Това възоснова на какво го казваш? Моите впечатления са други.
Въз основа на скромните ми лични наблюдения над половин дузина фирми-еднодневки, дето вкарват по един контейнер, продават BDR по 850лв с 3 години гаранция, и след 4-5 месеца шиткат останалото на конкуренцията, на доставни цени. А като отидеш да си търсиш гаранцията... в магазина вече се продават килими, вместо клими.
Пуу, как пък във Вн. никой не ще да се пробва да закове така хубавко цените. Всички са единни, че и масово се предлагат от кекавите машини, ама ще дойде скоро една сериозна зима...
"Много ниска цена или търсене на висок оборот в продажбите не говори добре." - На мен, като купувач, ми говори много добре, ама рядко се случва да има хора, мераклии за икономическо харакири. Също така, явно в климаджийския бранш не съществува нелоялна конкуренция, но в друг бранш, на пример, от Софето и П-в, тук, във Вн. дойдоха няколко "големи" с дебееели връзки в митниците и другите държавни служби, неуязвими за НАП и ИП(подава се сигнал и той потъва - от Софето прекратяват каквато и да е проверка) и шиткат стока на дребно по едрови цени(-3о%), пак на печалба, и от няколко години гледам как варненчетата един по един, лека- полека пуснаха кепенци с увиснали носове - не могат да устискат до безкрай на дъмпинга, данъците и таксите тежат като камък на шията, но пък клиентите са щастливи.
Тези които търсят голям оборот обикновенно претупват техниката при профилактиката. Самото рециклиране става баавно. Иска се много знания, прецизност и внимание в детайли.
Има климатици, които имат по 40 видии на вътрешното тяло. Всичко трябва да се разглоби и сглоби без грешка.
Работих известно време по моите си неща в една голяма италианска работилница / автосервиз / ... и в съседното хале рециклираха удивителни хладилни - климатизиращи съоръжения, като компресорите се сменяха поголовно с някакви безименни местни, имаха палети с всякакви размери. Изкам да попитам при нас, на 10 годишните машини, сменят ли ги?
На японска машина изключително рядко ми се е налагало да подменям компресор. Поне на климатици с Р410А, на Р22 бяха друга бира.
Но определено ако се наложи не се слагат компресори купени от България. Те нямат нищо общо с японското качество. А и електрониката си търси правилния компресор, откакто следи позицията на ротора и съотношението обороти/ток.
Даже от друг употребяван климатик може да не пасне компресора, макар с близки параметри на пръв поглед. Но наистина рядко дефектират.
Има само един модел на една марка, който е въпрос на време да дефектира. Грешка при производството. Но се рециклира и работи по-добре от нов такъв.
на тия машини не се сменя компресора ( щото няма) сменя се външното или целия
Аз не виждам какво се обсъжда ценообразуването при К2У. Щом има пазар (мераклии) на тези цени, то такива ще бъдат и цените. Отделно, че очевидно няма голяма конкуренция. И при горивата се вдига шум, но цените си стоят. По-важното, което за пореден път ще напиша, че повсеместната им реклама не е валидна за по-голямата част от страната и това трябва да бъде казано ясно. Примерът с "фирмите с контейнерите" е особено характерен извън меката на тази техника Пловдив. Трудно и неизгодно ще е примерно от Северна България да си викаш фирма и поддръжка от Пловдив.
Ако се обсъди ценообразуването на К2У, може изненадващо да се окаже изгодно купуването им и в северна България. Проблем е липсата на компетентност по отношение на ценообразуването от търговците, както и потребителската култура на евентуалните им клиенти. Имам пред вид обявяването на една единствена цена на машина, вместо три или поне две, и то, чак след привеждането им в търговски вид. А клиентът не си отговаря на въпроса, колко време ще го ползва и при какви условия, преди да плати. Ако някога се изчистят тези недоразумения, със сигурност няма да има недоволни от техниката и разминаване от очакванията.
че тук си има фирми и си продават ,просто нямат представители във форума за това не се чува нищо за тях ,примерно Варнаклима
Има и такива, които си ги купуват, без да са представени във форума. Обсъждаме некомпетентното ценообразуване на 100% от търговците и ниската потребителска култура.
Някой знае ли фирма в София, която може да разглоби и направи пълно почистване на тошиба ДР серията?
Нещо почна да ми препуква плазмата..