Ола
Родителите ми поставиха задача:
климатик за охлаждане
панелен апартамент, гр.София, много сухо, половината гледа на юг, изолацията е такава, че само тръбите на парното са достатъчни в 8 от всеки 10 зимни дни
но лятото е тежко, има щори между стъклата, и въпреки тях се качва над 28'
в смисъл отопление от този климатик не се очаква никакво, а охлаждането трябва да е на ниво - последните години най-малко в 2 от месеците много трудно се издържа на топлината
част от проблема е, че има открит балкон (и отгоре и отдолу също) който става нетърпимо горещ т.е. има елементи на сградата да се нагряват страховито
ще се слага в стая около 46 кубика (18кв.м. без мебелите), входа на стаята е към антре и през антрето към други стаи, разбира се ще стои отворена тази врата
така че вярвам минимума е около 3kw (т.е. 12-ка)
цена-мишена около 900лв, горна граница 1200лв (монтаж отделно)
нов
не съм сигурен дали ще е по-добре 2 климатика по 550лв (работи 3 години, изхвърля се, нов и той работи 3 години) или един по-скъп (7-8 години) но като цяло до момента насоката е към мъничко по-скъпите конвенционални, вместо най-евтин инвертор, още повече че сме различни поколения съответно гледаме на света по различен начин ... сигурен съм те ще го докарат до on-off ако ще да е с негри с палмови листа климатика
въобразявам си, че някое голфче (т.е. Мидеа) или пък GREE GWH12KF би било достатъчно ...
като цяло имам предубеждението, че дори 'евтин' производител на такава техника (Мидеа) е по-добре от производител на нещо друго, дето си поръчва на същия евтин производител
също така съм наясно, че ако сложат вместо лагери от $2,80 такива от $2,55 за завода това е 'печалба' а за мен е феноменален ужас - шум, смърт на нещо дето не мога да си го купя само него; затова е и тази тема, защото още няма яко модели 2014 а тези в продажба са от 1-2 години съответно са познати на монтажниците, в смисъл точно сега е момента да има много хора да могат да ми кажат нещо актуално
сложих такова заглавие на темата след изчетени доста сервизни ръководства ... дали защото гледах предимно на 2 производителя или друго, но таблиците за охлаждането са огромни а тези за отоплението са мънички и беднички, в резултат реших че по замисъл тази техника е за охлаждане, а ние си се топлим с нея е така, щото сме българчета ^_"
идеи, размисли, предложения, насоки?