Отговор: Избор на климатизатор '2020 година
:offtopic:
Градски не се занимавай с клими за къщата.
Аз съм в подобно положение и една ТЕрмопомпа е по- добрия избор!
Като цена е горе долу колкото си приготвил за клими , но ще имаш и топла вода
По темата едно уруру за хола и 3 FTXM 20 /25 за спалните
п.п.
да се запиша и аз за темата
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rafailiev
:offtopic:
Градски не се занимавай с клими за къщата.
Аз съм в подобно положение и една ТЕрмопомпа е по- добрия избор!
Като цена е горе долу колкото си приготвил за клими , но ще имаш и топла вода
По темата едно уруру за хола и 3 FTXM 20 /25 за спалните
п.п.
да се запиша и аз за темата
И този вариант го обсъждаме.Термопомпата ни притеснява това че възникне ли някакъв проблем всичко спира тоест системата е една.Климатиците са независими,но все още го обсъждаме
Темопомпата плюс подово и 1-2-3 конвектора(за охлаждане) обаче е мааалко по скъпо от 4 климатика....:)
Само малко? 5-7К достатъчно ли е?
Цитат:
tony34al
Само малко? 5-7К достатъчно ли е?
Е, маааалко де...:)
След като ремонтирахме стаята и се преместихме там, дойде момента за смяна на климатика. Разбрахме, че на парното не може да се разчита и в момента вече 10 дена се топлим с климатика.
В темата за 2019 се бях спрял на два три модела и от тях препоръчахте Хитачи, заради компактните размери на вътрешното тяло, тъй като нямам място за по-голям. Но... Сега дилемата е между Mitsubishi Electric MSZ-AP35 и Daikin FTXF35.
Разликата в цената не я коментирам. Въпросът е кой е по-читав и по-надежден.
МЕ е с повече степени на вентилатора, по-тих и седмичен таймер, който ползвам. Доколкото разбрах се произвежда в Турция, ако това е проблем.
Дайкин, произведен в Чехия и толкова - този модел нищо не ми говори, макар да имам вкъщи ftxb 50.
Поздрави
Димитър
Цитат:
Въпросът е кой е по-читав и по-надежден.
...?
И двата са нови-пресни модели, така,че за надеждност не знам как може да се съди.
Иначе е добре да се полълни въпросника.....:)
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
ccankov73
...?
И двата са нови-пресни модели, така,че за надеждност не знам как може да се съди.
Иначе е добре да се полълни въпросника.....:)
Не исках да се повтарям, тъй като съм сигурен че и двата ще вършат работа. Просто исках мнение за двата модела, кой бихте препоръчали, като марка/модел, шум, опции...
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно
2. Охлаждане и отопление /има ТЕЦ, но в тази стая не става!?/
3. Kaĸвa e:
около 16 м2/42м3;
· ПВЦ дoгpaмa с 3 cтъĸлoпaĸeт
· пpoзopцитe около 3,2м2;
· изложение нa пoмeщeниeтo: изток-север /приложена скица/
· етаж нa пoмeщeниeтo 3 ет. от 8
· пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- cпaлня/всеĸиднeвнa;
· в aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe?
4. B ĸoя част на България: Плевен
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? лято: 25 гр / зима: 21 до 25 гр.
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн: външна 10 см стиропор, по външните стени има и вата с картон, нa усвоената тераса: вата с картон на тавана - но въпреки всичко стаята се усеща студена.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди: Телевизор
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? не е неограничен, но видно от дилемата ми около 1500 - 1700 лв
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe?
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Прикачен файл 33221
Аз бих заложил на ME AP, но 25!
Цитат:
ccankov73
Тъй като не разбирам от климатици, почти ме убедиха, че 35-цата, ще затопля/охлажда по-бързо, а като достигне температурата се превръща в 25.
Разликата била софтуерна.
Защо 25-ца?, А не 35
пп: благодаря за подкрепата за МЕ-то. Бях се насочил към него, но ми предложиха и другия като алтернатива.
Остава само въпроса защо 25 а не 35? има ли нещо вярно с това софтуерно ограничение на оборотите на компресора, което ми казаха, като разлика между 25 и 35
За да имаш комфорт - по малко духане, по-добра работа като инвертор, по-тих.
35ца ME AP -
1 в блок - среден етаж
2 с ТЕЦ(макар и неработещ в стаята)
3 с изолация
4 16кв
е ........ некадърност на този, който ти го е предложил.
Цитат:
ccankov73
Това АР ич не се справя с нашия климат и то при тази не зима.
Цитат:
VeleV.Klima
Това АР ич не се справя с нашия климат и то при тази не зима.
A koй се справя?
В момента съм с Национал 25 - японец и се справя, но искам да го сменя, а него да преместя другаде. По-надежден ли е 20 год. климатик от новия?
Дайте предложение, като не забравяме ориентировъчният бюджет /1400 - 1600лв/ и малкото вътрешно тяло /мах. 80 - 83 см, от ъгъла на стената до прозореца са 87 см, а има и перде, което не бива да застъпва климатика/.
поздрави
Димитър
1 Прикачен файл(ове)
1.Жилищно, апартамент
2.отопление
3.
-около 40 квадрата
-5 камерна дограма пвц - 3 стъклопакет - 4 сезона ; ( терасите са със 4камерна пвц+двоен стъклопакет бяло-бяло)
-около 10 квадрата
-изток,север, запад
-етаж 2 ,външен апартамент
-всекидневна , антре , бокс , спалня
4.Русе
5.22-23-24 градуса
6.Изолация 10см на почти цялото жилище(както и жилищата под и над жилището са изолирани по същия начин ;
таван гипсокартон с вата свален на 2.50м височина
7.телевизор , стерео уредба,
8.около 2-2500 ( без монтаж)
9.външна температура до -15 за отопление
10.
В момента съм с една мидея 12 - на 4 години , която като стане -2 градуса и приключва курса , до около 0 градуса външна температура при зададена температура 24 градуса , достига до 20 в спалнята и 22 всекидневна и около 20 в бокса....
Имам приятел който ползва във доста голям хол около 45 квадрата с изолация от 8см и тавани на 2.50м - Panasonic CS-VE12NKE , доста е над бюджета като цяло , все още се предлага ,като се има предвид че е стария модел.
Като опция мисля евентуално за mitsubishi fh35ve , но все пак едно допитване и мнение би било от полза .
Мястото на климатика няма много опции да се мести , впредвид това че стените около врати и прозорци към тераса са с ограничена ширина като разстояние.
Благодаря за мненията предварително !
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=33227&stc=1
Цитат:
babatam
В темата за 2019 се бях спрял на два три модела и от тях препоръчахте Хитачи, заради компактните размери на вътрешното тяло
Освен, че е с компактни размери на вътрешното тяло Хитачито има приличен хардуер. Освен това при 25RPD го няма усещането за хладен полъх в режим на отопление, независимо че върти турбината.
От коя страна ще се пада стената?