Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 64
Like Tree48Одобрявам

Как да демонтирам климатика си?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    501
    #16

    Re: Демонтаж на климатик

    Цитат Първоначално публикувано от nebelservice
    Дай го тоя телефон на мене че имам доста заявки на клиенти дето искат за по 30 лева да им се правят ремонти, зареждане на климатици и какво ли още.
    Пратих го на лични

  2.  
     
  3. KyD
    KyD е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    11
    #17

    Re: Демонтаж на климатик

    Може ли да помоля някои да напише колко е реалната цена за пълно зареждане с R410A (например с 1 кг) и вакумиране ?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    11
    #18

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Тоя въпросен шестограм говорим за гайчен ключ нали не за шестограмен ключ щото отван на тялото като гледам си е за гайчен.моя климатик е Елит и ще го сменям и искам да си го отремонтирам сам.

    Другото което искам да питам тия траби които вече са прекарани ще искат ли да ги сменят за новия който най-вероятно ще е Fuji 12gsc или нещо от сорта беше?!

  5. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    501
    #19

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Цитат Първоначално публикувано от Xperia
    Тоя въпросен шестограм говорим за гайчен ключ нали не за шестограмен ключ щото отван на тялото като гледам си е за гайчен.моя климатик е Елит и ще го сменям и искам да си го отремонтирам сам.

    Другото което искам да питам тия траби които вече са прекарани ще искат ли да ги сменят за новия който най-вероятно ще е Fuji 12gsc или нещо от сорта беше?!
    това тие хидроизолиращата капачка под нея е шестограмът

  6. Novice
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    3
    #20

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    пускаш климатика на студено , чакаш да тръгне външното тяло (компресора), ако е студено вътре хвашаш датчика на вътрешното тяло с ръка за да си помисли че е топло
    отвиваш предпазните капачки на крановете
    затягаш шестограма на малката тръба първо , изчакваш около минута , затягаш и шестограма на голямата тръба и веднага спираш климатика
    след като отвиеш тръбите от външното тяло ги изолирваш с изолирбанд за да не влизат боклуци , изолирваш и на външното тяло поради същата причина
    изключваш климатика от тока и откачаш кабелите от външното тяло , желателно е да си защишеш кой къде се връзва , но и да не ги запишеш не е голям проблем
    като сваляш вътрешното тяло внимаваш да сплескаш тръбите

    за монтажа по добре се обърни към професионалист т.к. там трябва да се направи както си му е реда

    успех
    spas.slavchev одобрява това.

  7. Novice
    Тук е от
    Jul 2010
    Мнения
    1
    #21

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Четох до тук форума и се чудя как е възможно толкова хора да пишат и да им минава времето, все едно няма с кого да си приказват и пред кого да се докажат.
    Ето какво направих аз .

    Климатика не е инверторен-сплит.
    1. Пуснах климатика да работи на студено няколко минути, за да започне хубаво да духа студено.
    2. Отвих капачките на кранчетата на външното тяло.
    3. Спрях кранчето на тънката тръбичка и леко го стегнах. Работата на комперсора не се промени.
    4. Изчаках 3 минути за да се изравнят хубаво температурите на вътрешното тяло и спрях кранчето на дебелата тръбичка и леко го стегнах.
    5. Веднага изгасих климатика от дистанционното.
    6. Завъртях капачките на кранчетата и леко ги стегнах
    7. Отвъртях тръбичките и се чу много леко засмукване. Това е от изравняване на наляганията на вътрешното тяло и атмосферния въздух.
    8. Пазех си предпазните капачки от климатика като нов, и ги поставих на местата им, но тръбичките и тези на компресора могат да се увият с изолирблан или тиксо, за да не влизах прах докато се местят и монтират после.
    9. След това занесох климатика на новото място на новата стойка.
    10. Свързах кабелите от 1 до 5 на външното и вътрешното тяло- Цветовете ги спазих от снимката на телефона, макар да забелязах че това не е важно, защото двата климореда са абсолютно еднакви и просто трябва да се спазва първото ляво да съответства както на вънщното , така и на вътрешното, другото до него, по същият начин, третия, кабел също, четвъртия и петия.
    11. След това свързах тръбичките като внимавах да не се надраскат леглата- там където ще лягат и ще се притискат. Внимавах и да няма прашинка. Внимавах хубаво да си лягат на местата преди да съм ги стегнал и тогава стегнах, ама здраво. Но и да не се прокъса конуса, защото веднъж вече е бил изтънен при предишното стягане.
    12. След това отвих капачката на ревизионния отвор- там където е монтирана игличка като гума на автомобил. Купих си една капачка, за да мога да разхлабя винтила./ като игличка на гума на кола/
    13. Важно е времето да е идеално сухо, да не е влажно. Тези дни бяха такива. Защото нямам и не използвам вакуум.
    14. След това свалям капачките на кранчетата на тръбичките.
    15. Игличката на ревизионния отвор трябва да е добре отхлабена, за да може да излиза въздуха .Ревизионния отвор е монтиран на дебелата тръбичка.
    16. Отвивам леко кранчето на тънката тръбичка и чувам , че фреона тръгва леко. Оставям го така, и започвам да следя кога ще започне да излиза през ревизионния отвор. Фреона се усеща с мирис на ацетон- не е като въздуха, който е бил в тръбичките по системата на вътрешното тяло.
    17. това е метода на монтаж / ЧРЕЗ ИЗБУТВАНЕ/, който е приложим само за „сплит” системи. Но не и за инверторни климатици. Така съм чел,- не съм пробвал на инверторен до сега, защото имам три сплит климатика и един инверторен, който не съм местил.
    18. Когато се усети мирис на фреон, на ацетон или каквото и да е съмнени, че вече не излиза въздух, веднага се стяга игличката на ревизионния отвор. Така изпуснатото количество фреон е пренебрежимо малко. Въздухът е избутан.
    19. След като се стегне игличката на ревизионния отвор, се отварят хубаво до край и двата крана и се слагат предпазните капачки.
    20 След това с пяна и сапун се слага на връзките, за да се види дали не издиша системата от някъде, макар и ако издиша нищо да не може да се направи вече, освен да се пристегне, но може и да не спре. Този метод на проверка е само за груб теч. Ако има фин теч някъде, след седмица или около месец ще се разбере, защото климатика ще спре да работи-
    Хубаво е през първите няколко дни и часове, да се натоварва климатика с работа, защото ако има теч, ще се види омасляването по мястото от където е излизал фреона. Защото по системата вътре освен фреон, обикаля и масло. И маслото показва чрез омасляването от къде е излизал фреона.
    П. С. Кранчетата не се виждат перди да се свалят предпазните капачки. Те се отвиват и завиват с шестограм/кой номер не съм мерил но около 5-6-7- или 8/ Когато затворих крана на малката тръбичка се заслушах дали се променя работата на компресора, след като затворих крана на малката тръбичка и се оказа, че той изобщо не си промени работата-. Не си промени звука. Тогава реших, че спокойно мога да изчакам тези 30 секунди, преди да затворя кранчето и на дебелата тръбичка. Тези 30 секунди минаха доста бързо и видях че не е никакъв проблем да почакам още. Изчаках 3 минути преди да затворя кранчето и на дебелата тръбичка. Чакайки опипвах тръбичките и слушах работата на компресора. Той не си промени звука дори като затворих и кранчето на дебелата тръбичка, но веднага като го стегнах, изгасих климатика от дистанционното. Докато чаках да изминат тези напрегнати 3 минути тръбичките добиваха стайната си температура, а не бяха студени вече. Затова хубаво изчаках, да се изравнят температурите перди да затворя кранчето и на дебелата тръбичка. След това с телефона снимах кабелите/5 на брой/ както на външното тяло, така и на вътрешното тяло. Те са подредени от ляво на дясно по цветове. Дори да се объркат цветовете е важно да се спази позицията от 1 до 5 такава каквато е както на външното, така и на вътрешното тяло. Те са абсолютно еднакви дори по външен вид клемите с болтчетата. Но телефона свърши добра работа за целта- да снима.

    Всичко това написах, за да спася други от словоблудството, което следва зададения въпрос.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    478
    #22

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Всикчо е много хубаво - изчетох го някъде до т.10-12. Само ако може да вметна: методът "Продухване" се ползва при къс тръбен път на климатици работещи с R 22 и е неприложим за климатици с R407C или R 410A. Няма да обяснявам защо. Както и ще добавя, че няма значение какъв е климатикът инвертор или не, важното е с какъв хладилен агент работи.
    PS: от утре отивам да стажувам при един зъбар там услугите са скъпи и ще сменям бизнеса

  10. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #23

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Това е урок как да си спестим пари за преместване на климатик и как ще платим същите пари после за зареждане.

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #24

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    bubolinka1 Голямо благодаря, че ни отвори очите. Аз, бунака му с бунак ходих 20 години да уча, да харча парите на мама и тате, колко курса съм изкарал / платени /,че то не бяха лицензи, че то не бяха сертификати, че то не бяха семинари ... А колко хиляди съм дал за инструменти ... а то можело по метода ЧРЕЗ ИЗБУТВАНЕ. Досега не го знаех този метод. Имам един въпрос. Метода приложим ли е за клиенти и би ли идвал с мен на монтажи, да обясняваш на клиентите тази нова методика и най важното да има кого да бият, че аз на бой не нося. А зимъска, га сняг заблъска, да не се окаже метода ЧРЕЗ НАБУТВАНЕ.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #25

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Хахахахахаах.....хареса ми

  13. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #26

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Хахаха...браво колеги - чудесно чувство за хумор...народа го е казал :
    Сиромах човек - жив дявол.
    Каквато простотия сам си направиш- друг и да иска няма да може.

    Аз ще се въздържа от коментар - напоследък се нагледах и наслушах на какви ли не идиотски изпълнения и гледам да не си хабя нервите за глупости.Всеки има глава на раменете си и сам си е виновен за това ,което му се случва.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2006
    Мнения
    390
    #27

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Как да си демонтираме сами климатика
    Принципно това е дейност, която би трябва да се върши от квалифициран персонал, на който това му е работата и с подходящи инструменти, но за тези които имат поне малко технически познания, желание и такъми едва ли ще е проблем.

    Събиране на фреона
    Между климатичните тела циркулира фреон, които трябва да бъде събран във външното тяло преди да демонтираме тръбите. Това става като климатика се включи в сервизен режим или през лятото на охлаждане. Малко след като компресорът започне работа се затваря по-малкия кран, на течната фаза на фреона, с което се ограничава движението на хладилния агент от към нагнетателната страна на агрегата, като се създава по-ниско налягане в смукателната част, където се намира т.нар. ресийвер. Това е цилиндрично тяло около една четвърт от големината на компресора. При това положение в зависимост от мощността на климатика и дължината на тръбния пакет се изчаква от 30 секунди до 2 минути и се затваря и крана на по-дебелата тръба. През цялото време компресора на климатика трябва да работи макар и да има осезаемо претоварване и чак след затварянето на по-големия кран, изключваме.Трябва да имате в предвид, че някой модели климатици имат защити за ниско налягане и е възможно след като затворите по-малкия кран компресора сам да се изключи след 15-20 секунди,тогава трябва бързо да завиете и по-големия кран и да изключите климатика. Крановете на почти всички модели се намират от долната дясна страна на външното тяло (ако сте с лице към него). За да достигнете до тях първо сваляте пластмасовият прдпазен капак, след това внимателно развивате челните тапи. Нужни са ви шестограмни ключета 4мм или 5мм.

    След като затворите крановете бързо изключете климатика от дистанционното и след това от електрическата мрежа. Следващата стъпка е развиването на присъединителнте гайки с подгодящ раздвижен ключ. За да не попада влага и замърсявания в крановете веднага се погрижете да затворите оставащите дупки с подходящи тапи или просто навъртете известно количество изолирбанд.

    Електрическа част
    Следва откачването на свързващия кабел. Сваля се капачката на електрическта част на външното тяло и се развиват лустерклемите, развива се пластмасовата придържаща скоба и кабела се изтегля от климатичното тяло, не развивайте болтчетата на лустерклемата съвсем докрай за да не изпаднат и да се загубят пре демонтажа нататък или при пренасянето.

