имам от първата версия на Elitegroup K7VTA3, със вграден АС97 кодек на VІА. Въпросния звук си работеше безпроблемно (и все още работи) на инсталирания ми WinXP pro SP1 с драйвера от Windows Update. Когато реших да инсталирам чист уин на новия ми твърд диск и съответно инсталирах същия драйвер от уиндоус ъпдейта, както и последния DirectX - тоест абсолютно същата конфигурация, както старата ми инсталация изникна уникален по безумието си проблем. Когато поработи малко звука безпроблемно решава в "един странен и невинен момент", че трябва да почне да бучи. Понякога работи до половин час на уинампа и после се сдухва по средата на някоя песен, понякога както си си седи мирен и се скапва. Понякога ако се изключи устройството и се включи обратно без рестарт се оправя, понякога не.
Преинсталирах уиндоуса с формат да няма грешки, но тва не помогна, опитах по стари драйвери и това също не помогна.
Изобщо ситуацията ме хвърли не в оркестъра, а дори отатък.
Ако някой има идеи моля да сподели, аз отдавна си знам, че за без пари не може да се очаква нещо особено от звука, ама си работеше мамаму силиконова на чипсета.
Да подчертая старата инсталация си свири/пее нормално все още