Ще сменям жилище.
В новото има възможност за една декоративна камина. Функцията на тая камина е преди всичко декоративна и се предвижда да се пали рядко - например по коледни празници или при гости.
Но ако ще я правя наистина, съм решил да бъде такава, че нито да има възможност да цапа хола, нито да мирише на пушек, нито пък да променя вентилацията на помещението.
Там в новото жилище така или иначе съм предвидил едно "сервизно" помещение близо 10кв.м. което за късмет е долепено до хола и отделено със стена с дължина 3-4м. А пък плътно до тая стена откъм сервизното помещение има голям комин.
Идеята е да бутна част от стената и да направя камина на освободеното място изградена от огнеупорни тухли. Само че тази камина ще има два отвора - един откъм сервизното помещение и един към хола. През отвора в сервизното помещение ще се зарежда и чисти. Този отвор трябва да бъде преграден с някаква вратичка, може би метална. А отвора към хола ще бъде плътно преграден със стъкло, така че камерата на камината да е херметизирана спрямо хола. Т.е., откъм хола стената излежда по обичайния начин, но в някакъв участък от нея има стъкло (например правоъгълник 120х90см) и зад това стъкло гори огън.
Интересуват ме две неща:
1. Къде може да се намери стъкло издържащо на високи температури ?
2. Всякакви коментари (и допълнителни идеи) по тая камина са добре дошли