Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
ЖЕНШЕН,това не съм го чувал досега,надявам се да си прав.Аз черпя инфо от японския сайт,в който бях .Ако искаш мога да ти дам сайта и да хвърлиш едно око ,щото ,честно казано се побърках от различни информации.Сайта е -www.daikin-sp.jp/ux2006.Ако моя климатик е "десетка",начи COP=4.91,модел S28 GTUXS,а моя е S25 GTUXS COP=5.28.Влез,ако нямаш работа и погледни за кво става дума и ми кажи прав ли съм или не ?Като влезеш в сайта ,отиваш на LINEUP.Там над всеки модел си има цифричка и аз по това съдя .Благодаря ти предварително!Преди да купя климатика се консултирах и с mmc.bg и по техми думи 25 =10 000 BTU...
Цитат:
Здравеите, след много четене и блъскане си взех Панасоник инжертор, всичко е супер ама на втория ден се появи едно неприятно проблемче като на колегата по-горе дето е писал за миризмата която излиза от него от време на време. Звъннах им на сервиза и те ми обясняват че си било нормално...(малко ме съмнява да е така). Значи пробвах го това със исошаването на въздуха DRY и има ефект като го пусна не мерише.
Та значи въпроса ми е, постоянно ли да си го държа на DRY, защото той пак си истудява, или да си е на куул и като реша да го спирам да минавам да Драй за 5 мин. И дали така като го базикам постоянно на куул и драй няма ли да се прецака нещо.
Аз имам същият проблем (Интересно защо не се проявява при всички климатици проблема??? Кой ли е основният фактор за мирисообразуване при климатиците?)
Според мен ако го дадеш на DRY това няма да помогне. Това ще изсуши въздуха в стаята, но ще увеличи съдържанието на влага(вода) по питата на вътрешното тяло и в тавичката под него в която се събира водата.Това според мен създава среда за развитие на плесени и разни гадни микроорганизми, които миришат.
Една от препоръките на спец в този форум беше да се остави само на вентилатор да върти въздуха за половин час за да изсъхнат всички елементи от вътрешното тяло. Също имаше изказване, че преминаването в режим отопление решава проблема за известно(кратко) време - ама все пак лято е - някак си не се възва с комфорта работата ма климатика в режим на затопляне ;-(
Как да се справим с проблема и аз не знам? Това с режима само на вентилатора на вътрешното тяло е решение ама това е екстра, която се среща в малко климатици. Моят e Panasonic CS PW12DKE няма такава опция.
Дайте идея как да се разреши проблема.
10х
Гледах в Бриколаж един немски спрей за почистване на автоклиматици. Пише че става и за домашни, но не съм го пробвал. Цената е ~12 лв.
Цитат:
Първоначално публикувано от gomor
ЖЕНШЕН,това не съм го чувал досега,надявам се да си прав.Аз черпя инфо от японския сайт,в който бях .Ако искаш мога да ти дам сайта и да хвърлиш едно око ,щото ,честно казано се побърках от различни информации.Сайта е -www.daikin-sp.jp/ux2006.Ако моя климатик е "десетка",начи COP=4.91,модел S28 GTUXS,а моя е S25 GTUXS COP=5.28.Влез,ако нямаш работа и погледни за кво става дума и ми кажи прав ли съм или не ?Като влезеш в сайта ,отиваш на LINEUP.Там над всеки модел си има цифричка и аз по това съдя .Благодаря ти предварително!Преди да купя климатика се консултирах и с mmc.bg и по техми думи 25 =10 000 BTU...
translate.google.com, върши страхотна работа при превод от японски на английски. Дори не се налага да се мисли, но английския е задължително ако не го знаеш, то поне свестен речник и мозък да имаш.
Аз за мощностите черпя инфо от съвпаденията цифра/отдаваема мощност охлаждане. :)
Междувпрочем - капарирах си инверторен климатик национал втора употреба, 14000 BTU със скрол компресор. Фирмата си го отнася ако не ме топли зимата - предупредих шефа и ако се наложи ще го изплющя с нотариален договор :)
Цитат:
Първоначално публикувано от cmyk
Аз имам същият проблем (Интересно защо не се проявява при всички климатици проблема??? Кой ли е основният фактор за мирисообразуване при климатиците?)
Според мен ако го дадеш на DRY това няма да помогне. Това ще изсуши въздуха в стаята, но ще увеличи съдържанието на влага(вода) по питата на вътрешното тяло и в тавичката под него в която се събира водата.Това според мен създава среда за развитие на плесени и разни гадни микроорганизми, които миришат.
Една от препоръките на спец в този форум беше да се остави само на вентилатор да върти въздуха за половин час за да изсъхнат всички елементи от вътрешното тяло. Също имаше изказване, че преминаването в режим отопление решава проблема за известно(кратко) време - ама все пак лято е - някак си не се възва с комфорта работата ма климатика в режим на затопляне ;-(
Как да се справим с проблема и аз не знам? Това с режима само на вентилатора на вътрешното тяло е решение ама това е екстра, която се среща в малко климатици. Моят e Panasonic CS PW12DKE няма такава опция.
Дайте идея как да се разреши проблема.
10х
Ще ти дам безплатна идея - дигаш температурата на охлаждане на 30 градуса и пускаш вентилатора на максимум :) Не мисля, че това е различно от режим "Само вентилатор" :) Успех.
Аз така си отмирисах моя климатик.
Цитат:
Здравейте на всички!Я аз да ви питам нещичко за японската мерна единица за BTU-тия цифрички след модела на колко BTU отговарят ,че нещо май-май някой послъгва ...начи аз имам DAIKIN S25 ETUXS и останах с впечатлението че е 10 000 BTU,преди малко сърфирах из некви японски сайтове и се оказа че на цифрите 25 отговаря 8000 BTU???Айде некой да ме светне по въпроса че май ше се занимаваме с комисията за защита на потребителите...Благодаря Ви предварително!
Цифрите в обозначенията на японските климатици означават мощността на режим охлаждане.Примерно 22 означава 2.2 Кв на охлаждане,а отоплителната ще е около 3-3.4Кв в зависимост от марката и модела.Говорим само за оритгинални японски клими.
Здравейте!
Изчетох първите и последните 10 страници от темата и ми стана ясно, че не бива да купувам Осака. Така, оттук нататък, за малко парички (800 лв) какво бихте ми препоръчали: Найер, Нео или Мидеа? Става въпрос, естествено, за конвенционална сплит система - пак от този форум разбрах, че и нормалните сплитове работят през зимата. Искам да отоплявам една стая (към 44 куб.м.), монолит, с дървена дограма, на източната страна са прозорците, а северната има 4 мм стеропорна изолация вътрешна. При това апартаментът е на последен етаж и няма подпокривно пространство, така че от атмосферата ни дели само плочата. Препоръчаха ни да вземем 12-ка, а не 9-ка. Интересува ме какви са ви наблюденията върху трите модела, и най-вече кои дават най-много дефекти. От вас разбрах, че Мидеята е доста шумна, а от един магазин ми казаха и че ако се развали някоя платка, може да се наложи да чакам 6 месеца, докато се подмени :yikes Не видях много отзиви за Нео, а за Хайера една позната ми каза, че дават изключително много дефекти. Моля за вашето мнение, че колкото повече чета, толкова повече се обърквам :help Не съм видяла тук (в Шумен) да се продава Хайсенс. Какво мога да намеря втора употреба за тези пари и струва ли си? И още един въпрос - при монтажа на климатика външното тяло ще излезе на терасата ни (която е към другата стая). Половината тераса е остъклена - в коя част е по-добре да се монтира външното тяло - в остъклената или в неостъклената? Да правим ли някаква козирка или нещо друго, което да го предпазва?
Благодаря Ви предварително, лека седмица на всички!
Kantonaa,ти си вторият дето ми го казва това-начи имаме засечка,следователно и двамата сте прави.Аз се поразтършувах пак по тез сайтове и май сте много прави и двамата с Женшен,за което благодаря че ме светнахте.Климата е чистокръвен японец,мноо яка духалка,само че от фирмата ,дето ми го монтираха объркали -вместо да ми сложат вътрешно тяло 25-ца,те са ми сложили 36-ица.Я кажете има ли проблем от това объркване в работата на климатика,щото те ми казаха че нямало,обаче аз гледам захранванията не са еднакви на 25-ица и на 36-ица ,на първия модел е 15 ампера,на втория-20 ампера.Може ли с различно външно и вътрешно тяло да работи нормално климатика?Некой беше споменал тук че автотрансформатора ,дето се монтира на японските клими ,"скопявал"машината-мит ли е това или истина?Лека работна седмица на всички!Змайли,мила,всичко това е техника...разваля се някой ден ,от този форум съм научил че Мидея и Хайер са най-често слаганите китайски машини,аз лично имам Хайер.Вече една година ми служи вярно,пък докога-ще видим.Моя е супер дигитален инвертор,повече от 800 лева е ,но пък засега съм доволен.Ще спра дотук,за да дам на някой,който е в час с тия неща да ти даде по-добър съвет.Успех при избора!
@Змайли,
От евтините сплитове - май Мидеа са с най-добро съотношение цена-качество /за тея пари не очаквай много, все пак/. Съмнявам се, че има такъв проблем с частите - разпространена марка са и Магнум-Д имат добър сервиз в София! SOGO също са Мидеи...
Отстраняване на проблем за 6 месеца е сериозно нарушение на Закона за защита на потребителите - обръщаш се към КЗП и ще реагират, щото глобата започва от 500 лева! В края на краищата, ако не могат да ремонтират продадения от тях продукт - могат да го заменят с нов :RTFM: Ако КЗП няма офис в Шумен - ще има във Варна. Реагират като държавни служители, но по официално заведена жалба са длъжни да вземат отношение и дори да се стигне до споразумение, а не глоба, на фирмата не й излиза `съвсем на сметка` - търсете си правата!
Момчета и момичета - повечето от последните въпроси са коментирани вече - няма смисъл пак да се подхващат - ползвайте търсачката, преди да ги поставяте отново!
Цитат:
Kantonaa,ти си вторият дето ми го казва това-начи имаме засечка,следователно и двамата сте прави.Аз се поразтършувах пак по тез сайтове и май сте много прави и двамата с Женшен,за което благодаря че ме светнахте.Климата е чистокръвен японец,мноо яка духалка,само че от фирмата ,дето ми го монтираха объркали -вместо да ми сложат вътрешно тяло 25-ца,те са ми сложили 36-ица.Я кажете има ли проблем от това объркване в работата на климатика,щото те ми казаха че нямало,обаче аз гледам захранванията не са еднакви на 25-ица и на 36-ица ,на първия модел е 15 ампера,на втория-20 ампера.Може ли с различно външно и вътрешно тяло да работи нормално климатика?Некой беше споменал тук че автотрансформатора ,дето се монтира на японските клими ,"скопявал"машината-мит ли е това или истина?Лека работна седмица на всички!Змайли,мила,всичко това е техника...разваля се някой ден ,от този форум съм научил че Мидея и Хайер са най-често слаганите китайски машини,аз лично имам Хайер.Вече една година ми служи вярно,пък докога-ще видим.Моя е супер дигитален инвертор,повече от 800 лева е ,но пък засега съм доволен.Ще спра дотук,за да дам на някой,който е в час с тия неща да ти даде по-добър съвет.Успех при избора!
Щом климатика работи какво те е грижа? Те не са объркали, а това са имали, това са сложили. В повечето случаи е важно как работи компресора, а това, че те обдухва по-голямо вътрешно тяло според мен не е кахър.
Трафовете, които монтират са тороидални такива - загубите при този вид траф са много малки, според мен около 10W/час, което е около 7.2kw/месец. За Юли сметката в офиса ми е мръднала само с 9лв в сравнение с Юни, когато не съм ползвал климат. :)
echo, благодаря за отговора!
В сайта на Техномаркет видях, че имат 2 разновидности: MIDEA CSU-12HHAA и MIDEA MSF-12HR
Каква е разликата между двата модела? Как да се ориентирам кой е по-добър?
Цитат:
Първоначално публикувано от Змайли
echo, благодаря за отговора!
В сайта на Техномаркет видях, че имат 2 разновидности: MIDEA CSU-12HHAA и MIDEA MSF-12HR
Каква е разликата между двата модела? Как да се ориентирам кой е по-добър?
Първият е с `екофреон` - R407C - ако попрочетеш назад, ще видиш някои мнения...
MSF-12HR е с R22...
Изборът е твой, ама аз смятам че при евтини машини целта е да се търси добре познато и евтино решение...
Дали би си взел/а 10годишен Опел с нястояване за климатик?!? Ако да - имаш за какво да мислиш!
@Змайли
В Шумен на "Сатекс" има и MSG - 12 HR, както и един модел на Hisense(не мога да се сетя какъв точно номер стоеше след KFR...дали не беше 3802 или 3208).
Цитат:
Първоначално публикувано от Змайли
Здравейте!
Изчетох първите и последните 10 страници от темата и ми стана ясно, че не бива да купувам Осака. Така, оттук нататък, за малко парички (800 лв) какво бихте ми препоръчали: Найер, Нео или Мидеа?
Учудвам се много! :)
А защо не Панасоник??? В сайта на Техномаркет има точно 10 модела (конвенционални), които са в ценовия диапазон 449 - 799 лв! Наистина, не всички са в наличност във всеки магазин, но повечето ги има навсякъде. Това давам за пример само, други фирми имат и по-ниски цени на някои модели. Май не всички са китайски, не съм сигурен, но и да са - какво? :) Нали и другите споменати марки са китайски? :)
А толкова много положителни мнения има за Панасоник във форума! Доста години в работата сме на Панасоник (5) и много ми харесват. За вкъщи ще си купя такъв със сигурност, само да видим кога ще има пари в наличност :2guns:
абе много странно, дойде лятото и повечето климатици започнаха да миришат, без значение дали са маркови или не. Със същия проблем съм и аз. Имам Панасоник E9DKE и от 2-3 седмици започна да мирише много кофти, иначе го имам точно от година. Звъннах във фирмата да дойдат да му направят профилактика, която ми струваше "само" 40лв. :2guns:, човека дойде и каза че е нормално през лятото да си мирише щото конденза бил повече и повече влага се натрупвала във вътрешното тяло, като го отвори наистина си беше доста мръсен дори по турбината имаше мухъл и темподобна плесен, изчисти го перфектно и направо блесна като нов,и ми гарантира че поне една година няма да мирише, ДА АМА НЕ, точно след 3-4 дни започна пак да си мирише.Най странното е че миризмата се появява само когато вътрешното тяло върти стайният въздух, когато духа охладен въздух не мирише. Вече си мисля да не би да изпуска нещо този климатик (фреон, масло и т.н., въпреки че незнам дали фреона има мирис). Най се притеснявам от това че в стаята гледаме бебе на една година. Моля, ако някой е имал подобни проблеми да сподели как ги е решил. Аз съм на мнение пак да викам техниците ама незнам дали няма да ми искат пак пари, нищо че климата е в гаранция
Както бях писал преди време, забелязал съм, че единия климатик в работата (който е в помещение само с врата) мирише при охлаждане при настроени повече от 22 градуса. При по-ниска не мирише, но пък е клинч. Според мен има връзка със застоялия въздух и температурата. Каква температура поддържате в стаята? Нашето бебе го гледаме без климатик, но апартамента ни е леко сенчест и вътре повече от 26-27 градуса не става. Освен това с изключение на голямата жега през деня винаги е отворено да се проветрява. Според мен не е добре да гледате бебето с включен климатик на охлаждане, както може би си прочел - разни мухъли и плесени се развяват на свобода. Или пък дано се намери разрешение на проблема.