Значи,на такива като тях в КАМБОДЖА направо им режехме ръцете(в добрия смисъл на думата).....Първоначално публикувано от kristian_nk
Значи,на такива като тях в КАМБОДЖА направо им режехме ръцете(в добрия смисъл на думата).....Първоначално публикувано от kristian_nk
...обаче каква е реалността - поредния пример на прецакан клиент от поредните самозвани палачори...
и ако се запитаме колко още "бисери" от този тип предстоят, а за колко не сме чули...
отдавна е време да се създаде публичен регистър на фирмите, които ОТГОВОРЯТ на съответните минимални изисквания, за да могат хората, които не са длъжни да разбират от всичко на света поне да имат възможност да проверят кой кой е
аз отдавна се каня да опиша добрите практики при монтаж на климатична техника, но беглия опит с ценовата листа монтажи, която се постарах да направя и която точно е създадена да внесе малко яснота за какво става дума до сега беше предмет на подигравки от видни участници във форума...
балканския манталитет е странно творение на майката природа, където удоволствието да разбереш как някой се е прецакал, удоволствието да прецакаш другия са възведени до фетиш...
Подкрепям идеята за регистър на фирмите. Въпроса е кой ще го направи и ще има ли ефект.
А относно този случай вчера имах един който щял да си слага сам климатика защото слагал газови уредби и имал тръба.
Що не го пусна да си го слага? То и с регистър ако е решил да си го сложи, ще си го сложи. хаха.Първоначално публикувано от VeleV.Klima
тук не става дума да се чупи ентусиазма на хората от кръжока "направи си сам"
трябва да се регистрира сдружение от съмишленици първоначално на изцяло доброволни начала, да се напише устав, да се привлекат за членове хората, които обичат този занаят и го работят с любов и желание...
Щом може , що да не го монтира сам ? Да не прави операция на сърце?
Защото после тича при този, който му го е продал и му казва, ама по закон си длъжен да ми го поправиш.Първоначално публикувано от aimilios
Нещо ми намирисва тук.Не е възможно дори от пълен идиот да се сложи тръба от 6 към 12,и от 12 към 6 на един и същи климатик.Айде да е 24 знаем че си има оригинален преходник в комплекта от 16 към 12,но това си е безумие.Нещо не си разбрал ми се струва.Снимай тръбите влизащи във външното тяло и дай да видим.
А за регистър,сдружения и т.н.,не искам и да чувам.Пари на корумпирани боклуци ако ви се дават,продължавайте да ревете колеги.Ще останат 20-30 легални фирми в България и то не защото са по-добри откъм изисквания,а защото има някой който ще кяри от цялата работа наготово и да лобира .Всички знаем как стават нещата в шибаната ни държавица.
Защото после излиза по скъпо да се оправи лошия монтаж и да се зареди наново климатика.Първоначално публикувано от aimilios
FormatC, ако прочетеш пак написаното ще видиш, че 6-цата естествено е хлопала в 12-ката и е прищипната с клещи да уплътни преди заварката... Чудя се само, добре де прецакали са човека, прецакали и машината, ама и пари взели даже?
Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Ееее задължително ли е монтажа да е лош? Аз сам монтирах едно ТОЙОТОМИ китайче , без да го вакумирам даже(не знаех , че се прави) и си бичи вече 5-год.. не ми се даваха 50 евро за монтаж ( тука е толкова ) и го направих сам..
Увеличава се съпротивлението,има предпоставка за запушване,пропуск...Радвай се,че Тойо-то работи,сигурно е било на 22 и си пуснал от иглата.Първоначално публикувано от aimilios
Напротив ти добре си се изразил, но никой специалист в тази област няма даже да сънува такова чудо.Затова е съмнението изразено от всички, дали си разбрал, дали не си объркал и т.н.Първоначално публикувано от kristian_nk
kristian_nk този твой приятел би следвало да носи отговорност за монтажа си след като ти е взел повече от 150лв.
Също така може да споделиш това ли му е професията(монтажник),че ако по-този начин постъпва с близки/приятели ...
А защо ли си мисля, че самият собственик е настоявал да се направи така. Просто не е искал да си кърти стените и покрай смяната на стария тръбен път и климатик да не се наложи и един цялостен ремонт на стаята. За това сигурно е викнал и приятели, които да се навият на нестандартната процедура.
Тук е мястото да се обадят и радетелите на вкопаването в стените на тръби и кабели.