Отговор: Колко ми харчи климатика...?
Не става въпрос какво ми изнася.....Става въпрос за теб. Случайно забелязвам участие навсякъде. А смисъл няма. Твоята ситуация е при теб и не смятам, че навсякъде трябва да я вреш. Разбираш ли ме? Лично мен не ме интересува, както и може би и много други потребители.
Къде забелязваш участие на всякъде...КЪДЕ?
Пиша предимно в климатичният раздел и от време на време в 3-4 други теми. Къде?
Не пиша специално за тебе, ако не те интересува не чети. Който го интересува да чете. От последните няколко години къде има написани подробности за начина на работа на някой модел климатик.
Цитат:
Първоначално публикувано от
milanov
Не пиша специално за тебе, ако не те интересува не чети.
Няма как. Предвид поста си във форума, Сашо приема задължението си да чете, почти толкова сериозно, колкото ти приемаш задължението си да пишеш... :Drinks:
Защо тогава тази тема още не е отишла в раздел "забавно" или поне не и се промени заглавието? За да има някакъв смисъл?
Въпрос за колегите(а и не само) с ватметърчета: До колко е ефективно с цел икономия намаляне градусите на климатика през ноща,защото на сутринта като ги вдигнем започва едно наваксване и в крайна сметка може би се получава "танту за кукуригу".И ако ги намаляме с колко ,че да има някакъв положителен резултат от цялата гимнастика.
Не ставай роб на машината, достатъчно икономична е като принцип на работа, че да я тормозиш още.Поддържай такава температура, която ти е комфортна и се чувстваш добре.
Намаляването на градусите през нощта има отрицателен ефект върху икономичността на машината. Нощната тарифа е с 45% по-ефтина от дневната, а климатика харчи повече ток на дневна за да навакса увеличаването на градусите на сутринта.
Ето и моите 5 стотинки в темата.Повече от 15 години се отоплявам единствено с климатици,пробвал съм какво ли не.Ако се намали климатика през деня,като няма никой ,се пести някой киловат,но-само ако амлитудата е малка-2-3 градуса.Наваксват се за около половин час,естествено при добра изолация.Топля 120 квадрата с три машини,и грубо спестявам в студените месеци не-повече от 30-40 лева.Всеки сам си преценява струва ли си/за мен да/,да натиска 3 бутона 2 пъти дневно .Весели празници!
Аз моя ватметър го разкарах ,каквото трябваше да видя видях.Климатика харчи толкова колкото му задаваш,и колкото ''позволява''самото помещение.Важното е да ти е приятно.Весели празници и бъдете здрави.
В момента в Пловдив е -9гр. с лека мъгла. Фуджика грее с консумация 500W.
Цитат:
popov
Климатика харчи толкова колкото му задаваш,и колкото ''позволява''самото помещение.Важното е да ти е приятно.
Точно...
Цитат:
popov
Климатика харчи толкова колкото му задаваш,и колкото ''позволява''самото помещение.Важното е да ти е приятно.Весели празници и бъдете здрави.
И аз съм съгласен с това мнение, но все пак ми е интересно (предполагам и не само на мен) каква е разликата в консумацията между класна машина на цена 2000лв и по-обикновена на цена около 1000лв. А също така как това се отразява на приятното усещане.
Ако нямаш изолация и машината не е добре оразмерена ,ще имаш висока консумация и повечко дискомфорт.Тогава класа на машината няма да се усети.При мен се получава точно това.Това е моето виждане от моя опит.
Сметка за ноември 158лв. Климатиците са 12ка Панасоник ye12qke и 9ка Фуджицу 09LTCA. И на двете машини зададена температура 25 без да се докосва цял месец. Температурата в жилището варира от 24.5 до 27 зависимост от дните и температурите на вън. Жилището е етаж от къща без изолация с лоша стара дървена дограма. Става въпрос за 65м2. В тази сметка влиза бойлер, който е нон стоп включен, пералня и сушилня, телевизор, компютър, хладилник + някой друг уред за ежедневно ползване. Сега чакам да излезе и сметката за декември и нея ще я споделя. Най-интересна ще е сметката за януари, защото към отбора юнаци се прибавя и 3ти Панасони xz12ske.