Няма, това е най-доброто за Европа.
Здравейте, пичове. Питането ми е следното: имам Panasonic CS-HE12DKE от който съм доволен, но вече стана на 2,5 години и мисля да го сменям. Въпроса ми е, кой е най-добрия климатик /ако може така да се каже/ за 2010 г. независимо от цената. Насочил съм се към TOSHIBA RAS-16PKVP-E и RAS-402PDR. Интересува ме: сигурност на машината и икономичност. Помещението е офис на партер около 35 кв.m.
Предварително благодаря на отзовалите се....
Няма две мнения по въпроса- Toshiba RAS-402PDR в този диапазон от мощност едва ли има по-добър от него в света.
Спор няма че японеца е по-добър по показатели. Но разликата в цената е 500лв, поне според цените, които аз успях да намеря по сайтовете. Като се вземе предвид тази разлика в цената и неудобството на йероглифите на дистанционното + необходимостта от траф, лично мен много би ме накарало да се замисля кой да взема.
Първоначално публикувано от rist
Ха ха, пък аз няма ли къщъчки на дистанционното и траф на 100v не го гледам и коментирам изобщо.
Между впрочем и мен ме притесняват малко иероглифите, но е може би въпрос на свикване.
А някой, знае ли каква е разликата между TOSHIBA - PDR и по-новия UDR... освен дистанционното.
Почти никаква, но мога да проверя ако държиш.
Едно не разбрах - защо искаш да сменяш Panasonic HE12DKE? Разбирам да сменяш някой боклук, но точно този климатик? Произведен в Япония за Европа (един от малкото), с японски Scroll компресор и COP 4.62 при номинал 4.8 kW и максимална мощност от цели 7.7 kW? Изключително тихо външно тяло (обори ме, ако греша) и никакви проблеми с дефроста.
От Панасоник след този модел повече не са пускали за Европа нищо толкова добро. Та казвай под коя тераса да вися ако ще го хвърляш . Май беше към 2300 лв като нов
За някой йероглифите и трафа не са никакъв довод, пред факта, че новият европейски модел е с характеристики на на 5-6 годишен японски модел, който може да се намери на далеч по-ниска цена.
Не мога да те оборя. Както казах...доволен съм. Не съм имал никакви проблеми с него, но ми е влязла мухата да го сменям... та се чудех с какво по-добро. У дома, единият ми климатик е TOSHIBA RAS-B13SKVP-E, от който съм още по-доволен./но вече си е стар модел/.
Какво значи стар модел, като още се продава като нов и цената му не е мръдала? SKVP-E е култова серия на Тошиба. Новата, PKVP-E е по-добра, да, но разликата не е толкова голяма. Виж графиките в сервизните.
Единственото, с което може Тошибата по да ти харесва от сегашния Панасоник е нивото на шума на вътрешното тяло. Просто имаш един от малкото добри европейски модели на Панасоник, ако не и най-добрият.
Бих казал, че старият ти Панасоник има по-висок COP от най-новата европейска Тошиба. От японската (PDR) не, но от европейската да. При аналогичния японски модел на Тошиба имаш COP 5.10, а при твоя Панасоник имаш 4.62. Разликата в COP няма да се избие от цената, която ще дадеш.
deian, прав си.... И аз, нещо такова си мислех - та реших, да видя какво е вашето мнение.
Благодаря
ако искаш да спестиш 500лв таиландския рас рав е перфектен става въпрос за тошиба.
не вярваи на 'коп' от производителя относителен е.
jako6iba, не търсех хубав и евтин климатик. Интересуваше ме ... кой е най-добрия. Естественно, при такива изисквания не може да се търси цена. А относно "cop"- вярно, че е относително понятие. Но и неми се вярва, такива здрави фирми да си позволят неверни данни за машините /особенно за японския пазар/.