Здравейте,
Предстои ми основен ремонт на кухня и ще сменя старата печка с отделни фурна и керамичен плот за вграждане. Притеснява ме единствено охлаждането на двата уреда. Преди не съм ползвал такива и четейки интрукциите за монтаж стигам до извода, че и фурната и плота трябва да имат подсигурен въздушен поток. Плотът е с две нагревателни зони и в инструкцията му пише да има под него свободен обем с височина 10см под долния край на плоскостта, в която е монтиран. Иска се също отзад този обем да не е затворен, а отпред да има поне 6мм отвор. Вероятно това е с цел да се получи обмен на въздуха и да няма нагряване на шкафа. В инструкцията на фурната пък е дадено зад нея да има поне 2см разстояние до гърба на шкафа, а от пода до тавана на шкафа да може да минава въздух свободно. Явно това пак е с идеята да се отвежда топлината и да може фурната да си взима хладен въздух, тъй като има вграден охлаждащ вентилатор. Искам да монтирам двата уреда един над друг, а според упътванията това означава да оставя поне 10см между тях и място от което да влиза и друго от което да излиза въздух. Това води до много ниско ниво на фурната в шкафа, което не е особено удобно.
Въпросът ми е към тези, които са монтирали такива уреди и тези, които ползват подобни. Нужно ли е чак толкова голямо пространство под керамичния плот и трябва ли да правя отвори в дъното на шкафа, за да си взима въздух фурната? Благодаря предварително.
Приятен ден!