Там си предлагат и двете НОРДИК версии NE и HE, имат избор хората.
Объркали са едната нула. Разгледах му сервизното - нищо особено. Същия като E12QKE но е с 900 ватов мотор. Тоя климатик ако го сложат в 150 квадрата нищо не може да стопли. Въобще не заслужава 2400 лева.
В средния клас има климатици със същите параметри - примерно LG D12ak и от моделите на Sharp, които вървят около 1400-1500 лева и са с мощни компресори.
Това, че нищо не разбираш от пасивни и ултра лоу енерджи къщи може би трябва да те накара малко от малко да си мериш приказките.
В момента мой колега си строи 220м2 къща, чиито топлинни загуби при -10 са 4.7кВт. Неговата е в ултра лоу класа (горния край към по-големи загуби), при пасивните това число е наполовина.
Действително с една духалка няма как да топлиш 150 квадрата, тъй като няма да има движение на въздуха, но мощността може да е достатъчна.
Ти па много ги разбираш...
Не виждаш ли, че са объркали едната нула?
Много искам да ни покажеш как ще стоплиш хангар 150-200 квадрата със слабовата веялка с 3.8 киловата номинал.
Ще ги стопли ама чак през август при 45 градуса външна температура, когато отвориш прозорците.
Надутата цена на HE12PKE е заради това, че има танк/акумулатор на топлина във външното тяло за да не духа хладно при дефрост.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 24-10-14 в 16:57.
Не знам какво са объркали, просто казвам, че мощността може да бъде достатъчна в определени къщи и дадох конкретен пример с къщата на моя колега.
Не знам дали има акумулатор във външното тяло, не съм гледал техническата му спецификация. По памет единствено VE моделът има такъв акумулатор във външното. Има такъв климатик (VE12NKE) наличен при Ефендулов и можеш да го разгледаш, ако ти е интересно.
То голямо объркване ще да е, още на четири места са се объркали и не става въпрос само за конкретния модел, "9 -ка" до 90 кв.м., а "12-ка" до 200 кв.м.:
K
Mitsubishi FH-25 Varmepumpe - Luft/Luft Varmepumper - MH-Klimateknik.dk
Panasonic HE9PKE Varmepumpe - Luft/Luft Varmepumper - MH-Klimateknik.dk
VVS Komplett - Mitsubishi varmepumpe kirigamine 6.6 KW
Явно едно е да топлиш 150 кв.м. хангар, друго е 150 кв.м. пасивно жилище.
А за въздушния поток от IVT Nordic предлагат това, вярно или не - скандинавците могат да кажат:
370c.jpg
Активно-пасивно, все тая...
По тая логика една мидея за 400 лева трябва да стопли 300-400 квадрата пасивно жилище, щото е с 1,3 киловата мотор. За какво ни е да даваме една торба пари за панасоници?
Стига сте се излагали, очевидно е, че са объркали едната нула.
Точно тоя модел CS-HE12PKE е с номинал 3.8kw. Преди малко го гледах в сервизното. Нормална 12-ка. При минусови температури най-много да стопли около 30м2. CU-E12PKE и CU-E12QKE ги дават с номинал 3,2kw.
Единственото му предимство е този топлинен акумулатор който дава комфорт при дефрост. Тая екстра за мен не си струва многото пари.
Има климатици с двойнороторни компресори, които топлят повече и са по-икономични на по-ниски цени.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 24-10-14 в 17:46.
Ами не си далеч от истината, по концепция пасивната сграда е онази, на която комфортен вътрешен климат може да бъде поддържан без активни отоплителни или охладителни системи ИГ Пасивни Сгради България
А за акумулатора и аз мисля, че се предлага само във VЕ серията, но това е без значение, не става въпрос за конкретния модел, и при другите модеили данните са сходни.
Касапа не е съгласен!
[QUOTE=Kasap;692269]Четох ти бисерите за турбо-компресорите, ама тоя акумулатор не пада ли през зимата...
как да е съгласен човек, да го бяха произвели през 2002 - 2004 за някоя японска клима, да го бяха ползвали 10-тина години в страната на изгряващото слънце, дето се вика да се докаже на пазара, после да го лустросат и да го внесат за 200 $ в България под кодовото име К2У, та да може да си го купиш с кеф за 700$ и 10 години да цакаш Енергото с ниски сметки за ток и като ти омръзне да го шътнеш в Африка да топли някоя колиба в саваната доживот - е тогава всеки ще е съгласен...
Така като гледам въпросния He 12 Pke ,има номинал от 4,2 и развърта до 7,7 което на максимал е с 1 кв повече от всяка една европейска 12 ка.Освен това при - 15 гр му дават 3,6 кв ,ако това е на номинал ето защо струва толкова.Че то повечето 18 ки нормални не могат да дадат толкова при - 15 ,а нормалнa 12 ка като E12QKEW при - 15 е 2,6 kw..
Kasap, извинявам се ако коментарът ми е прозвучал заядливо и/или малоумно, не е насочен към никого персонално, опитах се да внеса нотка на шега по темата, която започна да се изкривява в безпредметен спор за нули, хангари и акумулатори ...