Отговор: Консумация на климатизатор - реална консумация засечена от технически уред.
Да,при мен всичко е засенчено .Единствено от един прозорец за около 4 часа влиза около 20-30 см ивица слънце и там пускам плътна завеса .
Лятото разходът със и без рекуператор не се променя .Може и да е заради високия минимум на климатиците .Помещенията ги държа на 25° ,но въздухът в рекуператора се връща на 27,5° ,защото тръбита са в тавана между изолации .И рекуператорът вкарва въздух на 28° .Сам преценява според сезона и външната Т дали да топли ,да "охлажда" или да е на байпас .Охлажда в кавички ,защото мооже да подаде само до 0,5° над връщашият се в него , въздух .Държа го на 100м3/h .Пробвала съм различни дебити,няма разлика в консумацията на климатика,защото не са с общи ,а отделни тръби .
Интересно ми е тази година как ще е съотношението на киловатите зима/лято .2023та беше 823kWh, спрямо 500 kWh лятото .2024та отоплението бе малко под 700 kWh .
От началото на месеца до днес охлаждането е 86Kwh ,от началото на сезона (от 1.06 до сега) общо 120 kWh .
Отговор: Консумация на климатизатор - реална консумация засечена от технически уред.
Цитат:
Първоначално публикувано от
badr
Прякото слънчево греене сигурно внася киловат, че и повече лъчист топлообмен.
Точно така е, но другите изобщо не разбраха какво им пишеш. Мислят си, че коментираш прякото слънчево огряване на външното тяло, а не на помещението ;) Затова се забавлявам с тях. Ако при тези екстремни температури машините ни не работят поне на номинал, значи въобще не са за такива помещения. Смисълът на цялата тема е фина настройка на тъпомерите. Отчитаната от тях величина е обратно пропорционална на консумацията на "съкровищата" им :))
Ами да се позабляваме значи ! След въпросния коментар сме писали само аз и Боби и коментираме приходи и разходи от засенчване на прозорци ,не климатици . Ама ,който разбрал ,разбрал ...Опитът с външното тяло на слънце и засенчване нямаше нищо общо с дискусията ,просто любопитство .
Цитат:
dodo_pv
Точно така е, но другите изобщо не разбраха какво им пишеш. Мислят си, че коментираш прякото слънчево огряване на външното тяло, а не на помещението ;) Затова се забавлявам с тях. Ако при тези екстремни температури машините ни не работят поне на номинал, значи въобще не са за такива помещения. Смисълът на цялата тема е фина настройка на тъпомерите. Отчитаната от тях величина е обратно пропорционална на консумацията на "съкровищата" им :))
Вместо да се опитваш да гадаеш кой какво си мисли, което определено не ти се отдава. Що не се пробва да отгатнеш този един киловат през колко квадрата прозорец минават. Кога сутрин, обед или вечер как е ориентиран прозореца и за прозорец с какви оптични характеристики става въпрос. Ама не, ти реши че ще ни покажеш как можеш да счупиш всеки тъпомер независим от обхвата му без особени усилия просто докато се забавляваш.
Цитат:
nelinalondon
Ами да се позабляваме значи ! След въпросния коментар сме писали само аз и Боби и коментираме приходи и разходи от засенчване на прозорци ,не климатици . Ама ,който разбрал ,разбрал ...Опитът с външното тяло на слънце и засенчване нямаше нищо общо с дискусията ,просто любопитство .
138 страници? Засенчване? На прозорци? Не мисля. Всичките съм ги изчел и не става въп.ос за това.
Трябва да съм станала още по-руса.И аз съм чела всички страници,дори няколко пъти ,много ми е полезна темата , като всичко в раздела .Но , не успях да разбера как някой излиза с твърдение на 137ма страница и всички изписали 136те страници преди него не са разбрали бъдещото му изказване :scared:
Щях да пускам едни изчисления по месеци на приходите от слънчево греене на конкретна сграда ,не само през прозорци ,ама явно няма нужда .
ти си отскоро тук и не "познаваш" Додо за това така крайно реагираш ,пак ви тролна :lol:
1 Прикачен файл(ове)
EDR-ра за сефте го виждам да пада на 45w (46.5W на ватметъра) ,външна температура 27*, вътре е на 25* , подържа 25.1 по термометър .
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=41934&stc=1
Първото нещо, което правя с моя дайсейкай, когато падне на 45W, е да му издърпам щепсела от контакта. В този случай нито духа като вентилатор, нито охлажда като климатик.
Както е тръгнало,лятната консумация, ще подмине зимната.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...01d2362c25.jpg
Май, май натам вървят нещата. Аз до сега не съм виждал климатиците да работят с такава консумация лятно време.
Не знам, преди се оправяхме с по една - две машини на етаж,
сега съм подкарал цялото “кралско войнство” - точно като през зимата.
Но пък е много по-комфортно - всички работят около минимума си. И ми се струва, че тока ще е същия като при 2-3 работещи машини.
Към 22-23ч всичко се спира, и де що има прозорец се отваря - свежия въздух си е … :thumbup.
Отдавна не съм се включвал тук.Ето как е при мен в момента,едното 35RPC което ми е в кухнята , охлажда и коридора на апартамента.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dae43f2617.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d050a2c39c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d5c672c218.jpg
Изпратено от моят 2201116SG с помощта на Tapatalk
то това е около минимума .. доста дървени машинки са хитаците от това поколение ,дори пръчки по 1000 лв и надолу вече паднаха под 100 вата на охлаждане