    Вътрешно тяло
    Оставащия висящ тръбен сноп се изправя, защото идеята е тои да се измъкне през дупката в стената без да се демонтира от вътрешното климатично тяло . Вътрешните климатични тела се окачват на монтажна ламаринена основа, която първо е закрепена за стената с дюбели. За да свалите вътрешното тяло без да счупите пластмасовия корпус трябва да сте внимателни и да прецените как и къде точно е захванато за ламарината. В повечето случаи има 2 щипки в долната част на вътрешното тяло които се откопчават или с леко натискане нагоре или с издърпване на пластмасата надолу. Откачено от долната страна тялото внимателно се повдига нагоре успоредно на стената, защото в горната си част има"уши"на които е закачено. След като го свалите от стената с помощта на някого издърпвате целия тръбен пакет. Абсолютно ненужно е да разваляте връзките на вътрешното тяло и тръбния пакет. Съхранявайте климатика така докато му се намери друго място за монтаж, като не забравите да затапите и тръбите с подходяща тапа или изолирбанд.

    Едно от най-трудните дейности е свалянето на ламаринената планка, защото обикновено при монтажа се ползват дълги винтове с много малки главички или дюбел пирони. Ако планирате последващ монтаж на климатика демонтирайте ламаринената планка и я закрепете отзад на вътрешното тяло където и е мястото за да има възможност за безпроблемен монтаж после.

    Външно тяло
    Накрая идва ред на външното тяло.Там в повечето случаи болтовете които го държат за стойките са ръждясали, ако се налага напръскайте с разяхдащ ръждата спрей и изчакайте 3 – 4 минутии. След освободаване на климатичното тяо от стойките имайте прдвид че трябва да се справите с тегло от 35 до 65 килограма в зависимост от марката и модела на климатика. Не е удобно за сам човек да вдига освен това от страната където е разположен компресора тежи доста повече. По-добре извикайте някой познат или съсед да помага. Добра практика е вързването с въже или подходящ кабел. След прибирането на външното тяло без проблем остава само развиване анкерите или дюбелите на стойките.

    За монтажа на друго място горещо Ви съветваме да ползвате услугите на фирма. Хората занимаващи се с тази дейност имат инструментите и опита да преценяват технически и монтажни особености, за които непрофесионалистте не подозират, но са от съществено заначение за лесния монтаж и правилната експлоатация на климатичната сплит система. От правилното разполагане на всички елементи, надежното свързване и обезвъздушаването на тръбната система в бъдеще зависи нормалната работа на климатика. Климатчните фирми демонтират стари климатици срещу минимална сума и не си заслужава труда сами да извършвате описаната процедурата.


    spas.slavchev одобрява това.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    1,384
    #28

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Би било добре,ако снопа е бил намазан с грес на мястото което е в стената,а ако е махната странична или долна пластина ,за да излизат тръбите дано е залепена отзад на вътрешното или да сте я запазили,че да не зеят дупки и не разчитайте на старите конуси,а направете нови.
    Деца не си играйте с техниката,че татко ще ви се кара.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    гр. Петрич
    Мнения
    31
    #29

    Re:Как да демонтирам климатика си?


  18. Member Аватара на d_imige
    Тук е от
    Sep 2009
    Живее в
    Неустановено
    Мнения
    475
    #30

    Re:Как да демонтирам климатика си?

    Ще ми се да чуя професионално мнение по въпроса за събирането на фреона във външното тяло преди демонтаж.Според един монтажник със значителен опит в занаята,за моят случай (инвертор с тръбен път 4,5м) трябва да изчакам цели 2 мин. след като съм затворил крана на тънката тръба...и тогава да затворя крана на дебелата...не е ли множко чак 2 мин.Вярно че тая деветка е със 1150гр. фреон...ама толкова много време не бях чувал да се изчаква

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Покупка на 3 климатика
    От ilian.oblashki във форум Климатици Daikin
    Отговори: 16
    Последно: 04-07-14, 21:37
  2. Климатика не топли
    От zaqza във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 6
    Последно: 15-12-12, 21:47
  3. Да спра или не климатика
    От ivo75 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 1
    Последно: 14-11-11, 17:28
  4. навес над климатика , ДА или НЕ
    От divi4 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 6
    Последно: 08-03-11, 19:02
  5. Как да демонтирам компресор на Мраз?
    От SET_time във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 4
    Последно: 12-12-09, 20:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе