мдаааа, тревата не прощаваПървоначално публикувано от tana
![]()
мдаааа, тревата не прощаваПървоначално публикувано от tana
![]()
Не знам дали е легенда червения живак, ама бях ученичка в 10 клас мисля, когато съдиха на една съученичка баща и за червен живак. Пренесоха през граница с една рускиня. От после май тя забърса затвора, не помня много добре.
Стига писахте глупости, че от НСО ще го приберат набързо Крис![]()
FearMe, тревата явно е била изпушена на зарешетеният прозорец в някой психодиспансер, след което на пациента вече съвсем му се е избистрило видението за Командир Ащар, нашествениците от Нибиру и червеният живак в АнтарктидаПървоначално публикувано от FearMe
![]()
Само да вметна като един от малкото хора завършили химия тук.
1. Това със сярата е типично суеверие. Парното налягане на живака е прекалено малко за да протече някаква реакция, да не говоря че 2-те вещества е почти невъзможно да се смесят. Идеален начих за почистване - метличка от медна тел (навиваш на няколко намотки тел от телефонен или кабел и зачистваш я с нож я с киселина)
2. Червен живак има ;-) и се използва/използваше доста. Запалите на всички стрелкови патрони се правят от една живачна сол, червена на цвят, вече забравих как се казваше.
Anyway, въпросните превключватели са изключително добре направени, служат на практика вечно и човек трябва да е мноооого сакат в ръцете за да я счупи някой. 5 години съм имал вземане даване с подобна техника и до сега не съм успял да счупя нито една ампула.
@bucho, Ампулата може да ми я подариш, тати все още се занимава с допотопна руска техника и все ще намери къде да я "присобачи"
fori, като човек с баща химик, те подкрепям напълно в първото, което сега виждам и щях да отреагирам, но си ме изпреварил, но за второто не си прав от гледна точка на това, че под толкова популярния "червен живак" не се разбира някаква живачна сол, а свръхмощният експлозив, от който руснаците са направили тайно най-мощната бомба, и ако не за друго, то въпросният "червен живак" е любимо нещо за контрабандиране![]()
Съединението HgS(живачен сулфид) Среща се в природата под тази форма. Може да се образува чрез утаяване или чрез смилане по механичен път на Hg и S.
Ампулата я свалих и в момента лежи на мекичко в един ъгъл. Оказа се, че фирмата в която работя имат специално място където да съхраняват стари прибори с живак и най-вероятно ще занеса там ампулата. Чакам и отговор на въпроса ми към РИОВС и ако има такъв ще го постна. Иначе ако някой е толкоз мераклия мога да му я дам, но ще трябва да дойде на място (Пазарджик) да си я вземе.
Може да питаш някой зъботехник или зъболекар. Те работят с живак и би трябвало да са наясно с употребата му и начините за отърваване от него. Или поне работеха, не знам дали се ползва още.![]()