Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.
Аз си отоплявам същия апартамент /квадрати и изолация и пвц / с климатика от подписа
и за декември тока ми е 78лв общо.При повече от минус десет градуса пусках и малко печка на ток нощно време , да облекча малко работата на климатика , иначе и без печка щеше да се справя. Тръбния път е 3.5м. ако има значение.Супер съм доволен.
Верно е , че отвякаде ме топлят.Щайгата ще ти излезе около 2100лв. с енергийна ефективност.
Добър е варианта на necata2
Купувай си Дайкин и не се чуди!
По-добър е от Митсубишито, а пък от Панасоника да не говорим,цената му е горе- долу като на Митс,ама е 3 години пълна гаранция без профилактики като имаш на предвид, че купуваш 3- 3 по 36 лв на година.Направи си сметката за 3 години,а и на Дайкин на ремонт не съм ходил, освен ако не е някоя изцепка при монтажа.
Благодаря на всички за съветите.
Ето малко повече инфо за апартамента:
помещението е 45м2 хол+кухня и преход към антре 5м2 общо 50м2 само една външна стена с топлоизолация и к -стъкла по дограмата.
За съжаление немога да сложа два климатика.
Дората новина е че снощи отново обсъдихме бюджета и го увеличихме на максимум 3300 с монтажа.
Този Daikin FTYN60E/RYN60E дали ще свърши работа през зимните месеци, тъй като климатика ще се пуска вечер за около 4часа и осоновно ще работи събота и неделя. Не е ли по добре да е инверторен.
Отново благодаря.
За този начин на ползване е абсолютно безсмислено да е инвертор. Губиш изцяло инверторния ефект.
Ако може да ме светните как се кандидатсва за енергиина ефективност
ще е супер
Аз бих казал, че е задължително да бъде инверторен. Климатика няма да се полза постоянно и началната по-висока мощност е важна.
Само дето тъкмо ще си влезе в режим и ще го изключат...
А за кредита - климатикът трябва да е клас А, отиваш в банката, взимаш бланка, носиш я във фирмата, попълват ти я с данните за машината, после разни други документи като за кредит и чакаш отговор. Ако си одобрен, вземаш парите, плащаш, монтират ти го, отиваш в банката, пишете един допълнителен документ за възстановяване на 20% и чакаш да ти ги дадат.
deian, а как се размразяват конвенционалните климатици?
Защото именно това ме притеснява при тях.
vanz, както necata ти каза по-горе при тази големина на помещението е много по-удачно да се вземат две клими, които да бъдат разположени на подходящите места, така че да се обдухва целия апартамент.
притеснителното е бюджета, който не казвам, че е малък, но не съвпада с това, което аз бих препоръчал - 2 бр. 12-ки Fujitsu LDC Plasma.
първо номинал 4,8 КВ, което събрано на двете машини отговаря на твоето помещение, второ - са мощни и доказани, не замръзват зимата, а все пак ти казваш, че искаш основно за отопление машината, и отделно от това екстрата плазма, за почистване на въздуха.
това примерно е вариант1.
може да се помисли и малко по-различно.
примерно да разположиш три клими - една хубава и две среден клас.
просто всичко опира и до възможностите и начина, по който желаеш да отоплиш помещенията,
не ти препоръчвам конвенционален модел, освен ако в помещението ше се живее рядко, в смисъл примерно цял ден си на работа и няма никой, прибираш се късно вкл. го за малко да стопли и заспиваш.
тогава наистина може да търсиш ON/OFF машина.
Цитат:
Първоначално публикувано от vanz
Ако може да ме светните как се кандидатсва за енергиина ефективност
ще е супер
От няколко дни съм с клима по този начин . Първо намираш банка която предлага все още такъв кредит( за тази година още не са почнали) . Изтеглих от Райфайзен- гр.Варна, ако не се лъжа и ОББ предлагат все още. Взискателни са към кандидатите!!! Ще ти дадът -Типова оферта която трябва да попълни фирмата която ти продава климата , също и която ще монтира. Ще ти искат и Бележка за доходите презпоследните 3месеца, на мен изкаха и постоянен договор. Има малко ходене - в банката , фирмата , пак банката , но стана изненадващо бързо . Колкото по ефективен климатик толкова повече ще ти върнат . Като те питат в банката ,казвай че помещението е изолирано .....трябва да звучи розово:) . За този който съм купил , ще върнат 20% . Търпение и Успех
За всички връщат 20% доколкото знам. И на мен ми върнаха 20%. Е, COP>5, но все пак...
Принципно искат да е повече от 3 , но се правели на цигани по някога ми казаха :)
Какво ще кажете за MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES SRK 20 ZG-S или FUJITSU ASY 07 или MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES SRK 25 ZGX-S както казах за помещение 19 квадрата с изолация .
19 м2, колко е високо помещението?
мисля, че тази 7-ца ще ти дойде абсолютно недостатъчна, дай височината и да коментираме.
според мен, би следвало да се търси 12-ка за това помещение.
Примерно Fujitsu 12 LD.
Или да кажем съответния модел на Mitsubishi Heavy, ако се не лъжа е SRK-35 ZG-S.
Инверторите хеви работят като конвенционални. Ако това е важно за някого, да не взима хеви - инвертор.