-
Отговор: Аспиратор и абсорбатор / FAQ - избор, обсъждане, мнения
Здравейте!
Бих искала да зная какво е вашето мнение по въпроса сами да си направим аспиратор. Тъй като съм си харесала островен абсорбатор на Elica https://elica.com/BG-en/hoods/tube-island.
Чудих се не мога ли да сглобя такъв(при металисти разбира се), предполагам мога да спестя поне 600-700лв. Реално трябва филтър, вентилатор и клапа. Има ли нещо, което ми убягва и струва ли си според вас.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
Irina79
Здравейте!
Бих искала да зная какво е вашето мнение по въпроса сами да си направим аспиратор. Тъй като съм си харесала островен абсорбатор на Elica
https://elica.com/BG-en/hoods/tube-island.
Чудих се не мога ли да сглобя такъв(при металисти разбира се), предполагам мога да спестя поне 600-700лв. Реално трябва филтър, вентилатор и клапа. Има ли нещо, което ми убягва и струва ли си според вас.
Става, ползва се евтин донор с добър покривен вентилатор, ако го позволява жилището.
Но пак цената около 5-600 лв, но ефекта е като за аспиратор от 2 бона.
Ах, тези италианци, какви мощни покривни вентилатори за 550 лв имат, дето стават за всичко, даже за камини и котли.
-
Цитат:
Spitfaqr12
Става, ползва се евтин донор с добър покривен вентилатор, ако го позволява жилището.
Но пак цената около 5-600 лв, но ефекта е като за аспиратор от 2 бона.
Ах, тези италианци, какви мощни покривни вентилатори за 550 лв имат, дето стават за всичко, даже за камини и котли.
В интерес на истината апартамента е на покрива, но аз ще де включа в един кюнец, който са заложили строителите. От една страна кюнец е ок, от друга предполагам ще има конденз, но да мислят тези на първия етаж.
и все пак, ще се включа в тоя кюнец с плосък въздуховод -pvc, тъй като се очертава да имам окачен таван 7-8см. Мъка ще е. Та при тази ситуация ок ли е да не съм с такъв покривен вентилатор, а просто обикновен .
-
По принцип аспираторите са шумни.
Твоят случай позволява покривен вентилатор, има ги и около 250-300лв .Захранващият кабел се пуска в тръбата.
Всеки си преценя как и какво да избира.
-
Цитат:
Spitfaqr12
По принцип аспираторите са шумни.
Твоят случай позволява покривен вентилатор, има ги и около 250-300лв .Захранващият кабел се пуска в тръбата.
Всеки си преценя как и какво да избира.
Това значи да пробия покрива нали? Правилно ли разбирам? Ако да, щетите които ще нанеса ще са по големи и никак не ми се иска.
-
Нещо не можем да се разберем.
Хем тръба за аспирация, хем не излиза на покрива?
-
Това на технически език се нарича неуточнено проектно задание,. А на нормален български - клиентът иска нещо, но не знае точно какво.
В такива случаи почти всички фирми, "майстори", продавачи и т.н. прилагат един основен маркетингов метод. Формиране на потребителското търсене, който е практически 100% успешен. Преведено на нормален български - набутват те с най-скъпото изделие с подобаваща цена за монтаж и инсталация.
Успех в начинанието!
-
Заданието ми е доста точно, за тези които разбират техническите термини в сградната инсталация. Уточних, че жилището е на последен етаж, но локалната аспирация се включва в кюнец, който е общата вентилация за кухните на входа. Тоест аз няма да дупча покрива и да си направя свой комин.
Поради тази причина исках да разбера какво точно означава покривен вентилатор, тъй като аз няма как да инсталирам такъв на общата тръба.
Цитат:
Gena_bs
Това на технически език се нарича неуточнено проектно задание,. А на нормален български - клиентът иска нещо, но не знае точно какво.
В такива случаи почти всички фирми, "майстори", продавачи и т.н. прилагат един основен маркетингов метод. Формиране на потребителското търсене, който е практически 100% успешен. Преведено на нормален български - набутват те с най-скъпото изделие с подобаваща цена за монтаж и инсталация.
Успех в начинанието!
-
1 Прикачен файл(ове)
Прикачен файл 31320
Това е покривен вентилатор, дето съм го приготвил за котел, издържа на температура.
За аспирация има подобни и евтини модели.
-
Коя марка за аспиратор бихте избрали при сходни параметри - ТЕКА / Eurolux?
-
Здравейте!Дискусията тук е позамряла,та дано някой ми обърне внимание :).
Кухнята е 24кв.м.Готвенето не е много интензивно,жената пуши вечер 3-4 цигари.
Аспираторът ще е на около 1м.от комина,който е 150мм.Моля за препоръки от качествените марки.
Не мога да реша още дали да е вграден или телескопичен.
-
Цитат:
Мирослав Минчев
Кухнята е 24кв.м.Готвенето не е много интензивно,жената пуши вечер 3-4 цигари.
Аспираторът ще е на около 1м.от комина,който е 150мм.Моля за препоръки от качествените марки.
Не мога да реша още дали да е вграден или телескопичен.
За това помещение се ориентирай към аспиратор с мощност 600 м3/ч. И ако мястото позволява - да е с широчина 90 см. След това идва марката.
Ако ще е вграден - този ELECTROLUX LFG716X например, или този MIELE DA 1260S.
От каминните - например BOSCH DWB66BC50.
-
Цитат:
Kaar
За това помещение се ориентирай към аспиратор с мощност 600 м3/ч. И ако мястото позволява - да е с широчина 90 см. След това идва марката.
Ако ще е вграден - този
ELECTROLUX LFG716X например, или този
MIELE DA 1260S.
От каминните - например
BOSCH DWB66BC50.
Предложените не идват ли малко мощни за мен.Да не съм объркал с изчисленията.Кунята е 3м.дълга ,3м.широка и 2.60м.висока.От марките мислех нещо от TEKA или FABER?Няма да е камина,а вграден или телескопичен.Кои са по-лесни за обслужванене на филтрите?
-
Цитат:
Мирослав Минчев
Кухнята е 24кв.м. ............
Пообъркал си малко явно..... А предложените по-горе идват тъкмо като за 24 кв.м.
Цитат:
Мирослав Минчев
Предложените не идват ли малко мощни за мен.Да не съм объркал с изчисленията.Кунята е 3м.дълга ,3м.широка и 2.60м.висока.От марките мислех нещо от TEKA или FABER?Няма да е камина,а вграден или телескопичен.Кои са по-лесни за обслужванене на филтрите?..
Но, щом ще е последно - за 24 м3, ще ти е достатъчен аспиратор с капацитет 240 м3/ч. Ако имаш съдомиялна машина - обслужването на металните филтри е еднакво. Останалото е по вкус и цвят...
-
Малко отгоре мощност няма да ти е излишна. 240 м3/ч са на максимална степен и гледай стойностите на шума, който също е на max.
За сравнение вентилаторът в банята ми е 190м3/ч, самата тя е под 10м3 и се изсушава за около 20мин.
Прецени си сам.