Първоначално публикувано от
Симеон Петков
Здравейте.
Според вас, кой от следните винтоверти е по-добър като цяло ?
Ще се ползва за всичко. Работа по кола, пробиване,къртене, дреболий.
Ще е втора употреба. Трябва мощност, но и обороти, като надеждността е на първо място.
Първия вариант е Makita BHP451. 110 кинта, само тялото. Батерия 3 а.ч. е около 110лв. Зарядно ще се прави.
Cordless Hammer Driver Drill BHP451/Makita Corporation
После идва Dewalt DC988. 120лв с две NI-CD батерии и зарядно. Слагане на LI-ION Клетки излиза към 80. Ще може да се ползва старото зарядно.
Dewalt DC988KB 18V XRP Cordless Combi Drill (2 Batteries) (DC-988-KB)
И третия вариант- Bosch GSB18-VE2 БЕЗ Li. 130 кинта със зарядно и NICD батерия. Май е старото поколение, понеже не прилича особено на новите(т.е не е като този от линка). Пак 80 за рециклиране и зареждане със старото.
GSB 18 VE-2-LI Professional Cordless combi Combis | Bosch Professional
Това което се чудя е кой да избера. Деволта е с най-нисък въртящ момент, но пък го дават, че може да пробива дърво с по-голям диаметър свредло (50мм) от боша (45мм)
Макитата пък е 5 нютона по-слаба от боша, но е до 65мм...
Другото което ме плаши, е че деволта и макитата са трискоростни, като от първия няма оплаквания за проблеми, а от макита доста хора се оплакват, особено от модела 8444D.
Забелязал съм и друго нещо- макита надценяват продуктите си, а деволт ги подценяват.
И мисля, че нютонметрите не са много показателни, понеже са при различни обороти.
Всякакви мнения и препоръки са добре дошли !