Re: Климатици малки тайни
Цитат:
Първоначално публикувано от toto1
Започвам тази тема тъкато има доста тайни които всеки притежател на клим може тук да сподели.
Ето една от тях. Когато имате клим сплит ситема и външното тяло може да е пред замръзване,минете от отопляне на охлаждане и изчакайте известно време да кажем 10 мин. ,след което отново менете на отопляне. Бъдете сигурни че външното тяло няма да замръзне !
За "тайните",споделени от собствениците на климатици съм "за"!
Позволи ми да попитам - каква "тайна" е това,което си споделил?То е ясно - при реверс,се получава размразяване на външното тяло.Само,че при тази операция трябва да се облекат по около три балтона...приблизително... :angry: :angry: :angry:
Друга тайна която искам да споделя е свързана с монтажа . Когато ви монтират клим изисквайте монтажът да става като е по инструкция на съответния клим. обезателно да се обезвъздуши вътрешното тяло с вакум помпа. Не забравяйте да изискате проверка на налягането на фреона. Документите да са старателно оформени и да има телефон на монтажната база.
На заяждания нямам намерение да отговарям.Смятам че всеки един от нас притежателите на клим може да сподели преживели несгоди и как е решил даден проблем .Повярвайте това ще допринесе много улеснения както на хората с клим. така и на тези които им предсоти да притежават климатик
Цитат:
Ето една от тях. Когато имате клим сплит ситема и външното тяло може да е пред замръзване,минете от отопляне на охлаждане и изчакайте известно време да кажем 10 мин. ,след което отново менете на отопляне. Бъдете сигурни че външното тяло няма да замръзне !
Ако прочетеш експлуатационните условия вероятно ще видиш, че има опасност от включване на вградена защита при това минаване /за моя климатик/ при външна температура под 10*С и включен режим на охлаждане...
Когато вашият клим шуми и външното и вътрешното тяло ,използвайте гумени тампони
И какъв в смисълът от тях, след като главата на болта контактува с "лапата" на тялото, а другия край на болта, чрез натегнатата гайка, предава вибрациите на конзолата. И какво, като между "лапата" и конзолата има гумен тампон? И мен така ме успокояваха, ама ядец...
Цитат:
Когато вашият клим шуми и външното и вътрешното тяло ,използвайте гумени тампони
Това не са малки тайни,това са направо ГОЛЕМИ тайни.Използването на гумени тампони при монтажа на климатик си е почти епохално откритие.Сигурен съм, че тази тайна трябва да я научи всеки нов собственик на климатик и да я прилага най-стриктно.Не знам обаче какво трябва да се предприеме,ако шуми само едното от двете тела :undecided:
Моля прочетете отговор # 1952 oт 19.11.2005г. 13ч 47мин. на JoroM тема климатици обсъждане на всякакви клим. това е относно тампоните.
Ако има опасност от зъмръзване на дренажната тръбичка ,или я махнете на пълно ,или купете маркуч Ф20 и изолационна тръбичка от тези с които са изолирани медните тръби на клим.Вкарайте маркуча в изолационната тръбичка .Единия край закрепете на дренажната тръба а др.край пъхнете в бутилка 10 л от минерална вода ,не забравяйте да сложите в бутилката малко концентриран разтвор на антифриз.По този начин си осигурявате надеждна работа на вашия клим при зимни условия
emos , виж сега как се прави тампон за климатик, та да не се чудиш или разправяш, че не става. Това, което си описал, не е съвсем тампон, с който да си обереш вибрациите и правилно си го оплюл! Мислил ли си да сложиш още една гумичка между лапата на тялото и главата на болта? :coolsmiley:
Тампонът за климатик съм го изчистил като идея от доста време. Прави се от следните компоненти: 8 тампона за амортисьори на Лада (май е без значение предни или задни) -изглеждат като гумени втулки с височина 20мм и външен диаметър 25-30мм (цена 20-30 стотинки за брой). 4 болта М8 с подходяща дължина (мисля, че 80мм биха били достатъчни), 4 гайки М8, самозаконтрящи се (т.е. с пластмасова шайба, пресована от единия край) или 8 обикновени, 4 шайби осмици, с голяма периферия и 4 обикновени шайби. Подредено по височина, тампонът, монтиран на климатика изглежда по следния начин: глава на болта, шайба с голяма периферия, тампон, лапа на климатика, тампон, стойка, шайба обикновена, гайка. Стяга се без много голяо усилие, а самозаконтрящата се гайка ще предпази сглобката от саморазвиване. Потози начин твърд контакт между климатика и стойката НЯМА.
Само едно допълнение проверете с нивелир хоризонталноста на вътрешното и външното тяло в покой,след монтажа.
Настройката на дистанционното е деликатна работа . Прочетете добре упътването помислете как можете да исполвате рационално таймера или часовника както и режима турбо и слипинг. Това ще доведе до икономия на ел енергия! Не разчитайте винаги на автоматичния режим!
Не съм убеден, че външното тяло (а и вътрешното) трябва да е хоризонтално! Все пак, има щуцери, през които да се оттича водата и те са от противоположната на компресора страна. Така че, лек наклон си трябва. За вътрешното пък да не говорим -нали трябва да се накара водата да се оттича към маркуча!
Цитат:
Първоначално публикувано от Marvin
Не съм убеден, че външното тяло трябва да е хоризонтално! Все пак, има щуцери, през които да се оттича водата и те са от противоположната на компресора страна. Така че, лек наклон си трябва.
Според инструкцията за монтаж допустимото отклонение е до 5*
Е, това пък е вече прекалено. 5 градуса са страшно много! Или, казано по-образно, за около 50 сантиметра (ширината на външното тяло), допустимото отклонение излиза, че може да е повече от 4 сантиметра. Е, на мен лично не ми трябва нивелир за да го докарам до толкова.
Ама, според мен, е добре наклонът да е в "правилната" посока.
За вътрешното тяло е необходимо да е нивелирано защото е необходимо на духалката ,заради центробежните сили на вентилатора, а за щуцера с конденза има улей достатъчно широк за да му се даде наклон , пък и да се приведе във добър вид изделието .Относно външното тяло заради компресора , обаче нали знаеш приказката сантим горе сантим доле не е от значение.
Когато няма консенсус между жена ви (приятелката) и вас , относно темп. и и е студено, почерпете я с чаша червено вино. Когато и е топло почерпете я с чаша Black RAM и бучка лед и консенсуса меду вас относно клим ще настъпи.
здравейте.и все пак ще ме посъветвате ли какво да правя при положение че външното тяло на климатика е на 10 минути от замръзване.предварително благодаря !