Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.
за теб цената н а климатиците никаква роля ли не играе?Нищо не казваш по този въпрос.какви градуси искаш?
ако искаш в спалнята и детската 21-23 фуджитсу две 9LD, ако искаш 25-26 независимо от температурата вънка в спалнята фуджитсу 12LD в детската 9LD.Можеш вместо фуджитсу 9LD да сложиш дайкин FTXS 25 G. Ако искаш презапасяване в спалнята и искаш дайкин на мястото на фуджитсу 12LD сега се разпродават дайкин FTXS 35D за около 1500 до 1700 лева с монтаж.
за хола трапезария едно ей такова саньо за 2800леваhttp://www.megaklima.eu/sanyo.html, ако не искаш да харчиш толкова пари един дайкин FTYN 60F за 1900 лева но последният "официално" не е инверторен според производителя.
Хола трапезария го планираш доста голям-трябва мощност(особено когато става въпрос за къща), може и два климатика да сложиш(например 2 бр. FTXS35D или 2 бр фуджитсу 12LD) ще е по комфортно, но иска финанси и ще ти консумират повече ел енергия(такова е моето мнение относно консумацията на ток).
-------------------------------------------
това за кой етаж става въпрос? кой гхрад или поне район н а България, планина или равнина е?
Всичко зависи от това колко пари ти се дават за климатици.
Аз бих сложил 100 волтови климатици в пловдив има огромен избор.Ако държиш да са европейски климтици и можеш да отделиш повечко пари за голямата стая слагаш Нокрия 14 а в другите две стаи два броя 9LDC.
Да ама само с Нокрия-та рискува.Казвам рискува защото къето и да я сложи няма да има възможност за комфорт.Винаги ще има темп. разлика в така показаното на скицата помещение.
Мястото е Стара Загора, споменал съм го по горе :) втори етаж, като нащи живеят на първия и също ще отопляват кухнята и хола. Температура мисля 22-26 градуса, но нека да има и малко допълнителна мощност. Въпроса ми беше дали ако сложа само 2 климатика ще мога да затоплям и двете стаи. Казвам затоплям не утоплявам, и долу горе каква ще е разликата в температурата ако в основното помещение е да речем 25 градуса. Мислите ли че 2 Норкии ще смогнат? За цената незнам, искам хубави климатици и да вършат работа. Идваме си от флорида и малко сме забравили студеното :)
Здравейте,търся фирма от София,която е свързана към (с )кредит енергиина ефективност и иска да консултира едно приятелче за къща, става въпрос за 1 брой климатик -къщата се намира до околовръстнотобившето село а сега кв на София -Волуяк(изхода на София към Коостинброд,2 км от карулката на околовръстното ) предполагам търси нещо Фуджитсу,Тошиба....мисля че ако се намери консултант все ще се спре на нещо-климатика му трябва да се монтира до към 20 дни.Понеже нямам време да проверя как стават нещата моля ако някой може или е минал по този път да каже,може и на лични - :016: леле покрай мен колко приятелчета са се разпалили за климатици....
Цитат:
Първоначално публикувано от jovanoty
Мястото е Стара Загора, споменал съм го по горе :) втори етаж, като нащи живеят на първия и също ще отопляват кухнята и хола. Температура мисля 22-26 градуса, но нека да има и малко допълнителна мощност. Въпроса ми беше дали ако сложа само 2 климатика ще мога да затоплям и двете стаи. Казвам затоплям не утоплявам, и долу горе каква ще е разликата в температурата ако в основното помещение е да речем 25 градуса. Мислите ли че 2 Норкии ще смогнат? За цената незнам, искам хубави климатици и да вършат работа. Идваме си от флорида и малко сме забравили студеното :)
предполагам, че там "зимата" температурите не падат под 18 градуса. В Стара Загора със сигурност през зимата ще има между 5 и 25 дни когато температурата ще е между +4 до -10 което е ниска температура.На мен ми беше доста трудно да свикна/се аклиматизирам това лято от температури межди 28 до 42.3(най-високата), а през по голямата част от лятото над 30 градуса на сегашните 23-26 градуса.
При два клиамтика:
Ако има деца в детската е задължително да има самостоятелен клиаматик(трябва да им е топло).Няма как по даденото от разположение,без врата между спалня и детска за двете стаи да се ползва 1 климатик.Ето защо остава варианта хол+ някоя от стаите да се отоплява с 1 климатик.Какъвто и клиаматик да избереш за хола(приемам че е всекидневна и климатик ще е монтиран там) температурата в спалнята няма да може да достигне повече от 22градуса, когато навън е под 10 градуса, а когато е под нулата може би едва едва 18-19 градуса.
Според мен най -добре(ако държиш на 2 климатика за цялата отоплявана зона) е за хола да сложиш едно саньо от това което съм дал в предишния -пост с линка.В по-лошия случай дайкина FTYN 60F.Хола става както си го описал 42.5кв.м. Задно със спалнята е 57.5кв.м.-доста е.Иска силен клиаматик за хола.
Каквото и да правиш при два климатика единият от тях в хола, спалнята или детската(стаята без климатик) в по-студените дни ще е недоотоплена и м оже да се налижи доотопляне с радиатор духалка или по друг начин.
Според мен вместо 2 нокрии за твоя случай е най-добре климатик във всяка планирана за отопление стая.Цената на 2 нокрии ще излезе около 5200лв, но не виждам къде ще е втората нокрия освен отново в хола-Какъв е смисъла?Да сложиш нокрия 14-ка в 15 квадрата е безумие и ще прави неприятно течение в това малко за нея помещение когато е на средни и високи обороти на вентилатора.
Вместо това вземи по добре един силен климатик за хола и два по -малки ще ти излезе +300 лева отгоре.Може да получиш и по-голяма отстъпка за 3 климатика.
посочи на картинката разположението на мебелите и телевизора в хола, за да може да се планира къде ще климатика/ците.
Според мен за хола бокса коридора и всекидневната една такава машина би се справила без проблем.
http://www.bulclima.com/klimatici-i-...neral/asha24lc
А за двете спални ако искаш да минеш по тънко и няма да гониш мн висока температура 2бр.
http://www.bulclima.com/klimatici-i-...eneral/ash09ub
тях също студа не ги притеснява само малко повечко ток гълтат от инвертора но ако имаш пари пък за инвертори 2 бр.http://www.bulclima.com/klimatici-i-...shb09ld-plasma
Абе с 2 думи за 6 бона правиш да падат тапетите :)))
Цитат:
Първоначално публикувано от TIMBERLAKE
Съгласен за 24-ката LC, но е с 1 кв. повече номинална мощност на отопление(което не е кой знае колко повече), максималната е еднаква(10.00 кв срещу 9.9кв, а консумацията е 2.24 кв(фуджитсуто) срещу 1.61кв на саньото.Саньото има достатъчна максимална мощност 9.9кв, ако се наложи да компенсира при по-големи студове и ако не му трябва може да слезне достатъчно ниско, поради което ми се струва по-гъвкавия климатик откъм консумация/отопление при еднаква цена за двата климатика.
Мислих си за 1 климатик в кухняна и 1 в хола, а не в спалнята и хола. За стаи в които само ще се спи, имали смисал от отделен климатик? То че е по добре е ясно но...... Също така не мисля че за това голямо помещение само 1 климатик ще свърши работа, говоря от към конфорт, мисля че ще е по хладно в дадени части на помещението.
отварям тази тема за да може търсещите климатици за отопление да попитат каквъв климатик да купят за да се стоплят,а не да не мръзнат и да хабят нерви като мен
трябва да избирам климатик за другата стая хол-18кв-47куб тухла не изолирана но е измазана,от горчивия ми опит разбрах че не трябва да пестя пари и трябва да взема нещо марково и качествено за да разчитам на него при -15
-искам бръз дефрост и рядко замръзване (добра програма) висока изходна температура при ниски температури ето и претендентите :
Daikin FTXS-G 35 ца
Mitsubishi MSZ-FD 35
Fujitsu ASHB 12 LD
Toshiba RAS-B13SKVP-E / RAS-13SAVP-E Super Daiseikai III
Toshiba RAS-13PKVP-E / RAS-13PAVP-E Super Daiseikai V
дайте вашето мнение кой от изброените е моят климатик
Със сигурност с Тошибите ще си най-добре като за тройката гарантирам и с двете ръце за петицата не мога да кажа нищо докато не я видя да работи в действителност....по техническата спацификация е ОК,следват Дайкина и Фуджицуто а Митцубишито не ти трябва.Според мен трябва да избереш между DAISEIKAI 3 и FTXS-G като аз клоня към Дайсейкая,м-у другото за тази кубатура и ако ти е добра дограмата работа ще ти свърши и RAS-B10SKVP-E.
За тази кубатура в панелка неизолирана 12lgc се справя отлично /над нулата при зададени 23 работи он-оф/, така че 12ld ще е още по разтоварен, дайкина също е отличен
Цитат:
Първоначално публикувано от imegogo
отварям тази тема за да може търсещите климатици за отопление да попитат каквъв климатик да купят за да се стоплят,а не да не мръзнат и да хабят нерви като мен
трябва да избирам климатик за другата стая хол-18кв-47куб тухла не изолирана но е измазана,от горчивия ми опит разбрах че не трябва да пестя пари и трябва да взема нещо марково и качествено за да разчитам на него при -15
-искам бръз дефрост и рядко замръзване (добра програма) висока изходна температура при ниски температури ето и претендентите :
Daikin FTXS-G 35 ца
Mitsubishi MSZ-FD 35
Fujitsu ASHB 12 LD
Toshiba RAS-B13SKVP-E / RAS-13SAVP-E Super Daiseikai III
Toshiba RAS-13PKVP-E / RAS-13PAVP-E Super Daiseikai V
дайте вашето мнение кой от изброените е моят климатик
Задачата е поставена малко некоректно защото има много голям диапазон в цени. Т.е. възможно е фактора цени да не те притеснява, но трудно може да се сравни TOSHIBA DAISEIKAI с останалите модели. DAISEIKAI моделите на TOSHIBA са произведени в Япония, което означава липса на компромиси в качеството.
Т.е. ако избора е измежду тези климатици, заложи на DAISEIKAI и няма да сгрешиш, но разликата в цени с останалите е фрапираща, т.е. с повече от 15 %
Дайсейкая 5 е най доброто, съответно и най-скъпото, след това бих наредил дайкина, не че другите са лоши
Нито един - сауна ли ще е това,какви температури ще подържаш .Къде се намира - да не е високо в планината. Не виждам по каква причина си наредил толкова преоразмерени климатици за стая 18 кв.м. -"неизолирана тухла " добре ама все пак е 18 кв.Ако съседните помещения са неотопляеми или примерно е последен етаж,в комбинация с лоша дървена дограма, тогава има логика .В противен случай - Дайкин FTXS25G или 9ка ,10ка от останалите .