Резултати от 1 до 5 от общо 5
Like Tree4Одобрявам
  • 1 Post By dodo_pv
  • 3 Post By zillion

"Заземяване" на климатик при двупроводна инсталация (само фаза и нула).

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2021

"Заземяване" на климатик при двупроводна инсталация (само фаза и нула).

Виках електротехника, който ми е свързал бойлера и готварската печка и той ми обясни, че нямам заземителна шина в таблото на етажа, т.е. било безопасно да се сложи мост между нулата и земята.
    Обясни ми, че така ми е направил бойлера и печката и както виждам нямало проблеми, защото това било единствения начин при този тип инсталация.
    Все пак искам да се консултирам и с Вас, защото сте специалисти по климатиците и вярвам на пишещите в този форум.

Той ми предложи да го направи по следния начин:

СНИМКА:
    https://imgur.com/a/C9yful6

Какво мислите по въпроса? Така ли се прави с двупроводна инсталация и безопасно ли е да бъде с щепсел, защото чета, че не било добре, но пък на други места пише, че може и съм объркан.

2.  

3. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Отговор: "Заземяване" на климатик при двупроводна инсталация (само фаза и нула).

Така се прави, ако щепселът и контакта не позволяват обратно включване. Снимай тях, да ги видим.
    TRENDS одобрява това.

4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2021

Отговор: "Заземяване" на климатик при двупроводна инсталация (само фаза и нула).

Цитат Първоначално публикувано от dodo_pv Виж публикацията
    Така се прави, ако щепселът и контакта не позволяват обратно включване. Снимай тях, да ги видим.
    Контактът е фаза и нула и има мост между нула и заземителна пластинка. Щепселът е стандартен шуко.

5. Member
    Тук е от
    Jun 2006

Ако контакта има мост между нулата и шукото - за климатика пуснете 3 проводен кабел просто.
    В климатика ако се направи нарисуваното късо и има щепсел може да се окажете с фаза на корпус и да убиете някого!
    TRENDS, estqwerty и dodo_pv харесват това.

6. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2024

Цитат Първоначално публикувано от malgito Виж публикацията
    Контактът е фаза и нула и има мост между нула и заземителна пластинка. Щепселът е стандартен шуко.
    При двупроводна инсталация мостът се прави на контакта, а не в клемореда или щепсела на машината. В клемореда мост не се слага. Това важи за всички електроуреди. Те се свързват нормално, мостът е част от инсталцията и не оказва никаво влияние на връзването на машината. Подобна инсталация си има своите недостатъци, но е широкоразпространено решение в панелните изпълнения
    Този пост е редактиран от slimini; 02-08-25 в 12:33.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Прекъсване само на фаза при инсталация на бойлер
    От garyhobson във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 24-04-19, 20:08
  2. "Пуснаха" на пазара жена без претенции- САМО за 110 000$US ...
    От justify във форум Коментирай новина
    Отговори: 1
    Последно: 15-04-12, 23:26
  3. "Ensto" , "Adax" vs. Инверторен климатик !!!
    От udoto във форум Електрическо отопление
    Отговори: 14
    Последно: 08-12-11, 22:30
  4. Отговори: 4
    Последно: 24-06-07, 14:04
  5. Отговори: 8
    Последно: 03-03-06, 08:19

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе