Този пост е редактиран от ccankov73; 21-09-19 в 23:43.
milen76, във Вашия пост сякаш виждам моя случай 1:1. Този казус с малките и добре изолирани помещения е коментиран неведнъж преди. Това са предимно детски ново строителство. Общо взето няма идеално решение със стандартни 220-волтови европейски машини и се избира най-малкото зло - седмица. Има такива в продуктовата гама на Mitsubishi Heavy Industries и Fuji/General Fujisu, отговарящи на бюджета Ви. Но имайте предвид, че ще трябва да му поотваряте нещо, иначе през повечето време при високи външни температури ще работи он/офф. Сегашните 10-15 нощем все още са високи.
Sent from my POT-LX1 using Tapatalk
Първоначално и ние така мислихме, 10.80м е дълъг хола. Но проблема е, че цялата дълга стена е калканска, вече е шпаклована и не ми се ще да я пипам. А второто тяло ще трябва да е поне в средата на стаята.
Консултирах се с ОВК инженер. Предвид изпълнението на сградата, според него са достатъчни 9-ки за спалните и 12-ка за хола. На мен ми се струва малка за хола, затова мисля да мина на 18-ка и да имам запас. Според инженера това не е икономично, но не знам... Той ме отказа от варианта с термопомпа. Ще сложим слънчев колектор за топла вода, а отоплението с климатици.
Между другото, на калканската стена има залепена друга сграда. Цялото изложение е запад, 7-ми последен етаж.
Този пост е редактиран от moni74; 22-09-19 в 09:35.
И аз бих сложил една 12-ка в хола, но 12 с по-голям максимум.
Загубите там, според него са, 1.7кВт.... при -15С външна и 25С вътрешна.
Според мен са някъде между 2 - 2,5kW. като за последен етаж. По близко до 2,5kW
То, и аз така предполагам, и то за 20С вътрешна, не за 25С. Все пак всичко е възможно, но при тия загуби и една добра 9ка би вършила работа. Нещо с по високи дебити, примерно KGT на Fujitsu.
А за спалните и седмичките му идват големки.
Аз избягвам да препоръчвам модели, а и вече са ти предложили един вариант. Може и някой да допълни знае ли човек.
Здравейте, предстои ми да купувам климатик за спалня, моля за малко помощ
За да получите компетентни съвети и правилна информация, е необходимо да отговорите на въпросите:
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa?
Предимно за охлаждане - около 20дни годишно.
За отопление през преходните месеци.
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; - 19м2 - 53м3
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); PVC с троен стъклопакет
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; 7м2
· изложение нa пoмeщeниeтo; Изток/Юг - има 2 външни стени и 2 към други стаи, които не се охлаждат лятно време, но се отопляват през зимата.
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)?
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; - спалня
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? - къща
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? - Сандански
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? - 25 гр.
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? под 5см и таван 10см, на стените няма.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? - има телевизор
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? около 1200-1500лв (цената да включва и монтаж)
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? - лято +45 градуса, зима -5
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Климатика съм предвидил да сложа в ъгъла над скрин. - маркиран е с червено.
Има вероятност спалнята да се превърне в детска стая, затова е от значение климатика да е тих.
![]()
Georgiev22, условията и бюджета Ви водят към няколко модела. На кой ще с спрете, зависи от Вас.
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZS-W~SRC25ZS-W Premium
Toshiba RAS-B10PKVSG-E Shorai
General Fujitsu ASHG09KGTB
Hitachi RAK-25RPD/RAC-25WPD Performance
Georgiev22 смени мястото на вътрешното на едно от двете места. Там не е добра идея да бъде.
![]()