Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
Здравейте на всички . След едномесечно чакане да намерят климатик Хитачи модел RAS-25YH4 и RAC-25YH4 днес ми казват , че донесените климатици в България от този модел изобщо не отговаряли на описанието и не искат да дадат гаранция . Моля ви кажете ми наистина ли са такива и вашите наблюдения . Как така няма да работят .
На кое описание не отговарят.
Коя е тази фирма ?
Аз имам два такива климатика , но са 35YH4 . Работят много добре и съм много доволен от тях, както на режим отопление, така и на режим охлаждане.
Вносителят на HITACHI за бъллгария е ЕВИС .
http://www.eviss.bg
ами мерси за информацията в апартамент съм без изолации с дървена дограма и само едната стена с прозорците е външна другите не...а за Panasonic мн хора ми казват 4е давали много дефекти и затова се спрях на Carrier и незнам кво да правя и затова попитах..
Това от хора патили ли го чу или просто така лаф да става.
Моята информация е по-различна,а и доста хора има тук в форума,които имат панасоник
и са доволни.Ще се радваме ако споделиш информацията,стига да е достоверна.Можеш да спреш вниманието си и на други марки ако панасоника те притеснява.
Не мога да реша какъв климатик да взема за 23 м2 (60 м3)...помогнете :)
Според вас CS-255XB (CS-25RDX) заслужава ли 2500лв (с COP=6,22 e):
http://www.rakuten.co.jp/lifeone/547918/557606/
Този допълнителен понижаваш траф (220в -> 100в) не смъква ли малко КПД-то на цялата система ?
Външното тяло с колко волта се захранва ?
По принцип съм се спрял на:
1. Панасоник CU-HE9DKE, 3,6KW, COP=5,22, 1900лв без монтаж
2. Митсубиши FA25VA, 3,2KW, COP=4,35, 1650лв без монтаж
3. Даикин UX1 (FTXG25C), 3,4KW, COP=4,12, 1830 без монтаж
4. Toshiba - RAS-10 EKVP-Е, 3,2 КW, COP=4,51 , 1960 без м. (този не съм намерил кой го продава все още)
Никъде не пише за повечето климатици как топлят при -10 градуса например !?
Само на Дайкин си пише че при -10 мощноста му е 2,15 КW, COP=3 (за UX1)
Някой да има такава информация и за др. модели ?
Ako имах тази информация сигурно по лесно бих си избрал. Щото може да се окаже че при -5 гр. всички по горе например да се окажат с еднаква мощност. На мен ми трябва за отопление ...Помогнете с избора като цената я оставим на последно място не че не важна :), но ако плюсовете са доста почвече от цената бих се замислил :)
Цитат:
Първоначално публикувано от lupo101
Никъде не пише за повечето климатици как топлят при -10 градуса например !?
Само на Дайкин си пише че при -10 мощноста му е 2,15 КW, COP=3 (за UX1)
Някой да има такава информация и за др. модели ?
Ako имах тази информация сигурно по лесно бих си избрал. Щото може да се окаже че при -5 гр. всички по горе например да се окажат с еднаква мощност. На мен ми трябва за отопление ...Помогнете с избора като цената я оставим на последно място не че не важна :), но ако плюсовете са доста почвече от цената бих се замислил :)
В този http://yasemr.hit.bg/climatiseurs-PRO-1080-23.xls excel file може да се види какъв е СОР и мощността на доста модели климатици при по-ниски температури. В страницата References е въпросната информация. Не знам дали ги има твоите модели, но мисля че така или иначе информацията ще е полезна. Това ако не се лъжа е информация от EUROVENT, така че може да се вярва.
Цитат:
Първоначално публикувано от ivanov_km
Коя е тази фирма ?
Аз имам два такива климатика , но са 35YH4 . Работят много добре и съм много доволен от тях, както на режим отопление, така и на режим охлаждане.
