Ето ТУК пише с какво се заварява / споява. Материалът се нарича "сребърен припой", погледни какво съдържат различните. В хладилната техника е забранено да се използват такива, съдържащи калай. Само мед, сребро и фосфор, като флюс.
Що се отнася до фомирането на тръбите, нещата са доста по-сложни. При заваръчни / спойващи температури до 800 / 900 градуса можеш да използваш азот, защото не влиза във взаимодействие с метала. При температури над 1000 / 1100 градуса е задължително използването на инертен газ за фомиране, какъвто азота не е. Най-евтин от тях е аргона, не става въпрос за технологичност. Горелките, които се използват за заварки на медните тръби, могат да развият температура над 1300 градуса и ако заварчикът е идиот, може да стане голяма беля, без значение дали тръбата ще е пълна с азот или обикновен въздух. Прегрее ли се спойката и вътре няма аргон, структурата на шева ще се промени.
Благодаря додо! Информацията, която даваш определено ще бъде полезна в професионалното развите на съфорумниците, монтиращи климатици.
Te "идиотите" произвеждащи климатици, ясно са написали как и с какво се заваряват тръби в климатичната техника. Описано е подробно във всяка инстукция за монтаж идваща с климатиците. Но разбира се, винаги има място за нова наука.
Този пост е редактиран от Mega; 29-11-14 в 19:46.
Мега, защо си мислиш, че всеки юнак, с горелка в ръка, знае как да спойва медни тръби по климатизаторите? Горелката е необходимо, но не и достатъчно условие за дейността. Тия производители, които пишат как и с какво се заваряват тръбите по изделията им, го правят за малка част от хората с горелки в ръка, готови да ти сменят компресора или четирипътника. За борещите се с горелката, аргонът е задължителен
Аз пък за удължаване съм ползвал и нипел и съм много доволен.Ето това представлява:
мда аз винаги съм си мислел ,че така се удължава тръбен път - с нипели ,що трябва да го заваряваш ..
Касапе, ти колко различни фирми / сервизни екипи си пускал у вас, да ти пипат по климите?
Редно е, след такова лутане, да случи на каквото трябва
Редно е, ако не знаеш какво да кажеш, да се спреш.