WD 40 не е смазка, на пук на общоприетото схващане, няма нужда да я сваляш, вземи си бяла грес във флакон, облепи с хартиено тиксо около пантата и цикни във всички процепи, раздвижи я и отново напръскай, ако няма резултат, тогава я свалял и хубаво нацикай отново със сещата смазка.
За нищо на света с WD40, идеална е за бързо, временно раздвижване, но после изсъхва и клеясва и в дългосрочен план съсипва меки метали.
Смазвай с обикновено машинно масло с масльонка, не се страхувай да "оливаш" нищо няма да й стане нито на вратата, нито на пантата, все пак сложи там някакви парцали да попиват под нея, че да не ти се кара жената. Ако не искаш да цапаш и ти е мерак - свали пантата и я "накисни" в маслото в подходящ съд за това, примерно изрязана бутилка от мин. вода или подобно.
Разбира се има тарикатски, скъпи греси на спрей за тези неща, но всичко си има цена, давам ти най достъпното и лесно. Аз ги смазвам да речем с технически вазелин, защото имам, ако се налага го загрявам и смесвам с фино машинно масло, и това е, карат си с години. Правил съм тая магия и с грес Литол24 разредена с масло, пак става.
Каквото и да сложиш, все тая, въпроса е да проникне поне малко вътре.В топлото и вазелина върши работа.
Аз действам с обикновено олио и спринцовка. Поне половин година че и повече след процедурата няма грижи и после пак същата процедура. Бързо, лесно, вкусно
Аз пък смазвам с чисто масло. Има невероятен ефект. Особено ако е марково----> дойче маркенбутер , ирландско и т.н.
Хранителните "смазки" не гранясват ли?
Фино машинно масло, бяла грес, тефлонова смазка, контактен спрей, технически вазелин,..
Каквото имаш Но първо е добре да се почисти старата смазка и мръсотията от пантите.
Колкото и странно да ти изглежда знам едно машиностроителна фирма по времето на социализма, където машините са се смазвали със свинска мас.
две?!
честно, не помня кога за последно съм гресирал пантите, но със сигурност не е било преди две години...
Да си играя половин час да свалям пантите на всеки две години, при положене че мога за около две секунди да впръсквам олио със спринцовка в движещите части на около половин-една година? Не, благодаря. Ще си ползвам моя метод
Ако пантата не е напрегната (крива врата напр.) смазването изкарва над 10г .
Смазване с масло си е най-добрият фариант мисля. Аз правя с всичко така. Дори пантите на колата така смазвам и като пак се разскрибуцат след някоя друга година просто повтарям. Другите решения струват пари и нерви.