Няма, това е най-доброто за Европа.
Здравейте, пичове. Питането ми е следното: имам Panasonic CS-HE12DKE от който съм доволен, но вече стана на 2,5 години и мисля да го сменям. Въпроса ми е, кой е най-добрия климатик /ако може така да се каже/ за 2010 г. независимо от цената. Насочил съм се към TOSHIBA RAS-16PKVP-E и RAS-402PDR. Интересува ме: сигурност на машината и икономичност. Помещението е офис на партер около 35 кв.m.
Предварително благодаря на отзовалите се....
Няма две мнения по въпроса- Toshiba RAS-402PDR в този диапазон от мощност едва ли има по-добър от него в света.
Спор няма че японеца е по-добър по показатели. Но разликата в цената е 500лв, поне според цените, които аз успях да намеря по сайтовете. Като се вземе предвид тази разлика в цената и неудобството на йероглифите на дистанционното + необходимостта от траф, лично мен много би ме накарало да се замисля кой да взема.
Първоначално публикувано от rist
Ха ха, пък аз няма ли къщъчки на дистанционното и траф на 100v не го гледам и коментирам изобщо.![]()
![]()
![]()
Между впрочем и мен ме притесняват малко иероглифите, но е може би въпрос на свикване.
А някой, знае ли каква е разликата между TOSHIBA - PDR и по-новия UDR... освен дистанционното.
Почти никаква, но мога да проверя ако държиш.
Едно не разбрах - защо искаш да сменяш Panasonic HE12DKE? Разбирам да сменяш някой боклук, но точно този климатик? Произведен в Япония за Европа (един от малкото), с японски Scroll компресор и COP 4.62 при номинал 4.8 kW и максимална мощност от цели 7.7 kW? Изключително тихо външно тяло (обори ме, ако греша) и никакви проблеми с дефроста.
От Панасоник след този модел повече не са пускали за Европа нищо толкова добро. Та казвай под коя тераса да вися ако ще го хвърляш. Май беше към 2300 лв като нов
![]()
За някой йероглифите и трафа не са никакъв довод, пред факта, че новият европейски модел е с характеристики на на 5-6 годишен японски модел, който може да се намери на далеч по-ниска цена.
Не мога да те оборя. Както казах...доволен съм. Не съм имал никакви проблеми с него, но ми е влязла мухата да го сменям... та се чудех с какво по-добро. У дома, единият ми климатик е TOSHIBA RAS-B13SKVP-E, от който съм още по-доволен./но вече си е стар модел/.
Какво значи стар модел, като още се продава като нов и цената му не е мръдала? SKVP-E е култова серия на Тошиба. Новата, PKVP-E е по-добра, да, но разликата не е толкова голяма. Виж графиките в сервизните.
Единственото, с което може Тошибата по да ти харесва от сегашния Панасоник е нивото на шума на вътрешното тяло. Просто имаш един от малкото добри европейски модели на Панасоник, ако не и най-добрият.
Бих казал, че старият ти Панасоник има по-висок COP от най-новата европейска Тошиба. От японската (PDR) не, но от европейската да. При аналогичния японски модел на Тошиба имаш COP 5.10, а при твоя Панасоник имаш 4.62. Разликата в COP няма да се избие от цената, която ще дадеш.
deian, прав си.... И аз, нещо такова си мислех - та реших, да видя какво е вашето мнение.
Благодаря
ако искаш да спестиш 500лв таиландския рас рав е перфектен става въпрос за тошиба.
не вярваи на 'коп' от производителя относителен е.
jako6iba, не търсех хубав и евтин климатик. Интересуваше ме ... кой е най-добрия. Естественно, при такива изисквания не може да се търси цена. А относно "cop"- вярно, че е относително понятие. Но и неми се вярва, такива здрави фирми да си позволят неверни данни за машините /особенно за японския пазар/.