Здравейте, я сега да ви питам всичките ли ефтинджос инструменти са с това качество, или пак е сработил уникалният ми късмет, дето каквото и да си купя, после трябва да си го дооправям:
- Поръчах си едни манометри, точно в последния работен ден преди празниците. Пратката дойде навреме и аз веднага побързах към автомата на Спиди да си я взема, за да мога да си поиграя с новото хоби още през почивните дни. На пръв поглед ми се видяха качествени манометрите (доколкото не са REFCO и Rothenberger). И маркучите също приличат на хубави. Обаче така и не можах да ги използвам, защото още като махнах червените гумени тапи, веднага забелязах подбитости по резбите и конусната повърхност, там където трябва да ляга тефлоновото уплътнение на маркуча.- Айде за резбите няма значение, освен че говори за мърлящина у производителя, (- но и други кусури може да имат, ако производителят е мърляч). Най-много за уплътнението се притеснявам, да не вземе да изпуска от прецизния вакуум и взех да се чудя сега какво да ги правя:
1. Очевидният вариант е да ги връщам на търговеца, преди да са изтекли 14-те дена: - Ако имат друг комплект, който не е използван за чукане на орехи и за забиване на гвоздеи, да ми ги сменят с по-читавия, а този комплект да го бракуват (демек да го изпратят на следващия купувач).
2. Да ги стягам по-здраво и да се кръстя да не изпускат: - Уплътнението може и да поеме неравностите, но другия път като го стегна в друга посока, лека-полека ще се нащърби цялото.
3. Или да хвана една шкурка и да сваля по 0.5 мм от злополучната вдлъбната повърхност (ще е добре ако успея да уцеля и конуса). Само че трябва да запуша дупките с нещо и на всяка цена да взема мерки да не влезе от абразивния прах и от стружките вътре. Може и да мога да го направя. Но после, ако се окаже, че имат и някакъв друг проблем - например ако някое кранче не затваря, вече ще са човъркани и със сигурност няма да мога да ги върна. Освен това съм ги платил като за читави и не е редно сега да мисля "доправи си сам", защото китайците са ги пробутали за първо качество с тези дефекти - но почти съм склонен да опитам.
- Имате ли впечатление от този модел манометри - като цяло читави ли са?
- И дали ще доведе до проблем подбитата уплътняваща повърхност на конусното съединение, заради този дефект да ги връщам ли?
- Вие какво бихте направили?
Не знам дали си личи добре на снимките, но най-зле подбит е щуцерът за ниското налягане (на втората снимка). И това със сигурност се е случило докато са ги подмятали още във фабриката, защото няма следи от удар и смачкано по червените тапи.
![]()