Да не е да има разлика в маслата?
И трите ми климатика са втора употреба взети от Варна клима и нито един не е вакуумиран при монтажа. Фреона е във външното тяло, след приключване на монтажа отвиват крановете и пускат машината. Не съм имал никога проблеми дори при -25гр.
Не казвам, че е правилно, нека някои запознат с климатиците втора ръка внос от Япония/Китай да сподели какво ги правят като дойдат тук. Аз само предполагам, че ги тестват, ремонтират ако се наложи, мият и дезинфекцират. Фреона след тестовете е събран във външното тяло, след което са завити крановете и следва монтаж при клиента. Всичко това не означава, че не може фреона да се източи и техника да вакуумира и да го напълни. Но нека наистина някои запознат да каже защо е така и какво пречи ако е така?
Кой ще си губи времето да тества изхвърлени японски бракми?! Сигурно потребителите играят ролята на бета-тестери. Ако заработи - остава. Ако не проработи - сменя се със следващия, докато се нацели работеща бройка.
Джак, не коментирай теми, по които си нямаш абсолютно никаква идея! Обяснявано е многократно, как се рециклират и тестват, машините. Друг е въпроса, че за конкретните машини на ATM, можем само да гадаем, как са профилактирани.
П.С. Да не говорим, че темата е за друго...
Този пост е редактиран от Kasap; 24-01-20 в 23:32.
Темата не е за това наистина, но с първият си пост автора засегна темата за вакуумирането. Реших да го спомена защото вакуум помпа и бутилка с фреон не са влизали в дома ми. Питал съм защото знам и съм виждал тая процедура на друго място на нови машини, и трите пъти са ми казвали фреона е във външното тяло няма нищо да се вакуумира. Друг е въпроса какво става с въздуха в тръбите и във вътрешния изпарител. Този въздух е влажен и става на вода при определени условия...
Джак, на двамата с Миланов ви трябва някакъв приз, но явно касапа ги е раздал всичките. Лопатка, ролер, четирипътен вентил и ефективност - изключително забавно! Но нищо общо с причините за намаляването на ефективността им
При не вакуумирана система, въздухът останал в тръбите само пречи на хладилния цикъл, влошава ефективността и увеличава разхода на ток. Друга роля няма, тъй като не се втечнява, няма фазов преход, не поема и не отдава топлина.
Само се пречка, заема от полезния обем, а компресорът харчи излишна енергия за да го превърта и него.
За негативни ефекти от влага в системата е говорено много, няма смисъл го повтаряме.
Затова вакуумирането на тръбния път е от критична важност при инсталацията на всеки климатик.
В краят на монтажа човека отвори и затвори три пъти един от крановете. Мисля, че така се е опитал до колкото е възможно да махне въздуха. И трите ми машини топлят и са топлили до -22 а повече от 180 лева ток не съм плащал от както ги имам.
Моля, нека се придържаме към темата...