За малка стая, ако е и изолирана добре, според мен климатика Никога няма да се изплати.
Въпрос на предпочитания и желание/нужда от охлаждане.
За малка стая, ако е и изолирана добре, според мен климатика Никога няма да се изплати.
Въпрос на предпочитания и желание/нужда от охлаждане.
Напълно съм съгласен,Всъщност може и да се изплати,но кой знае кава икономия да очакваме...
И когато питат някои..''Имам малко дете,ще го гледам в малка стая.Какъв климатик да си купя''...
Та да гледаш малко дете в малка стая на климатик е ....Вие довършете.
Много се отклонихме от темата.Аз спирам до тук с общите приказки.
Реших да си направя малко теоретични сметки.
При външна температура -15° и вътрешна 24° максималният теоретичен коп е 6,615.
Приемаме, че компресорът върти с мощност 1 киловат.
При -15° има големи топлинни загуби от компресор, тръби и т.н. Не знам колко са, но приемаме, че са 25%
За да се постигне коп 6,615 трябва да се вкарат от външната среда още 6,615-(1-0.25)= 5,865 киловата.
При -15° и 60% влажност, според калкулатора съдържанието на вода във въздуха е 0,66 грама на килограм. Приемаме, че половината количество кондензира по топлообменника под формата на скреж.
При дебит 6200 кубика на час:
латентната топлина, която би се отделила е 6200 х 1,3666(плътност) х 0,33г/кг х 2837,55 джаула/грам = 7933970 = 2,204 киловата
активната топлина е 6200 х 1,3666 х 2 х 0,0001991 киловат/кг/С° = 3,374
Получава се 2,204 + 3,374 = 5,578 киловата общо. Пак не достигат до необходимите 5,865 киловата.
Значи казано просто за да се постигне коп над 6 при външна -15° и вътрешна +24 градуса
трябва външният вентилатор да има дебит доста над 6200 кубически метра на час.
До сега не съм чувал за климатик с толкова мощен вентилатор. Ако някога направят такъв ще трябва да е нещо като турбина на реактивен двигател.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 19-05-18 в 13:27.
Плавно огъвах разбира се и плавно я пречупих на няколко места С 1/4 и 3/8 съм нямал никога проблеми, но все пак не ми е всекидневната работа При мен има 2 чупки по 45 градуса и после малко завъртане, за да станат 3 метра. Както и да е тогава ми направи впечатление, че се ползва по-дебела тръба.
След пъвия опит си взех line set bender- и нещата станаха много добре.
Тръбите са си фабрично изолирани и не съм виждал други да се продават тук.
По-принцип си имат UV защита, но за всеки случай ги облепих...
П.П. Мерси за отговорите за диаметъра -на мен също ми направи впечатление, че 9-ка и 12-ца с 1/2" е много екзотично Дори новия Supreme си е със стандартно 3/8" при по-голяма мощност( на хартия). Но доколкото разбирам не е недостатък.
Този пост е редактиран от stainway; 19-05-18 в 16:47.
Хубава изолация, японците използват такава. Но не мога да намеря откъде да си купя.
Ами то няма друга в Холандия-всеки магазин продава само такава-на метър или по 25-30 метра. Аз пазарувам обикновено тук :
https://www.ts24.nl/index.php/cat/235/Airco-Leidingen/
Черната се ползва само за вътрешно изолиране на тръби за локално парно, топла вода и т.н.
Сигурно се продава и в БГ...
А за 1/2" се обзаведох с това:
Идеално за тръби с готова изолация. Само не знам дали някога ще го ползвам отново
Този пост е редактиран от stainway; 19-05-18 в 18:15.
Прави ми впечатление,че в новите серии някои климатици ном. мощност е много близо до максималната,а Supreme е с висока максимална.
Напр.
-18/Alfa NG r32-Мощност отопление: 5.30(0.70-5.28) kW
-18/Sigma-Мощност отопление: 5.50(1.10-6.80) kW
-12/Supreme-Мощност отопление: 4.20 (0.88-7.20) kW;
Да оставим настрана.че в първия случай има нещо сбъркано-ном.5,30/макс.5,28
Не знам номинала от какво точно зависи и напр. защо Supreme след като има 7,20 макс. не е напр. 4,5-4,8 ном.....избор на производителя чрез софтуер или?
Ако трябва да избирате за използване където отоплението не е постоянно кое м/у двата които са на подобна цена напр. м/у 18Sigma/12Supreme(Gree Amber) е за предпочитане с тези мощности.Или казано по друг начин ако температурата не е достигната дали климатика ще стои повече до максимала или след известно време ще мине на номинална?
И кое ще е по-комфортно,а пък при ниски температури(-10 напр.) си мисля,че Supreme/Amber ще е по-топлещия от двата въпреки,че е 12/с-у 18.
За какво са ти 7kW максимал при външна +7°.
При -10°...-15° какво остава от тях, ама не според сервизните, а с очите си да го видиш.
>milanov
Това е добре ,но на практика няма как да стане.Не съм чул някой да дава климатици да ги видиш за месец например.А 7kw щом мислиш за климтик 14/18 сигурно не е зле.
Другото е,че аз и да ги видя едва ли ще мога да направя изводите като в тази статия,на един модел от сравняваните е почти единтичен единия.Аз питам по-скоро теоретично кое Ви се струва по-добре....по-голямата максимална или номинална мощност,като това ,че климатика се натоварва повече на макс. е отделно(пък то и другия когато макс. е близо до номинала сигурно не му е лесно).....
Или казано по друг начин ако не мислим за сигурността на климатика кое е по-комфортно и повече ще топли.
Cooper&Hunter Украина | Тепловой насос Сooper&Hunter уверенно побеждает DAIKIN и PANASONIC в независимом тестировании Финляндии
Този пост е редактиран от stainway; 02-06-18 в 00:46.
Прежалих 10 евро и току що инсталирах sonoff pow r2
Пуснах го на охлаждане и стигна плавно до 500 вата, след това почна да спада до 270 и се задържа така ,а на мене ми омръзна да го гледам
Ще го видим зимата, какво ще консумира.
Този пост е редактиран от stainway; 03-06-18 в 19:41.
Добре, добре. Без ватметър не те взимат на сериозно.
Предполагам, че това му е минимума на охлаждане -външното работи много тихо: