Здравейте,
Реших да си сложа климатик и искам да ме ориентирате какъв да си взема.
Става въпрос за 25 м2 всекидневна със стандартна височина в апартамент в гр. София, с изолация и сравнително добра дограма от дървен стъклопакет. Има две външни стени като към балкона, е с френски прозорци + още 1 малък и 1 голям прозорец. Общата площ на прозорците е около 10-11м2. Над мен има отопляем апартамент, под мен също. Изложението е югоизточно. Мисля да разчитам единствено на този климатик за отопление в стаята до -20 - -25 градуса. Охлаждането не ме интересува особено. Основно съм се спрял на Дайкин, понеже мои роднини използват такъв и работят доста добре, но приемам и други предложения.
1. Daikin FTXS35J Professional - Този модел дали ще успее да ме топли зимата.
2. Климатик Daikin FTXS42J Professional - Този ми се струва доста шумничък. Така ли е наистина?
3. Daikin FTX50GV Comfort - Видях го наживо и ми се стори много огромен. Разбрах, че се ползва за доста по-големи помещения от моето и показателите му за среден разход няма ли да ми надуят много сметката?
Също искам да попитам и за консумацията. Примерно 18-ката като пише, че консумира 1,60kw осреднено, това значи ли, че ако работи 12 часа при зададена температура от 22-23 градуса ще ми изгаря по 15 KW за това време? И също например при около -10 градуса ако оставиш в подобно помещение 24 часа да работи непрекъснато един климатик, който има 1,6 kw номинална консумация, но е за 30-40м2 и един 0,9 KW и е съответно за 20-30 м2 почти еднакво ли ще изгорят като ток? :?
Очаквам вашите мнения и ако може с обяснения защо единият пред другите или защо някаква друга марка и модел пред тези които съм изброил. Бюджетът ми за климатик е до 2200 лв без монтажа.
Благодаря предварително!