По принцип момчетата от монтажните групи получават ли допълнително заплащане, примерно ако трябва да катерят многоетажен блок пеша, или всичко отива за шефовете?
По принцип момчетата от монтажните групи получават ли допълнително заплащане, примерно ако трябва да катерят многоетажен блок пеша, или всичко отива за шефовете?
Хора-работници-роби са сбъркани понятия специално в България. Чувал съм много негативни мнения за някои доста известни софийски фирми които си третират и юркат монтажниците точно като роби.
кадърния и уважаващ се спец или работи другиму за ЧОК ПАРАСЪ или за себе си-лично мнение
Има разценка за качване на етаж. Ако клиентът реши да спести и си качи машината сам, трябва да качи и свали обратно цялото преносимо оборудване на монтажниците. Иначе, пак плаща. Ако цената не е обявена в ценоразписа, плаща шефа. Разнасянето пеша по етажите не влиза по никакъв начин в монтажната работа. Да не са ги пратили на разходка монтажниците?
Като ми монтираха първия Дайсекай кооперацията нямаше асансьор. Едно якичко момче качи външното тяло на рамо и 3 етажа по стълбите. Като знам, че е 40кг му викам да му помогна, а той отказа... така че има и лигльовци и фирми които си държат на всеки клиент.
В "ценоразписа" на "монтажника" включва ли и качването му пеша до етажа на клиента (ако асансьора не работи),или клиента трябва на ръце да го носи?Ако клиентът откаже да качи преносимото оборудване на "монтажника",как ще се извърши монтажа? До сега не съм попадал на циркаджии,които да ме карат да качвам климатици и необходимите им за работа инструменти-на 2 апартамента са ми монтирали климатици-никъде не е ставало въпрос за отделно заплащане за качване на климатици на етаж,камо ли да им качвам и свалям инструментите! Сега ми предстои оборудване на нов апартамент-излязат ли ми с такива номера "монтажниците"-фирмата за климатици да си ги прибира,барабар със "специалистите"(може да звучи грубо,но така ще стане)!
Този пост е редактиран от sas64; 04-08-15 в 22:56.
Тези допълнителни такси е редно да се калкулират по някакъв индиректен начин, защото клиентите които биха отпратили такъв екип които таксуват на етаж, са по мое скромно мнение 99%.
Повечето фирми имат до три етажа включени в цената на стандартния монтаж. Запплаща се над три етажа. Като често ако е за етаж-два повече, не се прави проблем.
Този пост е редактиран от Mega; 05-08-15 в 00:17.
Колега, новите апартаменти си имат асансьори, освен ако не са в някое гето. Живеем в 21 век. Циркаджиите могат много неща, добре платени са и, обикновено, те излизат с номера. Това им е работата. Монтажниците номера не правят, а си вършат работата, според длъжностната характеристика. Ако в нея не пише, че са хамали и ги извикаш, без уговорка, ще носиш или ще плащаш. Или ги пращаш да си ходят обратно при шефовете си, а ти търсиш циркаджии. Може да звучи грубо,но така е редно.
Някои фирми си имат ценови листи за монтажи, където ясно са описани тарифите. Никой няма да ти сервира такси и допълнителни плащания при пристигането на обекта. Това ще стане при сключване на сделката. Друг е въпросът колко са коректни някои фирми...
Нима клиентът,закупил климатик с включен монтаж от фирма,трябва да е запознат с длъжностните характеристики на монтажниците за да прави уговорки с тях?Звучи ми доста не серионо!Всякакви калкулации,какво включва "монтаж на климатик" трябва да си ги направи управителя на фирмата и вече си е негова работа какво плаща на работниците си.Клиентът не трябва да бъде занимаван с това,още по-малко да се чувства излъган.Същото важи и за ситуацията,когато един уред се закупува от една фирма (предлагаща го с включен монтаж),а монтажа се извършва от техни контрагенти - клиента няма никави финансови взаимоотношения с монтажниците.Той си е платил при продавача.При положение ,че закупите климатик от една фирма,а извикате друга за да ви го монтира,коректното (според мен) е в офиса на монтиращата фирма да има ценоразпис от който да се правят отстъпки-например:цена на монтаж -200лв. (примерно),отстъпка 10% - ако клиента си качи климатика сам до мястото на монтаж,отстъпка -5% ако сам клиента си пробие стената :-) и т.н. (цифрите са примерни).
Този пост е редактиран от sas64; 05-08-15 в 13:55.
Ето ти една примерна ценова листа за монтажи, в която можеш да разгледаш точно как се образува цена за един монтаж на стандартен битов климатик за стенен монтаж да кажем с 3м тръбен път, 2м захранващ кабел, 1м дренаж:
1.1 - 36 лева
2.1 - 48 лева
3.1 - 18 лева
4.1 - 60 лева
5.1 - 18 лева
7.1 - 6 лева
11.1 - 3.6 лева
11.2 - 54 лева
11.5 - 4.8 лева
ТОТАЛ: 248.4 лева
Ето и ценовата листа, от която го калкулирах: http://www.climamarket.bg/wp-content...-Montage40.pdf
Естествено на малко хора им харесват такива цени, но и малко фирми получват такива коментари:
аааааааа искам БЕЗПЛАТЕН......даже и някой лев да ми оставят
Колега sas64, безплатният монтаж си има строго определен обем дейности и материали. Всичко допълнително се заплаща. Ползвал съм такъв.