Под съпротивление (в тая тема/въпрос) имам предвид онова съпротивление, което пречи на флуида да преминава през хидравличната верига (не знам точния термин и под "верига" имам предвид аналогия с електротехниката).
Доколкото съм чувал правилно, това съпротивление се нарича хидравлично съпротивление.
Въпроса ми е - възвратния клапан има ли съпротивление, което значително да надвишава съпротивлението на един кран или парче тръба със същата дължина ? Начина му на изработка и действие предполага ли таво доста по-високо съпротивление ?
И втори въпрос - с времето повишава ли се съпротивлението на възвратния клапан ? От някакво износване например ?
Става въпрос за вода, която тече в една посока през битови "водопроводни вериги" 1 1/4
, а не за някакви специални хидравлични вериги като например за охлаждане на ядрен реактор.
... Надявам се да не съм объркал наименованието "възвратен клапан" - става въпрос за онзи водопроводен чарк, който пуска водата в едната посока и не я пуска в другата. ... като се замисля, това последното си е дефиниция за клапан, що трябва да се нарича въвратен (?!)