Привет, колеги става въпрос за покупка на климатик който ще се използва основно за отопление, лятото също ще се използва, но причината за покупката е зимния сезон.
Стаята която ще се отоплява е около 27,55кв.м. (хол + бокс) на стандартна височина, по мой прости сметки около 70-71 кубика - PVC дограма, ново стройстелство с външна изолация, 2 прозореца около 4 квадрата общо - в София.
Дилемата е между тези машини:
Sharp AY-XP12GHR/AE-X12GHR - (Климати го ползвам в друг апартамент от 2 години/зими - страхотна машина без никакви проблеми) - единствен минус който мога да отбележа е малко шумното вътрешно тяло. - 1,600лв. с монтаж.
Panasonic CS-E12QKEW/CU-E12QKE Etherea 2014 - 1650лв. с монтаж - притесненията ми тук са относно слуховете за кофти/редовния дефрост зимата под 7 градуса.
Fuji RSG-12LUC/ROG-12LUC - 1569lв. с монтаж - слухове за шумно външно тяло.
Toshiba RAS-B12N3KV2-E1/RAS-13N3AV2-E1 Suzumi 2015 - 1499лв с монтаж - шумно вътрешно тяло и по-висока консумация на ток за отопление.
Mitsubishi Heavy SRK35ZM-S/SRC35ZM-S Premium - 1599лв без монтаж с -50% от монтажа - високата ниска на отопление малко ме притеснява.
Първите 3 са ми фаворити като на хартия май Panasonic-a е най най , но defrost-a ако найстина е такъв проблем за мен отпада от класацията ..... надявам се да има хора с опит които да потвърдят или отхвърлят. Всички неща които съм написал с на база на прочетено и данни на хартия за всички от изброените освен от Sharp-a - въпроса с него е че май малко трудно ще го намеря наличен някъде и че стаята която ще се отоплява ще се спи в нея ....
Колеги отворен съм за всякакви съвети дори за други модели ако превъзхождат описаните горе.
Нещо което според мен е много важно да се уточни след опита ми с монтажа със Sharp-a .... и той и новия климатик(външното тяло) ще бъде монтирано на открита тераса между две стени - сравнително на "завет".
Надявам се и да получа съвети от къде да го закупя и монтирам (опита с Sharp-a e от ViMax - впечатленията от монтажа са лоши - монтажниците се връщаха да си довършат ненаправено и най-важното не го вакумираха - в следствие на което получих компенсации от ВиМакс под форамта на безплатно 3 годишно обслужване на климатика , но "кел файда").
Благодаря предварително.
Пуснал си нова тема без да си направиш труда да провериш има ли или няма подобна!