Вносителят на HITACHI за бъллгария е ЕВИС .
http://www.eviss.bg
Благодаря за отзива . Аз също мисля , че не може фирма HITACHI да не поема гаранция обаче става въпрос за климатик произведен или сглобяван в Китай. Говорих с официалния вносител за България фирма Евис ООД и той ми каза , че климатиците са оригинални и произведени в Китай.
Цитат:
Първоначално публикувано от TexHuk
аз ще ви намеря R12 ама незнам дали ще ви хареса цената.
Кажи каква е цената и повъзможност с фактура :grin:
А докато обикалях да търса R12 ми казаха , че се ползва като заместител фреон R406 ,цената му е 210лв.
Знаете ли нещо за тоя фреон ,трябва ли да се сменя типа на маслото?
Цитат:
Първоначално публикувано от jaga
А докато обикалях да търса R12 ми казаха , че се ползва като заместител фреон R406 ,цената му е 210лв.
Знаете ли нещо за тоя фреон ,трябва ли да се сменя типа на маслото?
По всяка вероятност става дума за R401(suva mp39)
Не е необходима смяна на компресора и маслото(за R401)
Но нека да не коментираме повече в тази тема хладилните агенти.
Ако искаш пусни отделна тема или пиши на лични.
Да не занимаваме хората със специфична материя.
Цитат:
Първоначално публикувано от badr
На кое описание не отговарят.
Благодаря . Не знаели дали написаното в страницата на SUMMIT HITACHI можело да се постигне от климатика китайско производство . Може ли да ми обясните дали в този модел DC двигателя т.е . постояннотоковия двигател е безчетков или какъв е точно и какво е PAM .
http://global.mitsubishielectric.com...13/113_TR7.pdf
След като прочетох горната страница . За MITSUBISHI вече мисля ,че не може SUMMIT HITACHI да не са снабдени с такива двигатeли , и такива сложни управления , но все пак ми кажете .
Ако все още се чудиш кое от тези:
4.Toshiba - RAS-10 EKVP-Е[/b], 3,2 КW, COP=4,51 1960 без м
Червените отпадат.Ако ще слагаш машината в спалня или помещение в което ще държиш за нивото на шума слагай Mitsubishi Electric FA25VA.Ако не държиш може и Дайкина.За мен Panasonic-а не може да си оправдае парите, единственото което ме впечатлява е че при някой фирми е 5 год.гаранция на компресора.
При -10 нито една от тези машини не може да си запази параметрите.И при трите машини при външна t=-10 C се получава скъпа" духалка",която можеш да си купиш за 25лв.
Аз искам да попитам има ли смисъл инвертор при положение че климатика ще се ползва само за охлаждане и то вечерните часове и събота-неделя?
Цитат:
Първоначално публикувано от bobybc
Аз искам да попитам има ли смисъл инвертор при положение че климатика ще се ползва само за охлаждане и то вечерните часове и събота-неделя?
в такъв случай и най-простата машина ще ти свърши работа и ще си спестиш маса парички
Цитат:
Първоначално публикувано от PKA
Ако все още се чудиш кое от тези:
4.Toshiba - RAS-10 EKVP-Е[/b], 3,2 КW, COP=4,51 1960 без м
Червените отпадат.Ако ще слагаш машината в спалня или помещение в което ще държиш за нивото на шума слагай Mitsubishi Electric FA25VA.Ако не държиш може и Дайкина.За мен Panasonic-а не може да си оправдае парите, единственото което ме впечатлява е че при някой фирми е 5 год.гаранция на компресора.
При -10 нито една от тези машини не може да си запази параметрите.И при трите машини при външна t=-10 C се получава скъпа" духалка",която можеш да си купиш за 25лв.
Не знам на какво точно се градят заключенията ти ,но не съм съгласен с нито едно от тях... Панасоника е единствения Японски климатик в слисъка ,и е топ модела на фирмата .. всеки от списъка има поносимо ниско ниво на шума и става за спалня ,както и всеки ще топли перфектно и доста по икономично от духалка при -10 ,че и при -15