Отговор: Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения
Елдом и Теси са енергиен клас D. Френските египетски Атлантик O´Pro са клас C. Най-зле са Тедан (клас Е). Моделите и на трите марки са на една цена и с дълга гаранция. Колко икономичен ще е бойлера, зависи най-вече от ползвателя. Ако е постоянно включен, ще изразходва ток само на дневна тарифа.
Някой има ли поглед върху тези бойлери: Бойлери - Gorenje Дават ги клас В, но дали им е добра изолацията?
Само 2 kW са нагревателите и с електроника, което много не ми харесва. Ще се радвам някой ползвател да сподели мнение.
За тази цена се купува неръждаем , а не стоманен с емайл . иначе дизайн , електроника , маркетинг - на ниво !
Нито едно от тези неща не ми е важно. Интересува ме изолацията-колко време държи топла водата.
Не можах да разбера довода за чуждите бойлери с малка мощност. Да не би да мислиш, че като е 1-2kW нагревателят, ще харчи по-малко ток? Сумарната енергия е една и съща, независимо с 1.5 или 3kW нагревател. Разликата е колко време ще чакаш докато стопли. Продават ти 6-20kW проточни бойлери и никой не реве какви са тия абсурдни мощности, а за обикновен бойлер сякаш 3kW са много, а 2kW са друга работа.
Обяснението е тук:
Бойлери – етикети за енергийна ефективност | EnerGbg
ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ БОЙЛЕРИ
От това, което виждам, е че колкото по-висок енергиен клас е даден бойлер, толкова по-малка е мощността на нагревателя му.
Цитат:
Първоначално публикувано от
kokovox
Къде я прочете тази връзка? Или този извод си направи сам? Аз пък си мисля, че слагат нагреватели с по-малка мощност, за да обявят по ниска "Годишна консумация на енергия в kWh на година". Енергоефективността зависи от "Топлинни загуби за 24 часа", а те пък не знам да имат връзка с мощността на нагревателя. Изобщо някой вярва ли на тези класове, сложени по етикетите, възоснова на изсмукани от пръстите показатели?
Ако може и аз отново да попитам в темата - имам нужда от нов бойлер, с добра изолация, поне 100 литра, хоризонтален (няма възможност за вертикален) който ще работи постоянно. Водата в жилището е варовита. Вече десет години използваме теси и не е мръднал, но явно от варовика загрява по бавно вече, а и като литраж (80 литра) не ми стига...
По нагревателя се е понатрупал котлен камък , а и не само по него , но 10г работа си е доста добре . моя работи 15 и ......
Пак Теси , може и Елдом - изолацията е по-дебела , неръждаем . Има и с сухи нагреватели т.е. нямат директен достъп с нагряваната вода и се предполага , че варовика няма как да се отложи върху тях .
Има и Горение - външно изглеждат много добре , а имат и дълга гаранция .
Хоризонталните 100 литрови тесита (аз съм с такъв 10 годишен двукиловатов) са с меден и доста дълъг (с много голяма площ) меден нагревател. Почти не се трупа по него котлен камък. Ако още се продават, взимай такъв. Бавното загряване е от тази зима и е повсеместно около река Марица :)
Цитат:
civica
Пак Теси , може и Елдом - изолацията е по-дебела
По-дебела е хипотетично, но на практика май така я слагат, че е същата като на Теси - да не казвам по-зле.
Както и при храните продуктите за Източна Европа са долнопробни с шарени етикети на известни марки. Моя е 2+1.2 кв. стои включен 24 часа на 3.2кв. термостата на 40 градуса вертикално нагоре. Топлата ми вода стига за двама души един след друг зимата. Сметката ми за ток е около 60 лв. лятото с климатик готвене, хладилник и т.н. висок клас Елдом е но доста стар. Тъй че високите киловати не водят до голяма сметка не се плашете. При мен има възможност да го оставя на 1.2 кв. само втория ключ но вече не го правя.
Малките киловати са за ползване на евтината нощна тарифа, когато се предполага, че не се точи топла вода. Не се товари елинсталацията и са по-малко на брой циклите включено-изключено. Почти няма връзка на мощността на нагревателя с ефективността на бойлера. Отразява се единствено на дълговечността му. Слаб нагревател - дълъг експлоатационен срок.
Това се отнася само за нагревателя, нали? Не и за водосъдържателя. Щото предишният ми бойлер изкара 19 г. с нагревател 3 kW. Колко ли щеше да изкара с оригиналният нагревател от 1 kW?
Цитат:
dodo_pv
...Слаб нагревател - дълъг експлоатационен срок.
Въобще не съм сигурен в това. Иначе как ще обясниш, че нагревателят на моя бойлер, който е 3 kW не е изгорял в продължение на 15 години. Вчера ги направи. А бойлерът се ползват, без да се изключва. Според мен, дълговечността зависи най-вече от водата.