не, не се товари на 100%, така че не се притеснявай
Щом се притесняваш, завий едно 40 мм вентилаторче в ребрата радиатора.
Ами - да, все пак малко се притеснявам - сега и в стаите температурите са ниски, но лятото става жега, кутийката на компютърчето е малка, има само ок, 1-1,5 см от картата до дъното й и няма откъде там да влиза по-хладен въздух, вътре най-много загрява хардът, има 3 вентилатора за процесора, на захранването и на самата кутия. При първото пускане в началото ми се стори почти безшумен, но като поработи и се натовари процесорът вентилаторът му вдига обороти и си шуми - така че още едно вентилаторче няма да пречи. Картата, с която го купих си има вентилатор и ако така фабрично са я сложили, може би са предвидили, че за това място карта с пасивно охлаждане не е подходяща, дори можех направо да взема нейното охлаждане и да го поставя на новата, защото платката си има 4 отвора за болтове, но смятам да я пазя - може да я продам. Вентилаторче подходящо сигурно ще намеря и у нас - от къде да му подам захранване - мисля че 5 волта ще са достатъчни.
Зависи с какъв конектор ще бъде. Ако е с молекс- към захранването, но на 5 волта, само ако е 5 волта вентилаторчето. Иначе такова малко бръмбарче, ако е на 12 волта и го пуснеш на 5, все едно го няма. Ако е 3пина конектор- към дъното. Иначе и на картата си има конектор, ако си намериш с такъв.
Не се подвеждайте по-снимката от нета на картата - реално на моята няма конектор за захранване (на вентилатор) - пак се изненадвам колко различни модификации им правят китайците, уж еднакви - ама не съвсем:
![]()
![]()
Имах това малко вентилаторче. лесно се закрепи за охладителя, подадох му 5 волта от 9-ти пин на VGA, но като го пъхнах в кутията за проба и се оказа, че колкото и да е тънко пак опира в пода на кутията(дори платката на картата леко се огъна, за да влезе в слота), а като пуснах захранването на компа - новото вентилаторче бе доста шумно и веднага се отказах от тази комбинация. Взех направо охладителя с вграден вентилатор от стaрата карта GeForce 310 и го поставих на новата - и пак неуспех - вентилаторът въобще не се завърта на 5 волта, та му пуснах 12 от захранването. Обаче пак нещо ме съмнява дали добре се охлажда, защото сложих термоконтактна паста, но оригинално сякаш си имаше и много тънки подложки.
Покажи снимката на твоята и няма да споменаваме неща, които ги нямаш по платката. Паста, не се притеснявай. Картата е 15тина вата, колко ли загрява, а и е предвидена за малко радиаторче без вентилатор. Ако картата прегряваше, щеше да ти покаже.
windows-ът и програмите на SSD-то, снимките, филмите и музиката на харда....![]()
Е да ясно,мерси..За музиката и филми имам 3 външни 2х2тб и 1х1тб..По принцип мислех да сменя цялата машина,но искам нещо компактно с размер колкото стерео усилвател. Ако ти хрумва нещо за конфигурация с такива размери бих се радвал да споделиш.Ще я ползвам за музика и филми, нищо друго.
Имам в стария комп две звукови PCI карти на Creative - Audigy SE (SB0570) и вариант на SB0350 и не знам има ли начин да се свържат и ползват в по-новия комп само с USB, PCIe ...