Здравейте, имам един General Fujitsu KGTA, който обича да си пъшка, клокочи, ври и така нататък при дефрост. Монтажът съм го правил аз. Едва ли е перфектен, но преди доста години съм работил като монтажник на климатици и съм се постарал до колкото е възможно. Заварени тръби, плавни завои без пречупвания, вакуумиране. Тръбният път е 3м.
След доста четене тук се оформя някакво мнение че удължаването на тръбите на поне 5м. има някакъв шанс да подтисне малко въпросните "явления". Аз лично съм скептично настроен към тази идея. Според мен по-скоро се получава някакво шумно изпарение във вътрешният топлообменик... дали защото "паяците" които разпределят фреона по топлообменика са тесни, дали тръбичките тънкостенни... кой знае. Както и да е, решил съм да сменя тръбният път с по-дълъг защото е единственото нещо, което мога да опитам.
Въпросът ми е към хората във форума, които се занимават професионално с монтажи и ремонт на климатици. Може ли някъде по нашите земи да се намери и закупи ей това?
Заглушител за тънката линия. Така или иначе ще се прави упражнението втори път поне да се опита всичко възможно.
Какво бихте казали и този път да не се престаравам с плавните извивки, а да направя два от необходимите завои с тръбогиб? До колкото знам една 90 градуса сгъвка се равнява на около 30 диаметъра на тръбата, еквивалентна дължина тръбен път, което може да спъне малко резките "пъшкания" при обръщането на четирипътния вентил?