Daikin FTXS35K/RXS35L PRO или Fujitsu ASYG12LUCA/AOYG12LUC
Здравейте, ще помоля за малко помощ. Искам да сложа климатик за ОТОПЛЕНИЕ в следното помещение:
17кв хол + 5кв бокс са разположение в едно помещение като височината е 2,6м., а изложението е Юго-изток - 2 външни стени..... климат Софийски ;).
До тук добре ама сега следват тънките моменти :(....... помещението е на партерен етаж (ново строителство). Дължината на южната стена е 4,7м, а на източната 6,2м, Приблизително 11м външни стени, което е много според мен. Прозорците са 3 на брой с алуминиева дограма, която съвсем не е от скъпите. 2 от прозорците са големи панорамни.
В крайна сметка си харесах като вариант Daikin FTXS35K, но някои калкулатори не включват този модел като възможен вариант за това помещение, което ме кара да си мисля, че е на границите на възможностите му, :confused: докато този на Fujitsu ASYG12LUCA/AOYG12LUC си го показват като възможен вариант. Най-важният критерии - финансите са макс 1800лв и знам, че за някой друг стотак отгоре има по-добро, но просто нямам възможност за повече.
Ще съм благодарен да чуя няколко съвета или предложения, а също така ще се радвам ако някой ми каже характеристиките на дайкинът при ниски температури за топлоотдаването.
Благодаря предварително, очаквам подкрепа.
Отговор: Daikin FTXS35K/RXS35L PRO или Fujitsu ASYG12LUCA/AOYG12LUC
Забрави за Дайкина - няма да се справи в тези условия. Казвам го от личен опит и няма нужда да ти описвам колко отдава при ниски температури. Има eurovent - там можеш да намериш всички данни.
Най добре е да се направи оглед от компетентен специалист и да решите на място. Можеш да драснеш едно ЛС на Mega - той е от София и би ти помогнал най добре. Успех!
Колегата tony34al има право , викаш специалист и оглед на място , иначе аз подобно помещение 21м2 го отоплявам с Fujitsu ASYG12LUCA като имам 5,8м северна стена и се справя добре засега .
Благодаря за бътрзите отговори! В нормална държава така бих направил, щях да се обърна към специалист! Ама от Български специалисти много глава боли после! Не искам никой да обиждам има и кадърни хора ама не знам на какъв ще попадна....... "като се знам какъв инженер съм ме е страх да отида на доктор" ...... Благодаря за сайтa EUROVENT върши чудна работа COP na daikin-a При -15 е 2,33.... а на другият 2,43 освен ако не гледам не където трябва :D Tony34al мога ли да се доверя на г-н Mega?
Очаквам още мнения и предложения за климатик TEST
Благодаря за полезната информация !
Цитат:
Първоначално публикувано от
Georgi Stoichev
. Tony34al мога ли да се доверя на г-н Mega?
Човека е компетентен и коректен - мисля, че можеш.
За този модел Дайкин трябва да знаеш че е един от малкото климатици които трудно замръзват, а дали ще успее да се справи с това помещение вече най-добре да каже специалист .
е как да замръзне с дефрост на 40 мин под 0°
Сега обърнах внимание на бюджета който си отделил и на твое място бих стиснал зъби и бих взел klimatik general fujitsu ashg12ltса. Гарантира отопление до -20
Отдавана мощност (охлаждане) 0.90-3.50-4.00 kw
Отдавана мощност (отопление)(+7°С) 0.90-4.00-6.50 kw
Консумирана мощност (охлаждане) 0.85 kw
Консумирана мощност (отопление) 0.95 kw
Захранване 220V-240V – 50 Hz
EER (хладилен коефициент, охлаждане) 4.12
SEER 8.50 (A+++)
COP (коеф. на трансформация, отопление) 4.23
SCOP 4.60(A++)
Kапацитет на отопление при -10°C -4.00 kW
Kапацитет на отопление при -20°C -3.63 kW
-РАБОТЕН ОБХВАТ- ОХЛАЖДАНЕ- -10/+43 °С
-РАБОТЕН ОБХВАТ ОТОПЛЕНИЕ- -20/+24 °С
Все пак това е инвестиция за години напред а не за един ден .
Цитат:
Alexi
е как да замръзне с дефрост на 40 мин под 0°
Дори и да е така кое е е за предпочитане -да висиш посред зима да го поливаш с топла вода т.е.да ставаш роб на климатика или да забравиш че има монтиран климатик
Кой е роб и виси и полива климатика си и каква е марката и моделът на поливания климатик-робовладелец?
Цитат:
mirandi
Сега обърнах внимание на бюджета който си отделил и на твое място бих стиснал зъби и бих взел klimatik general fujitsu ashg12ltса. Гарантира отопление до -20
Все пак това е инвестиция за години напред а не за един ден .
Не знам колко може да се вярва на тия данни, защото веднага мога да ти извадя данни на БГ, за 12LUCA и 14 LUCA в които също пише че работи в диапазона -20С, а като изровиш брошура за друга държава пише -15С. Писаници колкото искаш :RTFM:
За инвестицията си прав, но кажи ми сега заслужава ли си при положение, че нямам парите и го взимам с кредит да ми праснат лихва на едни 700 лв отгоре ? с лихвите 1000 лв най-малко ще дам допълнително... той няма да ми излезне рентабилен този климатик, икономията, която ще ми даде ще замине в изплащане на лихви...... А и вече си имам един жилищен кредит да изплащам достатъчен ми е чесно казано.... и деца и сватба ме гонят :081:
12LTCA е корав климатик,ама като гледам е минимум 2000 лв без монтаж.ДОбре и да каже човека колко гр.иска да поддържа и ще се отварят ли врати към коридор и други стаи.Щото ако се търсят 21 гр ,само в тези 22 кв ще се справи всяка една 12 ка.Но ако се гонят 23 и нагоре реални градуси и ще се отварят врати си трябва нещо по сериозно.Коментиранят Дайкин изглежда прилично поне по х-ки на хартия.Добър избор в момента е Panasonic E12QKE за 1650 с монтаж или 16 ка Toshiba SUzumi/Avant пак за тези пари с монтажа.
В крайна сметка някой знае ли Fujitsu ASYG12/14LUCA дали наистина ги дават за -20С ? Аз все си мисля че ASYG12 трябва да ми свърши работа или не мислите така ? Или в краен случай ASYG14, то като гледам май само софта е друг ?
а защо не 9LT .. има по тежки тела от 12LU и определено е по добър ( и скъп ) избор
Цитат:
Georgi Stoichev
Не знам колко може да се вярва на тия данни, защото веднага мога да ти извадя данни на БГ, за 12LUCA и 14 LUCA в които също пише че работи в диапазона -20С, а като изровиш брошура за друга държава пише -15С. Писаници колкото искаш :RTFM:
За инвестицията си прав, но кажи ми сега заслужава ли си при положение, че нямам парите и го взимам с кредит да ми праснат лихва на едни 700 лв отгоре ? с лихвите 1000 лв най-малко ще дам допълнително... той няма да ми излезне рентабилен този климатик, икономията, която ще ми даде ще замине в изплащане на лихви...... А и вече си имам един жилищен кредит да изплащам достатъчен ми е чесно казано.... и деца и сватба ме гонят :081:
Парите са твои , решението също , просто изразих мнение по въпроса ти . А относно българските сайтове кой какво пише не коментирам то си е тяхна работа , но информацията която съм ти подал е достоверна ( можеш да я провериш Air-conditioning and refrigeration certification programs, Eurovent Certification )
А Fujitsu ASYG12LUCA ми топли хола с кухненския бокс вече 2 зими и данните които имам за него отговарят на писаното в EUROVENT
| Модел: | ASHG12LU/AOHG12LU |
| |
| Охлаждане: | 3.5 (0.9~4.0) kW |
| Отопление: | 4.0 (0.9~5.6) kW |
| Консумация (Охлаждане/Отопление): | 0.905/0.930 kW |
| Ниво на звуковото налягане: | 43/37/32/21dB(A) |
| Тегло вътрешно/външно тяло: | 9.5 / 33 kg |
| SEER/SСОР: | 7.0 / 4.0 |
| Енергиен клас: | A++ / A+ |
| Капацитет на отопление (-7°С): | 3.45 kW |
| Капацитет на отопление (-15°С): | 3.15 kW |
| Работен диапазон охлаждане (°С): | -10°С~43°С |
| Работен диапазон отопление (°С): | -15°С~24°С |
В крайна сметка, идеята на форума тук е да си помагаме а не да се надлъдгваме :Drinks: