Здравейте,
абсолютно бос съм в тази тема за климатици видове показатели и т.н. До сега съм се отоплявал само на дърва но им станах роб и се отказвам. Решил съм да мина на климатик. Отидох до една от фирмите в моя град (Търговище) описах им какво помещение ще отоплявам и ми препоръчаха 2 модела
1. МЕ MSZ-GE35VA
2. ME MSZ-FD35VA
Проверих в нета просто ей така как вървят цените по другите градове и останах супер изненадан като видях че се продават с по 300 - 400 лв по-евтини. Лошото е че градът не е малък и няма голяма конкуренция и тези си държат високи цените. Първо искам да попитам ако си купя климатика от друг град после за да ми важи гаранцията трябва да му се прави редовно профилактиката от същата фирма от където е купен или може и друга лицензирана фирма?
Давам схема на помещението което искам да отоплявам:
Апартамента е тухлен със западно изложение. Всекидневната и част от терасата са съединени с барплод, терасата е изидана с тухла с ПВЦ дограма, няма външна изолация. Квадратурата на стаята е около 16м2 на терасата 4м2. Идеята ми е вътрешното тяло да е във всекидневната с опция да се топли и спалнята. В спалнята има тераса не остъклена, м/у стаята и терасата им дограмата ПВЦ. В спалнята има кумин с които съседа отдолу ме топли. Другия съсед на етажа с който делим една стена (нещо като на калкан са апартаментите) има парно на дърва, също топли. Други външни стени нямам. Идеята ми е да поддържам около 24 градуса във всекидневната и ~22 градуса в спалнята. Зимно време без да се отоплява температурата в апартамента е около 17-18 градуса (комшиите топлят ).
Бюджета ми е около 2000 лв. Ще използвам и тази програма за енергийна ефективност която възстановява 20%. Това е общо взето което се сещам като обяснение.
Бих искал да ми дадете съвет кой от двата климатика ще ми е необходим, съответно и по-изгоден в моя случай (не само като цена, но и като консумация, поддръжка и т.н.). Също така приемам и други предложения защото вярвам че тук никой не би ме подвел с цел изгода както биха направили във всеки магазин с човек абсолютно не разбиращ от темата.
Благодаря ви много