Здравейте.
Първоначално се извинявам за навярно до болка баналната тема, но наистина се нуждая от съвет защото колкото повече чета и си мисля, че вниквам в нещата май толкова повече се обърквам. По-същество. Става дума основно за отопление на всекидневна (21М2/54М3) и антре (4М2/10М3). Казвам ги двете заедно, понеже става дума за блок ново строителство (София) и между антрето и всекидневната няма врата. Изложението на стаята е запад като има една външна стена с голям френски прозорец. Не разбирам от дограми, но е на Rehau и като всяка нова се предполага поне че е читава. Отделно целият блок (респективно посочената външна стена) си има външна изолация. В спалнята ми, която е 14М2 от една година има монтиран Mitsubishi MSZ/MUZ-FD25VA и съм изключително доволен. Миналата зима се представи чудесно на зададени 22 градуса и независимо от външните атмосферни условия до пролетта в стаята температурата си беше твърда без колебания. Търсената от мен температура за хола е желателно, да е около 23-24 зимата, че там има женско присъствие, на което принципно му е все студено.
Спрял съм се на следните 3 модела.
Daikin FTXS35G
Mitsubishi MSZ/MUZ-GE35VA
FUJITSU ASHB09LD
Относно избора ми на фирми - Daikin понеже всички казват, че са класика в жанра. Mitsubishi - понеже пак казват че Daikin и те са най-добрите а всичко друго било компромис и поради която причина имам такъв и съм много доволен от него и Fujutsu понеже параметрите му според мен удариха в земята другите два а пък цената е сходна и даже по-малка. Разбира се съм отворен за всякакви други предложения. Не робувам на марки и ми е ясно че не мога да си позволя върха на сладоледа, но и съм стигнал до извода, че не съм толкова богат, че да си взема Midea. Относно финансите да кажем че границата от 2000 лв. не е никак желателно да се прекрачва.
По-долу публикувам схема на въпросната стая и антре и предварително най-сърдечно благодаря на всички добри хора, които ще отделят от времето си за да отговорят на питането ми.