Здравейте. Вече имам нов(стар) климатик, като се замисля е трети такъв. Та трафа, към който е закачен има доста висока консумация на празен ход - около 30W, лятото 36. Темата ми не е точно въпрос. Идеята е да добавя още навивки към намотката и така да падне консумацията. Метода работи, пробвах с около 36 навивки и тока спадна от 140мА до 90мА. Значи ще ми трябват около 100 навивки, разпределено адекватно от горната и долната страна на намотката. Напрежението преди да намотая навивките беше към 107V, след това - 99,5V. Проблема е, че нямах подходяща тел и намотах кабел, но го направих само за пробата, като си намеря подходяща тел (1,8мм) ще навия както трябва.
Та идеята според мен е, че да спестяват производителите материали навиват по-малко, отколкото е необходимо и така се бърка в джоба на клиента в по-дългосрочен план.
Та сега (може би) въпроса - ще се променят ли параметрите на трафа, (като си спазя вторичното напрежение, разбира се) като например максималния ток, който може да отдаде. Навивал съм и други трафове и знам, че тока на празен ход трябва да клони към нула (не може да е точно 0, понеже материалите не са съвършени). Като чета из форума хората дават консумация от порядъка на 10-15W и знам, че ще стане.
30W x 24h = 0,72kW/h ~ 13ст за денонощие ~ 4лв за месец само за тока, който държи трафа топъл (не ме устройва!!!)