Отговор: Избор на Климатик
Tonov няма да е зле малко да преместите вътрешното тяло на климатика към прозореца, за да не ви духа върхъ главите когато седнете зимата.Не мен лично точно така както сте го дали по схема ми харесва, но не на всеки му харесва да му духа на главата и особено на жените не им харесва...;)
Избирайте измежду два климатика:
1.toshiba-ras-b10n3kvp-e-ras10n3avp-e-daiseikai-6-5
2. toshiba-ras-10g2kvp-e-ras-10g2avp-e-daiseikai-8
За този климатик БЕКО сигурни ли сте, че ще ви понася шума в спалнята когато спите?
А иначе на въпроса "си струва", нали няма да харчите пари за нов, а този все пак трябва да се използва.
Ако въпреки всичко решиш да спестиш някой лев и със спестеното да купиш нещо на жена си - Сузуми 13/Митсубиши 35ZMS/ General 12LUCA ще ти помогнат в това начинание.
Здравейте колеги, още един път искам да се допитам до вашето мнение. Прегледах обстойно всички модели които ми предложихте, почетох доста за тях в форума и в момента се въртя около тези два:
Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-E DAISEIKAI 8
Fujitsu General ASHG12LTCA/AOHG12LTC
Колебанията ми се изразяват в следните три неща:
1. Единственото нещо което не ми харесва в fujitsu-то, е че няма плазмен филтър като daiseikai-a, а сме с малко дете. От друга страна обаче изобщо не съм наясно дали/доколко/с колко и как помага плазмения филтър за поддържане на по-добра среда за дете, спрямо филтрите които има fujitsu-то. Мисълта ми е, че не знам дали реално имаме нужда от такова нещо.
2. Toshibata е висок COP (5.00) до +7 градуса, след това рязко спада на 4.1>>>3.3 между +5 и -15 градуса. Информацията съм е взел от тук на стр. 10. Това ми прави изключително лошо впечатление и ми изглежда като голям хак само и само климатика да получи оценка от A+++. При Fujitsu не успях да намеря подобна таблица, но в маркетинговите им брошури(стр. 6) има графика където са показани значително по-добри помощности при отопление на ниски температури: 4.0kW при -7 спрямо 2.4kW за daiseikai-a. Не знам обаче къв е COP-а за fujitsu-то в тея условия.
3. Цената - в момента имам краткосрочна оферта за Fujitsu (до 12юни) от 2070лв с монтаж, след това се очаква повишаване в цените заради курса на долара. Знам и че може да се кандидатства през тази програма REECL с която по груби сметки (не съм сигурен как да сметна колко ще се намали цената, дали да смятам и монтажа или не), цената може да падне на 1870лв с монтажа. (не броя такси и лихви по приграмата понеже тях ще ги има и за двата климатика). Daiseikai-a струва 2420лв в момента без монтаж и ако прибавя грубо 170лв за монтаж - 2590лв, т.е. 520лв разлика спрямо fujitsu без REECL. С REECL разликата може да дойде около 416лв ако броя и монтажите (2072лв-1656лв) или 235лв ако ги изключа (1935лв+170лв-1870лв).
asdator, може също да погледнете и Toshibа RAS-13SKVP2-E Daiseikai 6. Много добра, доказана машина.
Цитат:
Първоначално публикувано от
justify
Tonov няма да е зле малко да преместите вътрешното тяло на климатика към прозореца, за да не ви духа върхъ главите когато седнете зимата.Не мен лично точно така както сте го дали по схема ми харесва, но не на всеки му харесва да му духа на главата и особено на жените не им харесва...;)
Избирайте измежду два климатика:
1.
toshiba-ras-b10n3kvp-e-ras10n3avp-e-daiseikai-6-5
2.
toshiba-ras-10g2kvp-e-ras-10g2avp-e-daiseikai-8
За този климатик БЕКО сигурни ли сте, че ще ви понася шума в спалнята когато спите?
А иначе на въпроса "си струва", нали няма да харчите пари за нов, а този все пак трябва да се използва.
justify, благодаря за предложенията! Сигурно ще преместя вътрешното тяло по- към прозореца. Но пък нали трябва и някаква минимална дължина на тръбите до външното. За БЕКО-то - свикнали сме му, но аз и не очаквам да го ползваме кой знае колко. Ще е по-скоро като допълнителен отоплител.
Цитат:
KI_YOOU
Ако въпреки всичко решиш да спестиш някой лев и със спестеното да купиш нещо на жена си - Сузуми 13/Митсубиши 35ZMS/ General 12LUCA ще ти помогнат в това начинание.
KI_YOOU, благодаря, ще ги разгледам. А иначе жената винаги ще се зарадва на нещо, даже май знам на какво :)
Колеги съфорумци, да препоръчате читава фирма за Русе?
Виктор Електрик, само хубави отзиви имам за тях. :)
Аз съм доволен от Влади Клима и Камео.
Виктор електрик имат съвестни монтажници, които си вършат работата добре. Имат и много продажби, а от това се трупа опит. Другите фирми за климатици в Русе може да вземат пример от Виктор електрик.
Благодаря за бързата помощ.
Цитат:
biro
Виктор електрик имат съвестни монтажници, които си вършат работата добре. Имат и много продажби, а от това се трупа опит. Другите фирми за климатици в Русе може да вземат пример от Виктор електрик.
И аз съм на същото мнение. Професионалисти са, монтират и термопомпи и мултисплит системи и VRF-и и най-важното - знаят какво правят. Останалите изброени фирми са по-скоро от гаражен тип.
Климатика е избран и ще бъде монтиран в събота от Виктор електрик. Още веднъж благодаря.
Здравейте!
Моля, за помощ при избор на климатик. Помещението е 15в.м - спалня, апартамент, тухла, северно изложение, вътрешна изолация на външната стена, дограма - около 3кв.м., ще се използва за отопление и охлаждане. Бюджет до 1500лв. Държа да е тих, защото ще има бебе, икономичен, без излишни екстри.
Ползвам Fujitsu Nocria за хола, вече 6г, доволна съм, като изключим пукането на пластмасата при първоначалното пускане.
Препоръчаха ми Daikin FTXB35C - 1000 лв
FTX35J/RX35J - 1500 лв (твърдят, че този модел 2013г. е по-добър от новия модел 2015г)
Fujitsu ASHG12LUCA- 1600лв
Fujitsu ASHG12LMCA-1290 лв
Нямам време да проучвам, за това ще с доверя на компетентно мнение, трябва да избера до 2-3 дни.