Взимай Панасоника..както те е посъветвал колегата, докато още може да го намериш..-машината се е доказала и има достатъчно мнения за нея!!!
Преглед за печат
1. Вид на помещение - жилище
2. Предназначение - охлаждане и отопление през преходните сезони и топлите зимни дни
3.1. квадратура - 23 м2 или 61 м3
3.2 дограма - алуминиева с 22 мм термомост, двоен стъклопакет с К стъкло
3.3 квадратура на прозорците - 5 м2
3.4 изложение - юг-югозапад
3.5. 6 етаж от 15, блок ПК, външен апартамент с две външни стени
3.6. хол
3.7. апартамент
4. Западна България, гр. София
5. лято 25 гр. / зима 23 гр.
6. няма каквато и да била изолация
7. телевизор с консумация около 80 W и стар компютър с консумация около 150 W
8. не бих дал повече от 1000-1200 лв, но ако е нещо "много" по-добро бих могъл да преглътна 1500 лв. (цени без монтаж), разните там кредити и т.н. не ме интересуват, не разбирам от финанси, съответно не се занимавам с банки
9. зима до -10 С / лято до 40 С
Моят избор на база общодостъпни паспортни данни (до колко са реални е друг въпрос):
1. Sharp AY-XP12RMR (най-вече заради "плазмата", имам проблем с тежка алергия и мисля, че може да е една идея по-добре)
2. Mitsubishi Heavy SRK35ZMP-S
3. Gree GWH12KF-K3DNA6G Change
4. Toshiba RAS 137SKV-E5
5. Gree GWH12RB-K3DNA3C Viola II
6. Panasonic CS-UE12QKE
7. Fujitsu ASYG12LLCA
Машината ще я купувам (ако няма някой форсмажор) през есента, сега нямам финансова възможност, но искам да имам някаква ориентация за модели, затова питам от рано.
Доста добре си описал работата на климатик от висок клас. Проблема е, че макс 1500лв не се вписват в този клас, още повече не е ясно как и въобще отоплява ли се останалата част от къщата. Имай предвид и това, че отопляването на къща и апартамент са доста различни неща. А понеже питаш какво трябва да се наблюдава - обърни внимание на няколко неща:
1. Отдавана мощност на отопление - номинал ок. 3.2-3.5кВт и макс. около 5.5 -6.0кВт
2. Гарантирана от производител работа при -20С
3. Алгоритъм на дефрост - да не е само по време при отрицателни температури.
4. Сравнително нисък минимум - поне 0.5-0.7кВт, както на отопление, така и на охлаждане.
5. Възможности за активно пречистване на въздуха.
- - - - - - - - - -
Все пак трябва да решиш - ще се отопляваш ли с тази машина или ще я ползваш за охлаждане и в преходни сезони. Казвам го, защото -10С не е топъл зимен ден!
Това е доста важно, защото машините които си посочил са нисък клас и ще ти свършат работа до около +2 до +5С, от там нататък ще трябва да търсиш друг клас машина.
Иначе в първия случай, Gree GWH12RB-K3DNA3C Viola II или Дайкин FTXB35 ще ти свършат работа и няма да дадеш кой знае колко пари.
Бих искал само да добавя за хората, които за първи път се сблъскват с избор на климатик. Това е доста различно от избора на бяла техника и трябва да се знае, че:
1. Един хладилник и за 400лв и за 4000лв ще ви държи бирата и млякото студени, ще ви пазят саламите 4-5 дни и т.н. Е този втория ще ви сипва студена вода или ще ви търкаля кубчета лед за уискито и евентуално ще има малко по дълга гаранция и някакси по дизайнерски вид.
2. При климатиците, ниския клас не върши същата работа като високия, но с по малко екстри и изглеждайки по зле, и струва по малко пари. Ниският клас, при климатиците просто не може да върши неща, които по високите могат - например, да ви отопляват и то при ниски външни температури. Няма как да се отоплявате с машина за 500-900лв, - с нея можете да се охлаждате лятото и да си го пускате пролетта и есента привечер за да се позатопли помещението.
Може би аз не съм се изразил правилно, затова ще опитам да бъда по-конкретен.
Не си фантазирам, че климатик ще ме топли през зимата, за целта си има парно.
Писах топли зимни дни, като под това разбирам, температури около 0 – +5. Посочената от мен стойност -10 означава, че ще го пусна и при такава външна температура за да видя дали и как работи (за целите на експеримента).
Като цяло машината ще се пуска доста рядко, едва ли ще работи на охлаждане повече от седмица-две в годината, а през зимата и есента ще го ползвам да затопля (стига да може) стаята докато гледам ТВ и през почивните дни да работи по-цял ден.
Виждам, че като цяло битува схващането, че един климатик трябва да е минимум 2К или ако не, то обезателно да е 2УК, ОК, сигурен съм, че Мерцедес и BMW правят хубави коли, но мнозина от нас се возят с градския транспорт.
Вече го написаха многократно - за отопление при минусови температури се иска по-голямо вложение. И че тук примерите с евтините и скъпите коли (хладилници) не важат. И скъпа и евтина кола ще те возят, но евтиният климатик няма да те топли. Аз имам два евтини климатика и въобще не стават за отопление в къщата. За това само за охлаждане ги ползвам, а локалното парно на газ за отопление. В квартирата на дъщерята, понеже няма друго освен евтин климатик и видях за какво става на въпрос - студено в стаята, дефрост на 30-40мин., яко шум и т.н. А уж има някаква изолация и не лоша дограма. А някои от вас дори и без изолация искат да се топлят хем без пари, хем с ниски сметки. Такъв филм няма, няма и да има скоро. Трябват си пари. Насочете се поне за изолация - най-доброто вложение. Колкото повече, толкова по-добре. Знам, че за много от нас парите не растат по дърветата, но болезнената истина е такава. И вместо похарчени 1000лв. за евтин климатик, по-добре един конвектор за 200лв. (купих такъв за дъщерята), ако ще се пуска от време на време и с разликата в парите ще си плащате тока няколко сезона. Другата аксиома е, че климатикът трябва да работи постоянно, за да темперира помещението, а не да се използва като духалка от време на време.
1. Жилище
2. Цялo ceзoннo пoлзвaнe-oxлaждaнe и oтoплeниe
3. Kaĸвa e:
a) 17кв.м/45куб.м.(4,4х3,8х2,6)
б) ПВЦ - 5-камерна, двоен стъклопакет - 4сезона+бяло
в) ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe - 4кв.м.
г) излoжeниeтo нa пoмeщeниeтo - юг
д) 4 от 8 етажа, тухла
e) xoл
ж) aпapтaмeнт
4. София
5. Лято - 24-26, зима - 21-23
6. Гипсокартон + 5см каменна вата на единствената външа стена
7. Компютър и телевизор
8. 2000-2200лв.
9. -15/+35-37
10. Има секция, ъглов диван и аквариум(тези са по-големите)
Избор между:
1. Toshiba RAS-10G2KVP-E/RAS-10G2AVP-E
2. TOSHIBA RAS-B10UFV/RAS-10N3AV2
Лошото при стенния климатик е, че стената, на която искам да го сложа, е 40см., а тялото е 30см. и желанието ми е да го сложа над секцията, която е 2м(в)/0.5м.(ш)
Подовият климатик предлага по-голям комфорт като цяло, а с малко дете това е доста важно.
Очаквам и други предложения
Аз да задам малко по-адекватно въпроса си този път, с надежда да получа повече отговори:)
1. Зa ĸaĸъв вид пoмeщeниe щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa - Жилищно
2. Зa oxлaждaнe, зa oтoплeниe или и зa двeтe (цялo ceзoннo пoлзвaнe-oxлaждaнe и oтoплeниe) щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa? Охлаждане и отопление
3. Kaĸвa e:
a) ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; 18 квадрата, 45 кубика
б) видa нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa ПВЦ, двоен стъклопакет
в) ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe 3.6кв.м
г) излoжeниeтo нa пoмeщeниeтo; Изток-Юг
д) eтaж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? Пети последен етаж, отгоре има въздушна възглавница и след това покрив
e) ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; спалня
ж) в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? апартамент
4. B ĸoя чacт нa Бългapия и пo възмoжнocт в ĸoe нaceлeнo мяcтo e пoмeщeниeтo/cгpaдaтa? София
5. ĸaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? лято - 23/24, зима - 22
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и нa ĸoи нe ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? Има външна изолация на стени и изолация на таван.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? Не
8. Kaĸвa cyмa e пpигoтвил зa пoĸyпĸaтa нa ĸлимaтизaтop. 1500-2000лв
9. дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? зима -20, лято +40
Прикачен файл 17362
Много е важно климатика да е тих, за да се спи спокойно.
Обмислят се следните машини:
Toshiba RAS-10SKVP2-E Daisekai 6
Mitsubishi Heavy SRK 25 ZM-S
Разликата в цената не е малка, но ми е интересно заслужава ли си повечето пари дайсекая сравнен с хеви-то. Какво да очаквам от едната и от другата машина? Предимства, недостатъци?
Благодаря ви за мненията предварително:)
лято 22 ,зима 24 ??? да не си разменил числата ..
Така де:)
дайсейкай 6 е по висок клас от тоя модел на МХИ и ако го намериш ( вече не се произвежда ) го взимай
Здравейте,интересува ме климатик само за охлаждане.Специфичното еq че трябва да охлаждат две стаи в къщаq които са с портал помежду си,но лятото портала е махнат.Общата квадратура е около 50кв.
[QUOTE=tony34al;734183]Доста добре си описал работата на климатик от висок клас. Проблема е, че макс 1500лв не се вписват в този клас, още повече не е ясно как и въобще отоплява ли се останалата част от къщата. Имай предвид и това, че отопляването на къща и апартамент са доста различни неща. А понеже питаш какво трябва да се наблюдава - обърни внимание на няколко неща:
1. Отдавана мощност на отопление - номинал ок. 3.2-3.5кВт и макс. около 5.5 -6.0кВт
2. Гарантирана от производител работа при -20С
3. Алгоритъм на дефрост - да не е само по време при отрицателни температури.
4. Сравнително нисък минимум - поне 0.5-0.7кВт, както на отопление, така и на охлаждане.
5. Възможности за активно пречистване на въздуха.
- - - - - - - - - -
Като модел съм се спрял на този Daikin FTXS35K/RXS35KL PROFESSIONAL, а имам и едно питане какво значат тези работи:
Температурен диапазон на охлаждане -15 до +46
Температурен диапазон на отопление -15 до +20 и как по точно мога да хвана къде е писано от производителя дали ще работи при -20 градуса ефективно. Благодаря.
Не, не си разбрал - не битува такова мнение, но когато някой иска да се отоплява зимата при -15С или -20С и да поддържа 24С, като същевременно машината да е тиха и да има нисък разход за ток, а и ако може да пречиства въздуха - няма как всичко това да го прави машина за 1000лв. За това и на теб ти посочих две машини, които не са скъпи и ще вършат това, което искаш. Разбира се няма как да се отопляваш сигурно с тях при -10С, но за експерименти стават.
Все още се намира DAISEIKAI III серия, гледам има на цени около 1800 лева за 10-ка и 1950 за 13-ица..Става и за ic3t0 и за bluntt, че и за
wrathchild.
Здравейте! До септември трябва да си купя климатик за детска стая 13 кв. метра. След като не разбирам Ви моля за помощ. Искам да е японски, втора употреба, тих, икономичен. На екстри не държа. Ще отговоря на въпросите. Предварително благодаря за отделеното време. Вече имам два японски, които явно си ги купих на доверие и за доста пари, та затова сега разчитам на Вас!
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н? - Жилище, апартамент
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление
3.Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението; 13 и 34
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); ПВЦ двоен стъклопакет
в) квадратура на прозорците; - 2
г) изложението на помещението; - изток
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? -5 последен етаж, над него има под покривно пространство и след това покрив.
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; - детска стая
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? - апартамент
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? Централна Северна България
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? 24 лято, 22 зима
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? Има изолация - гипс картон с вата на всички стени
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? Компютър и телевизор
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. до 1000 лева крайна цена
9.до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане? Зима - 20, Лято + 40
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели. Нямам възможност за схема. Нормална детска стая с единично легло, бюро и секция.