Ето това е добро изложение на фактите.Цитат:
Първоначално публикувано от JORO77
Да девятка инвертор стига.Избягвай Хитачито.Инверторите им дават доста дефекти
Преглед за печат
Ето това е добро изложение на фактите.Цитат:
Да девятка инвертор стига.Избягвай Хитачито.Инверторите им дават доста дефекти
А да питам имаш ли им някакви координати на тази фирма - Вента?Цитат:
Първоначално публикувано от rumts
По-лесно направо да им занеса платката:))
Bratia Miladinovi bl.42 vh 1 et 4 tel.83 33 85Цитат:
Първоначално публикувано от IKKbg
Tursi Bojidara govorih s heia.
Благодаря. Още днес ще отида.
Molia niama zashto.Цитат:
Първоначално публикувано от IKKbg
Задължително мисля да взема или Митсубиши или Панасоник (само да видим за кой модел ще ми стигнат парите) :yahoo:Цитат:
Първоначално публикувано от badr
Ха та те повечето сервизи пристигат с компресор от домашен хладилник вместо вакуум помпа-ПАНсервиз Пулсатор ТИМсервиз та и големите майстори от сервиз България.Половината от тях гонят въздуха от климатика с изпускане на фреон.....изобщо всичките са такива тарикати че едно налягане не искат да ти измерят при монтажа.Цитат:
Между впрочем първия климатик на нашия офис един Тадиран го монтираха по метода на продухването с фреон 3-та година мина и още си работи нормално.Може и да става?
А защо го пишат в инструкциите на някои климатици?
За да бъде изтеглена влагата и некондезиращите газове е необходимо ниво на вакума по-ниско от колкото може да бъде постигнато с компресор
Компресора има клапани които за да работят трябва да има някакво налягане(за да отворят и затворят)
Вакумпомпата няма клапани и затова може да постигне нива на вакум невъзможни за компресор за дом.хладилник.
Некондензиращите газове увеличават работното налягане във високата част
Основно изискване към хладилният агент е ниско налягане на кондензация(колкото е възможно по-ниско налягане във високата част защото от това зависи срока на експлоатация на компресора)
Именно затова моето субективно мнение е че R410 не е добър хл.агент(раб.налягане1,6 пъти по-голямо от това на R22)
За изтласкване на въздуха с фреон се разчита на по-голямото тегло на фреона и че той ще избута въздуха навън.Резултат от такова изтегляне е неизвестен За това не бива да бъдат винени монтажниците,а производителите които допускат подобни простотии(нито един от реномираните производители не позволява това) с рекламна цел.Демек нашия климатик се монтира най-лесно.След като производителя допуска такъв монтаж той си е виновен.
За R410 дори има изискване за дебита на вакумпомпата
Сега номера е че климатика пак ще върви обаче при влошени условия и малко по-къс срок на експлоатация
Е защо тогава навсякъде R410 го рекламират като най добрия, най качествения и екологичен хладилен агент за в момента :undecided:Цитат:
Основни изисквания за фреоните за работа при определени условия саЦитат:
1)Минимални стойности на:
температура на кипене при атмосферно налягане
НАЛЯГАНЕ НА КОНДЕНЗАЦИЯ
разлика между налягане на кондезация и налягане на кипене
степен на сгъстяване
показател на адиабатата.
Въздействие върху озоновия слой(дрън-дрън)
Въздействие върху парниковия ефект(дрън-дрън че пляс)
2)Максимални стойности на:
Налягане на кипене
Специфично обемно студопроизводство
R410 отстъпва по най-важния за мен показател налягане на кондензация защото именно това е фактора който има решаващо значение за срока на експлоатация на компресора.
Абсолютно съм съгласен с теб и благодаря за изчерпателната информация. :Super:
Добре ами защо 134а не се ползва толкова при домашните клими, след като при него тия "червените" са доста добре? Заради 2) , ли?Цитат:
Май не е само т'ва...
Питам 'щото когато ми слагаха климатика в колата монтажника ми каза, че ако и у тях климатика му би бил с 134а щяло да бъде "суперско"...
A това е най нещастния фреонЦитат:
Първоначално публикувано от freelander
Ами налягането му на кондензация е почти като на 22
Темпераура на кипене при атмосферно налягане (-26) за R134a и (-41)за R22
При автоклиматиците се използваше R12 който бе заменен от R134a
R134a oтстъпва на R12 по всички показатели с изключение на въздействие в/у озоновия слой(политически фактор е това а не технически)
За домашен климатик R134а.Е те това така ме развесели,не че няма такива напъни ама си останаха на равнище напъни,та просто нямам думи
:016: :016: :016:Цитат:
До този момент няма по-добър хладилен агент от R22 с изключение на пропана, но паради взривоопасността му, рядко се използва. Ефектът на фреона върху озоновия слой е пълна глупост и измишльотина за масовия потребител и консуматор, който не е задължен да разбира. Молекулата на R22 e по-тежка от всички молекули на атмосферния въздух. Казано с думи прости R22 пада надолу, а не се издига и въобще не стига до озоновия слой.
Както каза badr, причините са ПОЛИТИЧЕСКИ - при около 600 градуса по Целзий R22 се разгражда, като една от получените съставки е хлоро-водород или по-известна от филмите за Хитлер като ФОЗГЕН. А защо още в Щатите се произвежда и използва този фреон можете да се сетите сами.......
После Осама им бил виновен....ама аре стига с политика....
Хора имам проблем. Избрах си един клима дето е с EЕR/COP 5.10/5.22 на Panasonic (CS-HE9DKE) 9-ка. Притеснява ме големия EЕR/COP на едно място ми казаха, че такъв коефициент на трансформация не съществува, Panasonic били послъгвали :oops:. Аз като се разтършувах, не намерих по-висок от 4.22???? Кажете на кого да вярвам? Другия клима дето ми го предлагат е DAIKIN FVXS25 EЕR/COP 3.57/4.05 . Кой да взема и двата са на една цена. Едно време си беше хубаво, имаше само по една марка, сега човек да се чуди какво да си купува в това море.
P.S. Имам бебе на 3 месеца и ми трябва клима дето ще дъни non-stop и няма да гълта много ток. Та за това искам да е с голям коефициент на трансформация. :081: