Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
Именно, медните тръби и по-точно тяхната дебелината определя и голяма част от цената на монтажа. Определящо е и вида фреон, дължина на тръбния път, както и качественото изпълнение на мероприятието* :)... Може и да е просто, но като гледах как го правят си мисля, че ако някой претупа нещата доста ще се отрази на какъвто и да е климатик.
А относно харча, примерно климатика "се бори" да достигне въпросната* зададена температура при голямата темп. разлика поради минусови външни тогава, в по-голямата част от времето си той ще работи по-интензивно и като включим "размразяването", "коланчето" около компресора, допълнителния кит - "подово" - това са все неща които работят с ток...
Цитат:
Първоначално публикувано от dmt
Именно, медните тръби и по-точно тяхната дебелината определя и голяма част от цената на монтажа. Определящо е и вида фреон, дължина на тръбния път, както и качественото изпълнение на мероприятието :)... Може и да е просто, но като гледах как го правят си мисля, че ако някой претупа нещата доста ще се отрази на какъвто и да е климатик.
За цената на монтажа бих се съгласил единствено за фреона.За Р410.
За тръбите и при така наречения качествен или некачесвен монтаж метрите ще са едни и същи.Ако имаш предвид дебелината на стената на медната тръба то категорично не съм съгласен.По луканово време един приятел техник в болница ми прехвърляше кислород чрез тънкосттена 6мм медна тръба и това над 50 пъти,а налягането там е 130-150 атмосфери.Не мръдна.
Важно е климатика да бъде вакумиран с вакумпомпа(не с компресор за дом.хладилник) и хигиената на тръбите.
Има климатици на които в инструкциите за монтажа пише да се изтегли въздуха от тръбите чрез изпускане на фреон.Като видите такова чудо започвайте да споменавате рода до 12-то коляно на идиота написал това.Изисквайте при монтажа вакумиране
Иначе какво толкова ще се обърка проста работа е.
Виж ремонта е нещо друго.Не напразно повечето които монтират климатици не ремонтират
Здравейте,с голям риск да повторя някои от по горните постове (за което предварително се извинявам),някой може ли да ми каже мощността на климатиците изразена в BTU (9,12,14,15,18 и т.н.) за каква големина са на стаята,тъй като моята стая е 12 кв.м с височина 2,8 м и знам вече че 9-ка ще ми е достатъчна дори и през суровата зима, НО комшията отгоре мен ми каза че взел два климатика - 14-ка и 18-ка, втора ръка,японски инвертори (с това НЕ искам отново да разпалвам големият спор за новите и 2-ра ръка клими), 14-та е за същата стая като моята, а 18-та е за около 20 кв.м и през изминалата зима се отоплявали добре, но той се опитвал да отоплява и останалите стаи (но не каза дали е успешно), че въпросът ми е дали наистина 9-ка (нов, марков климатик) ще ми стигне за стаята :undecided:??? Между другото Митсубишито, което е 14-ка, моделът е MUZ 2522 (само това успях да прочета, щото другото беше на японски),а аз знам че (ако не се лъжа) числото 25 при Митсубишито и Хитачито отговаря по мощност на 9-ка :081:
Някой знае ли, дали е възможно на климатик който работи с фреон R 410, да му се сложи друг фреон (например Р 22 или нещо подобно), питам за да знам възможно ли е когато ти поставят климатик, вместо един да ти сложат друг фреон, ей тъй просто от сервиза да те прекарат (абе въпросът ми може да е малко тъп, ама какво да се направи, на неразбиращите им е простено) :033:
Цитат:
Първоначално публикувано от JORO77
Някой знае ли, дали е възможно на климатик който работи с фреон R 410, да му се сложи друг фреон (например Р 22 или нещо подобно), питам за да знам възможно ли е когато ти поставят климатик, вместо един да ти сложат друг фреон, ей тъй просто от сервиза да те прекарат (абе въпросът ми може да е малко тъп, ама какво да се направи, на неразбиращите им е простено) :033:
Не, не е възможно. Подмяната на един тип хладилен агент е свързана с подмяна на маслото на компресора и преизчисляване и подмяна на капилярките на климатика.
Здравейте, аз имам един въпрос и ако някой може да ми отговори, ще му бъда благодарен :)
Става въпрос за LG LS-J0760HL. Има едно реленце, което включва и изключва вентилатора на външното тяло - та в оя случай, същото е залепнало (явно) защото кабела в тялото окъси и предпазитела след реленцето изгоря. Смених го и оправих кабела, но сега независимо дали компресора работи или не, вентилатора отвън се върти:)
Някой знае ли на колко волта работи това реленце, за да мога да си го сменя? Не ми се качва пак да премеря напрежението, а на самото реленце май нищо не пишеше....
Цитат:
Първоначално публикувано от IKKbg
Здравейте, аз имам един въпрос и ако някой може да ми отговори, ще му бъда благодарен :)
Става въпрос за LG LS-J0760HL. Има едно реленце, което включва и изключва вентилатора на външното тяло - та в оя случай, същото е залепнало (явно) защото кабела в тялото окъси и предпазитела след реленцето изгоря. Смених го и оправих кабела, но сега независимо дали компресора работи или не, вентилатора отвън се върти:)
Някой знае ли на колко волта работи това реленце, за да мога да си го сменя? Не ми се качва пак да премеря напрежението, а на самото реленце май нищо не пишеше....
12 V.
Цитат:
Първоначално публикувано от rumts
12 V.
Благодаря:)))
Спестихте ми едно качване на стол и табуретка:)))
Цитат:
Първоначално публикувано от JORO77
Не е възможно както казва и Таз.
При монтажа не се слага фреон той си пристига с климатика и е събран във външното тяло.Може евентуално,при по-дълъг тръбен път,да се добави.
Така че подобни опасения са неоснователни
Въпроса за 9-ка дали ще стигне или не така както го поставяш не може да ти се отговори правилно.Зависи много от изолациите,дограмите и т.н.
Означенията 9,12,18 и т.н.са количество топлина отдавано от климатика.За по-лесно умножавай цифрата по 0.3 и приблизително получаваш резултата в киловати.
Това не е количеството ел.енергия което изразходва климатика.
Цитат:
Благодаря:)))
Спестихте ми едно качване на стол и табуретка:)))
Нищо не ти е спестено! Стола ще ти трябва поне още три пъти:
- първия, когато ще се качиш за да видиш точно какво пише на релето;
- втория, когато ще демонтираш платката да го смениш;
- третия, когато трябва да монтираш отново платката.
Защото ако отидеш в магазина за електронни елементи и кажеш, че искаш реленце за 12V ще ти се посмеят от сърце - имат поне десетина различни типове реленца - все на 12V. А ако не си много на ти с поялника и схемотехниката по-добре викай сервизните техници.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Нищо не ти е спестено! Стола ще ти трябва поне още три пъти:
- първия, когато ще се качиш за да видиш точно какво пише на релето;
- втория, когато ще демонтираш платката да го смениш;
- третия, когато трябва да монтираш отново платката.
Защото ако отидеш в магазина за електронни елементи и кажеш, че искаш реленце за 12V ще ти се посмеят от сърце - имат поне десетина различни типове реленца - все на 12V. А ако не си много на ти с поялника и схемотехниката по-добре викай сервизните техници.
е, спестих си едно от тия описаните:)))
а на реленцето, май нищо не пише
в магазина има - наистина, просто трябва да се види дали ще постигна ефект с намирането на такова, на което изводите ти съвпадат по платката:)
надявам се да има:))
аз имам, но са 24В
ако и симистора и ценера са наред, направо може да си мисли, че човек е уцелил от тото-то:)))
те верно са за другия вентилатор, но все пак:)))
Цитат:
е, спестих си едно от тия описаните:)))
а на реленцето, май нищо не пише
в магазина има - наистина, просто трябва да се види дали ще постигна ефект с намирането на такова, на което изводите ти съвпадат по платката:)
надявам се да има:))
аз имам, но са 24В
ако и симистора и ценера са наред, направо може да си мисли, че човек е уцелил от тото-то:)))
те верно са за другия вентилатор, но все пак:)))
Няма начин да не пише но ако не си намериш ела на ул.Суходолска №54 ф-ма МАГНУМ .
Кажи на портала,че отиваш при Румен от сервиза ще ти подаря едно реле.
Цитат:
Първоначално публикувано от rumts
Няма начин да не пише но ако не си намериш ела на ул.Суходолска №54 ф-ма МАГНУМ .
Кажи на портала,че отиваш при Румен от сервиза ще ти подаря едно реле.
Благодаря за жеста. Надявам се все пак да си намеря в Бургас:)
Цитат:
Първоначално публикувано от badr
Не е възможно както казва и Таз.
При монтажа не се слага фреон той си пристига с климатика и е събран във външното тяло.Може евентуално,при по-дълъг тръбен път,да се добави.
Така че подобни опасения са неоснователни
Въпроса за 9-ка дали ще стигне или не така както го поставяш не може да ти се отговори правилно.Зависи много от изолациите,дограмите и т.н.
Означенията 9,12,18 и т.н.са количество топлина отдавано от климатика.За по-лесно умножавай цифрата по 0.3 и приблизително получаваш резултата в киловати.
Това не е количеството ел.енергия което изразходва климатика.
Ами стаята е с трикамерна PVC дограма и с двойна изолация от Фибран - отвътре е 2см. а отвън е 4см., големината е 12 кв.м или около 33 куб.м, северно изложение, първи етаж, под паркета нямам изолация, което може би ще е проблем, но него ще го решавам другото лято, щото вече няма време - че въпросът ми е - ще ми стигне ли 9-ка или да слагам 12-ка
Цитат:
Благодаря за жеста. Надявам се все пак да си намеря в Бургас:)
Mojesh f-ma VENTA