Здравейте,
Сдобих се с Fuji electric RSG12KGTA/ROG12KGCA, уж хубава машинка на R32.
Наскоро забелязах клокочене до външното тяло в режим отопление и температура около 0°С навън и влажност 100% (яка мъгла).
Като се поразрових на какво би могло да се дължи и доколко е вредно и опасно изкачах само едни отговори, че е заради дължината на тръбният път.
Монтажа е тип сандвич, а аз не съм присъствал на него и по думи на хората били на него е бил по-малко от два часа.
Измервайки пътя на тръбите от присъединителната им точна на външното тяло, до стената са не-повече от 40см, стената е 25см и после направо във вътрешното тяло влизат тръбите.
На монтажната разписка е посочено 110см изразходван тръбен път, но аз не виждам къде може да е отишъл и дали това е вярно не знам.
Не знам дали той включва и пътя който е на тръбите на вътрешното тяло баш от завода сложени, но не намирам логика да е така.
Да предположим че наистина някак си има 110см, но това според всички форуми, а и някой производители на аналогични модели, е много къс път, предполагащ шумове и допълнително натоварване на мотора поради ред физични причини.
На менюъла за инсталация на производителя не е посочен минимален път, а само ако се превиши препоръчителния, как да се допълва и с колко фреон.
Има таблица и за денивелацията, но там тръбният път като обща дължина стартира от 5м, но не знам защо на нашият пазар е наложено понятието ''стандартен път до 3м'', а по кой стандарт е не знам.
Нито знам защо след като ми се полагат до 3м, не са навити зад тялото отвън на охлюв, не мисля че това ще влоши работат му...
Рекох да пиша на производителя да го питам аджеба колко е разумно да е тръбния път минимум, защото такъв със сигурност има (поне би трябвало да присъства при оценката на риска от монтаж/дизайн) - отговор още чакам.
Писах и на дилъра на марката тук да го попитам и той учтиво ме прапрати към фирмата извършила монтажа и след няколко разговора с тях, скоро ще дойдат на оглед на място, но упорито повтарят, че щом производителя не е посочил минимален път, дори и с 10см да ми го монтират, всичко щяло да бъде ОК и да няма паразитни допълнителни натоварвания и последиците от тях и по машината и сметките за ток.
В първия разговор споменаха и за нещо което можело да се сложи допълнително да успокоявало фреона.
Не знам доколко това ми гарантира правилен момент и място по топлообменника и тръбите за начало на процеса на изпарение.
В някои мнения дори се споменава за хидравличен удар, но не знам колко е приложимо в случая.
Интересното е че шумовете присъстват само в определени условия а не винаги (не говоря за дефрост или пускане от покой, а при хармонична постоянна работа).
Отделно от това, малко под 2 часа, не е ли кратичко време за монтаж в случай че е и вакуумирана системата?
Питайки какво ми гарантира че системата е вакуумирана, понеже никъде не намерих да е вписано че е извършено, ми беше отговорено че било задължително (не че нещо ще ги задължи физически де, ако имат още 3-4 адреса днес) и ако не съм вярвал, можело да се източи системата и маслото и да бъде пратено за анализ в лаборатория (предполагам за процентно наличие на влага и др неща различни от маслото и хладилния агент).
Аз не отправям рекламации, нито цитирам фирма монтажник, искам просто да знам правилно ли е изпълнен монтажа спрямо посоченото от производителя, или съм попаднал на типа хора ''ние сме от над 20 години в бизнеса и знаем всичко'' ( то добре че някой претендира да знае, но силно се надявам,че ползва знанията си само в полза на клиентите си дарявайки ги с качествени услуги и не прави ущърбни за тях компромиси).
Та, какво бихте споделили вие като опит и познания и препоръки - какви са най-честите тънки моменти при монтажа и в какъв процент от монтажите се съмнявате че вакуумирането е извършено, както и да дадете мнение по конкретния случай.
Ще съм благодарен да чуя подкрепени с факти мнения в която и да е посока.
Благодаря предварително![]()