"Пастирите" като Апостола емигрираха ...
Преглед за печат
"Пастирите" като Апостола емигрираха ...
Какво значение има на какъв период ми отчитат електромера, ако цифрите са верни?
За цифрите никой не спори, дали са верни и колко. Въпроса е, че се събират точно зимните /най-високите/ сметки да са още по-високи, което беше капката, която преля чашата. А летните месеци остават с по-малко дни, и съответно по-малки сметки. Не всеки си смята СРЕДНОДНЕВНО потребление, което е всъщност реалния показател. Тази зима тази КАПКА, се задържа, и прехвърля към летните "леки" месеци. Същото го забелязвам и със сметките за ТЕЦ. Моите наблюдения са конкретно за Русе /където ТЕЦа е руска собственост/, но май и в доста други градове се наблюдава същото явление.
Моите сметки за 2-та климатика, бойлер, печка /не особено много/, компютри, осветление за 90 реални кв.м. предната зима бяха около 120-130 лв, а тази зима още не са прехвърляли 90-100.
Месеците са 12 и сметките са толкова на брой. Че един е по-голям, друг по-малък по календар или поради отчитането няма никакво значение за изразходвания ток.
В едно 3-4 членно домакинство в което всичко е на ток , включително и отоплението и се живее без да се мисли постоянно за икономия, според мен месечни сметки за ток от порядъка на 150 - 250 лв в зависимост от сезона, са напълно нормални. Това са по-малко от 150 евро! Това че ние нямаме нормални доходи е съвсем друга тема. Тока в БГ е един от най-евтините. И след като ние сме една "независима" държава - нищо не зависи от нас :)) дори и суровините за тоя ток не са наши, то няма как цената на крайния продукт да е въпрос само на желание....
ОБАЧЕ, май сметките ЩЕ са повече от 12 за годината - последната ми ф-ра е за период от 03.01 до 31.01 !!! И се разпространяват разни новини, че Кабинета Лешников бил прехвърлил зимата и му се покачвал рейтинга! WTF!?!
П.С. Сметката - 90 лв ток /в т.ч. БОЙЛЕРа/ + 45-50 за сградната на ТЕЦа (:) :(), да се смея ли, да плача ли, като знам, че за януари сметката на единия апартамент за ТЕЦ беше 350 /отопление + БГВ/, макар и че са повече обитателите там за същия период в сравнение с нашето семейство.
Не съм сигурен, но по закон би трябвало да са 12. Макар ,че какво значение има колко са. Изпапания ток е един и същ, накрая под чертата сметката е една.
"София, добре изолирана панелка. MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VEHZ в 40 кубика, 23 градуса" - 08.02.2014 - 08.03.2014: 65кВч или 97в/ч (въпреки по-мекото време машините не са изключвани и работят on/off)
Сезона приключи....4 месеца,3клими 21-24 градуса и всичко на ток 560 лева-240 куб.м.
...и аз приключих отоплителния сезон...Саньо ДК22Т-отопляема площ 26кв...поддържана темп. 23*,работа- нон стоп...
107 денонощия-497кв.
средно за денонощие-4,6кв.
средно за час-193вт.
Добре би било да се знае СОР-а и топлинните мощности при различни температури на въздуха? Не е ли подвеждащо да се дава СОР само при +7 градуса и да се казва "работят и при -20 градуса". Това май е тема- табу.
Никого не оплювам. Ако се чувстваш оплют е друг въпрос. Факт е, че с високоефективен климатик човек се отоплява два пъти по-евтино отколкото с Топлофикация. Знам го от доста мои познати, на които съм препоръчвал климатик вместо ТЕЦ и после сме засичали разходите.
Г-н Коликовски, информацията за параметрите на даден климатизатор при отрицателни температури не е табу...Дават я в сервизните документи на качествените машини. Ако машината е правилно оразмерена спрямо параметрите на помещението и са предвидени необходимите мощности за отопление при отрицателни температури, то разхода на електроенергия е малък (в границите на нормалното за модела).
Просто и ясно - къща - 20-30 хилки минимум (наскоро 1 приятел вкара 60) , и си ти - с подово и конвектори и термопомпа вода-вода.Сондажа се плаща отделно!
P.S.За апартамент - .........:oops: