geozap,ти си професионалист и по добре знаеш,че даден климатик се смята по охладителната си мощност-там няма мърдане,а на отопление за по добър коп се смята доста разтегливо,на различна честота на компресора.
Преглед за печат
Що не си вземеш един конвектор.
Тока ти през зимата ще е колкото профилактиката на климатика.
Тези 1200 лева дето си ги приготвил за климатик - нямат избиване при твоите условия.
Според мен си вложил твърде много пари в изолация за да влагаш сега и в климатик.
Май си доста прав.
Реално целия апартамент зимата има ток 120-180лв в различните студове.
Само за тази стая сигурно са не повече от 30-40 (понеже имаме бойлер, готварски печки, 18-ка за другата стая и т.н.).
В момента спим без климатик и в стаята е към 20-21*C...
Отивам в другите теми да чета за конвекторите. ;)
Значи, който има добра изолация да не си купува климатик, така ли? Ще умра от смях бре....
- - - Обновено - - -
За да ти харчи 30-40 лв. този конвектор/1400W/ трябва да работи максимално м/у 4-6ч. в денонощие, което означава на 1час работа 3-4часа почивка. Ако смяташ, че това е възможно - взимай го.
Той няма добра изолация, той има много добра изолация - отвън и отвътре.
Амам подобна стая.
Също както той казва в момента без нищо включено на една отворена врата държи 21 градуса.
Миналата година големите студове само през нощта един конвектор стоеше на първа степен (800 вата) и правеще он/офф.
И да не е 30-40 лева сметката, и 60 да стигне в големия студ за отплителен сезон ще му излезе към 200 лева.
Климатика и той не е на фотосинтеза, да кажем ще изгори 80 лева. Цялата сметка излиза че климатика спестява 120 лева.
Сложи профилактика 40-50 лева.
Е с 80 лева, айде сложи ги 120 лева да речем сам си правиш профилактиките, икономия годишно кога ще ги избиеш тези 1200 лева?
След 10-15 години?
Трябва да се намери баланса между изолация и климатици.
Той е вложил много в изолация и вече инвестицията в климатик не се връзва.
В 14 кв (под мен никои над мен никои само с външна излация ) имам адкас серия стандарт 2,5KW при зададени 22г се включва на 30мин 1 път за 5 мин при външна температура 1-5 градуса
Двата ми коментара не свързани по никакъв начин, така че, ако на човека му е изгодно да си взима конвектор. Иначе, аз си имам доста наум, относно такъв тип изолации/ отвън и отвътре/, но това е друга тема....
и аз мисля.че с конвектор е по-добре.лятото си го пускаш на охлаждане и......................
adax glamox 2kw в стая 17м2 само с външна изолация 5см настроен на 21с се включва за 1час точно 20мин това при външна температура под минус 10с а сега гледам че са дигнали и гаранцията-беше 5 сега е 7 години този в нас това му е 8 година и не е мръднал
Браво бе явно ви топлят комшиите.
При мен 13м2 - външна изолация 5см, вътрешна 4см, ПВЦ дограма обикновен стъклопакет, остъклена тераса, последен етаж 4см изолация на тавана,прозореца север , външна стена запад, АДАКС 2кв с електронен термостат, поддържана температура 24 градуса, за периода 27.01.2012-06.02.2012 - 10 дни консумираната ел. енергия е 342kWh
Така че на адакса му казах довиждане и тази зима съм с климатик (ME FD).
Има хора дето нищо не си пускат да ги топли и на тях им изгаря 0 лева. Така че кой както си прецени.
Извода е, че това е най-евтиното но не там е работата, а да е топло.
Не знам колко и какъв професионалист е Геозап, но е видно, че е казал някой пълни глупости в предходните си постове.
И тоя въпрос негов "при какви обороти се достигали номиналите?" е напълно неясен. Какво всъщност пита ам си знае. Просто и на охлаждане и на отопление номиналът се фиксира при определена честота на компресора и това е. Какво има толкова трудно за разбиране? Изобщо....
Имах предвид, че в студените месеци, 30-40лв може би харчи текущия климатик (на фона на цялата сметка.. горе долу толкова ми се струват).
Т.е. ако се удвои сумата няма да е кой знае какъв проблем, предвид спестените 1000+лв (ако не броим профилактиките...).
Грубо сметнато, за 5-6 години не мога да го избия. Да не говорим какво ще стане ако се прецака като текущия.. малко след гаранцията.